20. 07. 2012.

Poraz u zlatnom ramu

Republika Srpska lijepo zvuči, ali to nije utemeljeno na nečemu što je historijski, politički i kulturološki vrlo važno na ovim prostorima

07. 01. 2012.

Misao iz podnaslova ovoga teksta pripada vladiki Hrizostomu, pravoslavnom episkopu koji godinama pokušava uvjeriti srpsku javnost kako su je njene nacionalne vođe zavele na pogrešan put. Siguran da je Bosna i Hercegovina mogla i trebala biti srpski strateški cilj, on se redovno oglašava u prilikama u kojima se slavodobitno veliča postojanje Republike Srpske i u kojima se jedan suštinski poraz pokušava predstaviti kao tobožnja nacionalna pobjeda.
- Meni je žao što su napravili toliku grešku na štetu srpskog naroda, jer su time oduzeli pravo srpskog naroda da kaže da je Bosna i Hercegovina jednako njihova kao i drugih naroda u BiH - ističe vladika.
Navikli da veliki srpski poraz, Kosovsku bitku, mimo svakog smisla slave kao najveće nacionalno dostignuće, srpski mitomani u modernom vremenu su, po istom sistemu, krenuli s veličanjem Republike Srpske kao golemog nacionalnog uspjeha. Tako se i ovodnevno obilježavanje njene godišnjice pretvorilo u pravu proslavu, kao dokaz da su Srbi u Bosni i Hercegovini postigli ono što su željeli i ono što im je maksimalno odgovaralo.
Istina je, međutim, drugačija. Srbi u BiH dobili su ono što je željela njihova kratkovida političko-nacionalna elita. Pri tome su izgubili mnogo više od onoga što je mudrim vođenjem trebalo i moglo da se dobije. Dobili su entitet, ali su digli ruke od države u koju su stoljećima ulagali i na koju su, dijeleći to s drugima, polagali legitimno pravo.
Vladika Hrizostom nije jedini koji dovodi u pitanje svrsishodnost i uspješnost srpske nacionalne politike u Bosni i Hercegovini. Takvi i slični glasovi, međutim, zaglušeni su svečarskim aplauzima, samohvalisavim govorima i medijskom halabukom kojom dirigiraju centri srpske političke moći. Sve one koji misle i govore drugačije ti centri i njihovi megafoni obilježavaju kao nacionalne izdajnike, srpske izrode, poturice i slično.
Na taj način već godinama se pokušava obeshrabriti drugačije misleći dio srpskog nacionalnog korpusa, koji je od početka realizacije miloševićevsko-memorandumske velikosrpske "revolucije" uviđao njene manjkavosti i predviđao njen krah. On se već dogodio, s propašću plana pretvaranja Jugoslavije u proširenu Srbiju, a nalazi se i pred velikim, konačnim slomom koji simbolizira neminovni izlazak kosovsko-metohijskih prostora iz sastava srbijanske države.
U tom kontekstu, Republika Srpska neka je vrsta utjehe za sve što je - teritorijalno, materijalno, duhovno itd. - u međuvremenu izgubljeno. I ta utjeha, međutim, kao što sa svakom utjehom u suštini stoji, čista je laž, uglancana da pokrije stvarnu bijedu i nesreću.
Od srpskih vođa teško je očekivati samokritičke osvrte. Većina se našla u Hagu, sa izgubljenom i ličnom i vojničkom i državničkom čašću, u nebranom grožđu očajničkih pokušaja da svoju nezrelost i izopačenost pokriju navodnom brigom za srpske nacionalne interese. Ni kadrovski podmladak, međutim, ne uspijeva da odmakne dalje od klade.
Najvažniji među njima, Milorad Dodik, ovih dana gusla tu istu pjesmu o tobože ugroženom i napadnutom srpskom puku koji se morao braniti i u toj odbrani potamaniti sve što mu se našlo u domašaju ruke.
Republika Srpska je najbolji dar srpskom narodu - pretpraznička je Dodikova poruka koju je teško na trpezu iznijeti, a ni o vrat je se s ponosom ne da okačiti. Opsjednutost razbijanjem vjekovnog bh. ognjišta, kojoj je jedini rezultat ekskluzivna entitetsko-nacionalna tvorevina, bacila je Srbe, skupa s drugim bh. narodima, u ralje oskudice, svakog jada i nevolje. Stoga im ni godišnjice poput ove ne pobuđuju dovoljno zadovoljstva, pogotovo ne ushićenja kakvo se nastoji falsificirati kroz medije.
Srpski narod u protekle dvije decenije temeljito je izvaran i (zlo)upotrijebljen. Prvo su to učinili nedorasli političari, ideolozi i vojni stratezi, da bi njihov posao produžili razni lupeži koji su na isforsiranom zanosu gradili vlastite kule i gradove. Sebi su prigrabili bogatstva, narodu su podarili oglodanu kosku nacionalne euforije.
Velika prevara i pokušaji da se politički poraz uokviri zlatnim ramom neće vječito nailaziti na odobravanje mase. Mnogima je već jasno da entitetski tor, kojim se Srbi danas nastoje ograditi od svoga vjekovnog komšiluka, nije prava zamjena za ono što je taj narod nekada ovdje imao: svu širinu i dužinu Bosne i Hercegovine.
Nakon svih ovih godina i krvavih dešavanja, kojims je kumovala upravo srpska politika, povratak saradnji, dobrosusjedstvu i toleranciji neće biti nimalo lak. Želi li sebi dobro, srpski narod na taj put treba se što prije vratiti.

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...