20. 07. 2012.

Lijepa riječ svaka vrata otvara

Umjesto da strateški potiče razvoj zemlje i tako rješava naslijeđene probleme, vlast se neprestano koprca u taktičkim pokušajima da nekako kupi socijalni mir

24. 03. 2012.

Poslovicu iz naslova ovoga teksta naša vlast davno je prihvatila kao jednu od formula svoga ponašanja. Za ovih šesnaest poratnih godina ona gotovo nikoga ko je došao da se žali nije kući poslala bez obećanja da će njegov problem biti nekako prevladan.
U jednom kratkom periodu, dok je obavljao dužnost federalnog premijera, od toga je odudarao Mustafa Mujezinović. On je raznim nezadovoljnicima znao odbrusiti grubo NE i vratiti ih kućama još nezadovoljnije nego što su došli. Pa se to i njemu i ministrima koje je predvodio obilo o glavu. Koštala ih je, između ostalog, njihova osionost prema obespravljenim ljudima koji su od njih tražili pomoć.
Vlada Nermina Nikšića, koja je na vlast došla u još težoj ekonomskoj, socijalnoj i društvenoj situaciji, kad praktično svakoga nešto boli, a lista ljudi u krajnjoj nuždi se svakodnevno i dramatično produžava, vratila se starom obrascu. Za 11 mjeseci vladavine ona sa svoga praga nikoga nije vratila, a da mu nešto nije dala; ako ne novac, a ono bar utjehu ili obećanje da će njihov problem u dogledno vrijeme biti riješen.
Ovakva taktika i ranije je palila, misle u novoj Federalnoj vladi, pa nema razloga da se i ubuduće ne primjenjuje. Slijedom toga, prvo su radnicima "Konjuha" iz Živinica podvalili utisak da će nešto dobiti premijerovim uvjeravanjem da će se jako založiti za njihovu stvar. Za njima su, također, nahranjeni obećanjima, svoje povike stišali i radnici sarajevske "Hidrogradnje".
Taktika lijepe riječi upalila je i sa nesretnicima iz zavidovićke "Krivaje", koji su se kućama vratili sa znatno nižom temperaturom od one užarene s kojom su prethodno krenuli na protestno pješačenje do Sarajeva.
Ispraznom porukom da su i SDP i SDA na liniji njihovih zahtjeva, federalna vlast primirila je i razljućene bivše vojnike i tako svoju brigu pretovarila na tuđa leđa.
Oni koji su osmislili ovu vrstu taktiziranja i koji misle da će na taj način bezbolno pregrmiti i cijeli mandat, međutim, grdno griješe. Te su finte prethodnih godina najčešće palile, jer su se uvijek nekako iznalazili modeli za ušutkivanje nezadovoljnika. A bilo je i novca; nikad mnogo, ali uvijek dovoljno da se zapuše usta najglasnijim bundžijama.
Staroj taktici, međutim, mjesto je u starom gvožđu. Pokazuje to i slučaj "Konjuh". Radnici ove nekad primjerne kompanije vrlo brzo su shvatili da od lijepih Nikšićevih riječi neće biti ništa. Kao što je i ovaj, vjerovatno, ako se istinski raspitao za problematičnu historiju ove firme, spoznao da, i pored najbolje volje, ni on ni Vlada FBiH tu ništa ne mogu učiniti. Stoga i najava iz Živinica da je radnike strpljenje već izdalo te da će, s istim pitanjima, žalbama i molbama, uskoro opet pokucati na premijerova vrata.
Rečeni primjeri pokazuju da je naša vlast svih ovih godina, umjesto da strateški potiče razvoj zemlje i tako puni fondove iz kojih može rješavati i naslijeđene probleme prošlosti, neprestano nastojala da nekako kupi socijalni mir. Jeftino se ulagivala čas na ovu čas na onu stranu, ovisno od toga koliko su opasnim po svoj javni prestiž procjenjivali grupe koje su od njih tražile pomoć ili zaštitu.
U trenutku kad se ekonomski i socijalno gušimo na samom dnu, međutim, pokazuje se da je, u stalnoj brizi za taktiku, iz vidokruga potpuno ispalo svako strateško ponašanje i osmišljavanje. I pored najbolje volje, u radu vlasti, pa ni u njenim papirnatim programima, ne može se pronaći nijedno ozbiljno razmišljanje, a kamoli opipljiva mjera ili cijeli projekt, koji bi vodili ekonomskom boljitku. Budućnošću se vlast, jednostavno, ne bavi.
A rješenje je samo u tome. Za šmrk kojim se mogu efikasno gasiti vatre i vatrice koje u ovoj zemlji svakodnevno plamte potrebni su novi izvori vode. Svi do sada korišteni iscrpljeni su do posljednje kapi. S njima je iscrpljena i mogućnost da se politički dalje zarađuje na taktici po kojoj lijepa riječ otvara i gvozdena vrata.
Iako je to i do sada uglavnom bila, ta lijepa riječ iz usta vlasti ubuduće jedino može zvučati kao gola laž!

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...