22. 07. 2012.

Željko na izlaznim vratima

Sve greške iz političke veze Komšić - SDP sada stižu na naplatu i njemu i njegovoj stranci



Zatišje na relaciji Komšić – Lagumdžija potrajalo je samo četiri mjeseca. Od ostavke podnesene u martu, koja je nakon par dana povučena, Željko Komšić se samo pritajio sa svojim protivljenjem politici stranačkoga šefa, čekajući povoljan trenutak da opet iskoči iz voza čija brzina i smjer mu se više ne dopadaju.
Isto to, sudeći po političkim aranžmanima koje je SDP u međuvremenu pravila, činio je i Zlatko Lagumdžija. Njegov koalicioni dogovor sa HDZ-om Komšić nije mogao da doživi nikako drugačije nego kao poruku da će biti „prodat“ u jednoj velikoj političkoj trgovini.
Tako su isti jarci ponovo stigli na isto brvno, sa kojeg jedan mora da skrene, zapravo da sa njega bude izguran u politički bezdan.
Željko Komšić odlučio je da prvi udari. U petak uveče, na sjednici najužeg rukovodstva SDP-a, otvoreno i oštro se suprotstavio Lagumdžiji i njegovim istomišljenicima. Povod je bio sporazum koji je SDP, o presudi Sejdić – Finci, napravio sa HDZ-om, a kojim se Komšić (ili neki drugi Hrvat iz ove stranke) izbacuje iz budućih kombinacija za mjesto u Predsjedništvu BiH.
Na ovaj način, SDP je priznao da bošnjačka majorizacija hrvatskih glasača nema političke budućnosti. Indirektno se to priznanje može shvatiti i kao neka vrsta pokajanja: da ni dva dosadašnja Komšićeva izbora nisu bila politički korektna.
SDP je smogao snage da, kad-tad, prizna tu svoju kardinalnu grešku. Komšić, međutim, nije mogao biti toliko nemilosrdan prema sebi kao što jedna stranka može biti surova prema svojim vojnicima, kojim nalaže čas ovo čas ono. Kraj ove veze stoga je neminovan, sa dvije dileme: prva, u kom trenutku će do njega i službeno da dođe i, druga, kako će se Komšić ponašati u preostalom dijelu svoga mandata u državnom vrhu?
Kao SDP-ov čovjek, koji je do sada usmjeravan stranačkim daljinskim upravljačem, on se sigurno neće ponašati. U dolazećem vremenu vjerovatno će istupati kao nezavisan faktor, vodeći ličnu politiku. Da li i takvu koja će značiti direktni rat sa strankom koja ga je digla u političke visine, preko koje je došao do dva mandata na čelu jedne sarajevske opštine, a potom i dva u državnom vrhu, nije lako pretpostaviti.
Željko Komšić rado bi se napio političke krvi i Zlatku Lagumdžiji i većini iz stranačkoga rukovodstva. Osveta je uvijek slatko iskušenje za odbačene i prevarene. A da mogućnosti za efikasan revanšizam Komšić ima, zaista ima. Svojim glasom u Predsjedništvu BiH on može opasno ugroziti čitav aranžman nedavno postignut između SDP-a, HDZ-a i Radončićevoga SBB-a.
Sada pod znak pitanja dolazi i rezervna varijanta nove državne koalicije za realizaciju kadrovskih promjena u Vijeću ministara BiH. Sa eventualno osvetoljubivim Komšićem, ne bi se više moglo računati na uspjeh scenarija po kojem bi Vjekoslav Bevanda podnio ostavku, zatim ponovo bio određen za mandatara, nakon čega bi – bez obzira na protivljenje Tihićeve stranke – personalne promjene u Vijeću ministara BiH bile provedene onako kako to želi nova većinska šestorka.
Uz Bakira Izetbegovića, glas ljutitoga Komšića sav bi dosadašnji Lagumdžijin trud bacio u vodu.
Kako će se Komšić u dolazećem vremenu ponašati zavisi, ustvari, od njegovih ličnih političkih ambicija. Ukoliko razlaz sa SDP-om doživi i kao razlaz sa politikom općenito, tada bi moglo biti i pomenute osvetoljubivosti. Kad pada, neka se i čitava planina snažno zatrese!
Ako, pak, Komšić potraži neku novu ličnu političku budućnost, onda ostatak njegovoga mandata u Predsjedništvu BiH ne bi trebao biti označen miniranjem politike svoje dojučerašnje stranačke braće. On ne smije naljutiti baš sve kolege iz SDP-ovoga vrha, pogotovo ne stranačku glasačku mašineriju koja ga je izbacivala u same vrhove. Jer, ti će mu ljudi trebati 2014. godine, bilo na stranačkim bilo na opštim izborima koji će se tada odvijati u BiH.
Doduše, teško je vjerovati da će Komšić uopšte dočekati stranačke izbore kao član SDP-a. Ako sam ne izađe iz stranke, ona će ga eliminirati. Još dvije godine njegova nesloga sa Lagumdžijom nikako ne može potrajati bez ili-ili epiloga. A i kad bi se za dvije godine sučelili u izboru za mjesto stranačkoga šefa, Komšićeve šanse bile bi, protiv Zlatka Lagumdžije, minimalne. Svi koji su se s njim do sada sukobljavali, završavali su bitku svlačenjem crvenoga dresa: od Nijaza Durakovića i Bogića Bogićevića, preko Nermina Pećanca, Ive Komšića i Mire Lazovića, do Nijaza Skenderagića i Ljubiše Markovića.
I u drugim velikim ovdašnjim strankama pobunjenici su u pravili ispadali iz igre. Više su napravili samo Haris Silajdžić, koji je, po izlasku iz SDA, 1996. osnovao Stranku za BiH, i Božo Ljubić, kad je raspolutio HDZ.
Ovakvom političkom vaskrsavanju, nakon gotovo izglednoga izlaska iz SDP-a, Željko Komšić vjerovatno se ne može nadati. On je suštinski bio samo kotač u velikoj mašineriji SDP-a, koji ga je, kako misle mnogi politički analitičari, plasirao na političke pozicije previsoke za stvarne Komšićeve političke kvalitete. Ne misli se pri tome samo na onu u državnom vrhu nego i na onu koju je, od 2000. do 2006-te godine, imao na čelu najveće sarajevske opštine.
Greške iz političke veze Komšić - SDP sada stižu na naplatu i njemu i njegovoj stranci. Šteta će svakako biti obostrana.

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...