20. 07. 2012.

Moralna kaljuga

Sjeme zla koje ostaje iza Ratka Mladića znak je da se srpski narod još nije izborio sa svojom opakom bolešću

30. 05. 2011.

U svijetu kojim već pet stoljeća dominira Makijavelijevo (Machiavelli) geslo, po kojem ciljevi opravdavaju sredstva, moral i stid nisu nestali samo iz politike; oni su iščezli i iz mnogih ljudi. Pod političkom, nacionalističkom i medijskom torturom čovjek ponekad nije u stanju da razluči dobro od zla, vrlinu od mane, pa ni čast od beščašća. S tom moralnom kaljugom suočavamo se i ovih dana.
Hapšenju Ratka Mladića raduje se svaki pristojan čovjek, bez obzira na vjeru i naciju, na čelu s Tilmanom Cilhom (Tilmann Zülch), njemačkim borcem za ljudska prava, koji je i stvorio tu „teoriju“ o pristojnosti. E da bi povukao jasnu granicu između etičkih visina, s jedne, i moralnog gliba, s druge strane, po kojem gacaju oni koji jednog masovnog ubicu danas okivaju u zvijezde.
Već prve noći koju je Mladić prespavao među rešetkama, oni „nepristojni“ već su bili na nogama. Beogradom je lumpovala raspomamljena, moralno zavedena srpska mladost kojoj je neko - malo roditelji, malo škola, malo ulica utuvio u glavu laž o srpskom junaštvu i njenom bezgrešnom svecu, krvavom đeneralu. Na Mladićevoj rodnoj grudi, dakako, izljevi beščašća bili su još žešći. Prvo na Palama, potom u Kalinoviku, sutra, vjerovatno, u Banjoj Luci.
Mladić je naš časni sin, najbolji srpski oficir 20. vijeka, poručio je s jednog mitinga Pantelija Ćurguz, predsjednik Boračke organizacije RS. Kolega mu Dražen Perendija još je jasniji kad kaže: „Nema grijeha na Mladićevoj duši“. Tu je i kalinovička načelnica Mileva Komlenović da srebreničkog koljača nazove „časnim i velikim vojskovođom, herojem srpskog naroda“. Kakva li je budućnost srpske mladeži kojoj sijede, u nemoral ogrezle glave, ovakvim porukama pune uši?
Kakva je, uopće, budućnost jednog naroda koji slavi i brani zlikovce? Kakva je naša bosanskohercegovačka sutrašnjica ako u nju neki ulaze ushićeni prljavom prošlošću, spremni da se njom čak i ponose? Teška, mučna i napeta, eto takva nas sutrašnjica čeka s onima koji prkosno poručuju da smo im uzeli „orla“, ali im je ostalo „gnijezdo“.
Iz kojeg će se, dakako, leći novi crni tići, neki budući mladići... Đeneral je u zatvoru, bit će suđen, oštro kažnjen, među rešetkama će i skončati. Sjeme zla koje iza njega ostaje, nažalost, znak je da srpski narod još nije izvojevao pobjedu nad samim sobom, nad opakom bolešću koja ga je davno zahvatila i kojoj se još ne vidi lijeka.

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...