20. 07. 2012.

Pare nisu problem, para nema!!!

U novčaniku ne morate imati ništa, a da vas pri tome, ipak, ne prestanu da salijeću kamatari i drugi međunarodni novčari

09. 06. 2012.

Pored toliko dragocjenih vještina, mi smo do majstorstva ponajviše doveli smisao za zbijanje šala na svoj račun. Jedna od njih (ona po kojoj pare nisu problem... jer para nema!), crnohumorna je, ali bolno tačna dijagnoza stanja u ekonomskoj sferi.
Svoje nedaće narod je sažeo u ovu pošalicu. One koji govore drugačije, koji kažu da mi, ustvari, ne propadamo, da se čak i dobro koprcamo, stoga i ne treba pitati ništa drugo nego to isto: Pa dobro, a gdje su onda pare?
Grčki belaj
Kemal Kozarić, guverner Centralne banke BiH, sigurno je jedan od onih koji su dobro upoznati s ekonomskim tokovima u zemlji. Tako dobro informiran, on nas ovih dana tješi da sve i nije tako crno kako naoko izgleda.
Kozarić tvrdi da BiH nije u recesiji; da je kriza, doduše, prisutna, ali da bismo i od najstrožijih međunarodnih ocjenjivača kreditne sposobnosti uskoro mogli dobiti bolju ocjenu od one, veoma loše, koju sada imamo.
Tim povodom, ovih dana će nas pohoditi predstavnici bonitetnih kuća "Moody's Investor Service" i "Standard&Poor's". Kako se nada Kozarić, neke naše sadašnje minuse oni bi mogli prepraviti u pluseve.
Ako je tačno da nismo u recesiji, dakle u stanju u kojem su čak i desetine svjetski moćnih ekonomija, da siću poput nas i ne spominjemo, najavljene strance možemo bezbrižno dočekati. Šta onda grakću smrknuti ekonomski stručnjaci koji našu zbilju procjenjuju kao stanje propasti, paralize, pustoši, belaja koji se još ne zove "grčki", ali je možda čak i gori od njega?
Dva nezavisna ekonomska eksperta, koji često u medijima komentiraju poslovna kretanja u BiH, Duljko Hasić i Zlatko Hurtić, kritični su do daske. Našu neprestanu silaznu putanju prvi objašnjava s dvije bolno tačne činjenice: da se stalno rastući broj nezaposlenih popeo na cifru od 550.000 ljudi te da je, samo od početka ove godine, ugašeno - čitaj bankrotiralo - oko dvije hiljade privrednih subjekata, preduzeća i samostalnih radnji.
Hurtić, iz svoga ugla, upire prstom u investicije. I one, poput para, nisu problem: ni njih nema! A bez lijeka te vrste gubi se i nada u moguće privredno ozdravljenje. Ni prehlada se, naime, ne može suzbiti bez posjete apoteci, a kamoli teže bolesti, koje traže punu šaku tableta.
Pa ni to nas, na kraju, ne bi moralo mrtvački ohladiti da se braća nisu okomila i na ono malo preostaloga ekonomskoga zdravlja. Instaliran je, kako kaže Hurtić, parazitski princip koji izvlači iz privrede, a ništa u nju ne vraća! Ekonomiji se ne ubrizgava toliko potrebna svježa krv (investicije), nego joj se, štaviše, isisava i ono malo još preostale crvene tekućine (porezi, doprinosi i druge dažbine).
Ako je tako u takozvanom realnom sektoru, u kojem se stvaraju ekonomska dobra, i o kome govore Hasić i Hurtić, kako onda slika može biti ljepša u finansijsko-kreditnoj oblasti, na koju optimistički gleda guverner Kozarić, također vrstan stručnjak u svome sektoru.
Nevolja je, izgleda, u tome što se spomenuta viđenja naše ekonomske zbilje međusobno ne isključuju. U novčaniku, naime, ne morate imati ništa, kao što se dnevno događa najmanje svakom trećem stanovniku ove države, a da vas pri tome ipak salijeću kamatari i drugi međunarodni novčari. Oni su bacili oko na ono malo stambenih kvadrata na kojima se prostirete, na auto koji još nečemu vrijedi, na livadu preostalu od babovine...
To što se još može uzeti pojedincu, može se uzeti i državi. Otud i uvjerenje da će nam svjetski bankari i dalje rado odobravati kredite, ovakve ili onakve stand-by i kuku-joj finansijske aranžmane. Oni znaju iz čega se mogu naplatiti, ako baš ne budemo imali uredan priliv zelenih novčanica.
Očajnički nam, dakle, treba zarada: trebaju nam dolari i euri, makar i konvertibilne marke. U suprotnom, ako se strelice na ekonomskom barometru konačno ne pokrenu prema uvis, možemo se pozdraviti i s ličnom svojinom i s babovinom.
U nedostatku tekućih prihoda, naš posljednji zalog, naime, postaju vode, šume, rude, minerali i sve ono što ćemo, pritisnuti nevoljom, biti prinuđeni da oduzmemo od svojih nasljednika i protraćimo za svoga života.

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...