26. 07. 2012.

Naše sluge ustvari su naše gazde


Ako bi i za šta dobili gromoglasnu podršku javnosti, federalni parlamentarci bi je dobili za finansijsko kažnjavanje zastupnika koji bojkotuju ovodnevna zasjedanja


Kad bi zarađivali prema učinku, naši ministri i zakonodavci i hljeba bi bili gladni. Toliko zakona koliko usvajaju u parlamentima raznih nivoa, toliko i kiše ima u sušnim ljetima poput ovoga. A zakoni su glavna roba koju oni treba da proizvode, dakle propisi po kojim život, i sve što uz njega ide, treba da se ravna.
Pa ni takav luksuz našim političarima nije dovoljan: oni su se izborili za pravo da, ako im se ćefne, čak ni ne idu na svoje radno mjesto. Upravo to čine ovih dana, kada dio federalnih poslanika/zastupnika planduje negdje u hladovini, dok dio njihovih kolega održava sjednicu za sjednicom.
Već tri zasjedanja Parlament FBiH održao je bez prisustva narodnih predstavnika iz redova SDA, HSP, Radom za boljitak i Stranke za BiH. Desetak zakona prošlo je jednu od faza u svojim procedurama, blagodareći prije svega činjenici da svi prisutni glasaju jednodušno. A kako i ne bi: to su poslanici iz stranaka nove parlamentarne većine.
Oni drugi, koji su u neproglašenom štrajku, takođe su interesno vezani: njihove stranke izbačene su iz izvršne vlasti. Pa se i njihove partijske kolege iz zakonodavnih klupa zbog toga osjećaju povrijeđeno i uvrijeđeno.
Čime god štrajkači pravdali svoj međusobno usaglašeni izostanak sa posla, oni jedno zaboravljaju: parlamentarci jednostavno nemaju pravo na tu vrstu obustave rada! Ili imaju, ali im se iz ličnih primanja, na kraju mjeseca, moraju izuzeti iznosi za neodrađene dane.
Za ovu vrstu kazne postoji odgovarajuća zakonska podloga. Stoga bi oni koji prisustvuju zasjedanjima, morali pokrenuti proceduru kažnjavanja. Ako bi i za šta dobili gromoglasnu podršku javnosti, za to bi dobili sigurno, čak i od pristalica stranaka čiji predstavnici bojkotuju svoje obaveze u Parlamentu BiH.
Svi mi simpatiziramo ove ili one političare, glasamo za ove ili za one stranke. Ali smo, skupno, siti i jednih i drugih, i svojih i tuđih. Ko, uostalom, trpi neradnike koje mora plaćati kao da kuju suho zlato? A upravo smo svi mi taj novčanik iz kojega oni, radili ne radili, uzimaju svoju fasungu, i to onoliku koliku su sami sebi odredili.
Naše sluge ustvari su naše gazde. Ili nešto ne valja sa onom prastarom izrekom po kojoj je vlast sluga naroda?

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...