31. 07. 2012.

Mamma mia...


Poput djeteta pokrivenog jorganom, mi ne vidimo dobro ni sebe, a kamoli opštu gungulu u svom okruženju



Baš treba imati živce kao konopce, pa se nositi s ovim što nam život priređuje. Na kokuzluk udarila i žerava i žegava; i zemlja se, evo, iz ležišta pomjera. Samo ekonomija i politika planduju u svojoj mrtvaji.
Muka je potpuna kad se osvrnemo oko sebe. Naučnici poručuju da bi planetu uskoro mogao da sustigne čak i sudnji dan: već do kraja ovoga stoljeća!
I bez toga, briga je navrh glave. U Španiji, iz kuća za koje ne mogu da otplaćuju kredite, dnevno iseljava blizu dvjesto porodica. Grci jauču do neba, a Francuzi se stide da priznaju koliko ih trese ekonomska padavica. U Italiji, pak, opet je glavna uzrečica ona njihova  žalostiva: Mamma mia...
Svijet je sapet nedaćama. Hiljade milijardi dolara, kojim je Obama nekako uspravio američko bankarstvo, sad su, u eurskoj varijanti, potrebne Evropi. Bez basnoslovne novčane injekcije iz postelje će se teško podići Italija, Španija, Portugal, Mađarska, kažu i Slovenija.
Da nije sve u parama, govore Iran i Sirija. Tamo zvecka oružje, kroje se ratni planovi, razbrojavaju se saveznici i protivnici, a strah raste poput kvasca.
A mi? Poput naivnoga djeteta, mi se pokrivamo jorganom preko očiju: ne vidimo ni sebe dobro, a kamoli opštu gungulu u svom okruženju. Kao da ne znamo da male, kad veliki kihnu, sljeduje makar upala plaća.
Ona nam svakako ne gine. Za aferima bi bilo da, svijetu nebitni – za sebe nemarni, ne platimo i puno veći ceh.

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...