25. 07. 2012.

Slučaj Komšić: Prebjezi za jednokratnu upotrebu


Koliko Željko Komšić liči, a koliko se razlikuje od ostalih visokih funkcionera koji su i ranije napuštali ili mijenjali stranačke dresove?


Kad se riješe nekog teškog, napokon obavljenog posla, ljudima obično lakne, kao što je, vjerovatno, laknulo i Zlatku Lagumdžiji i Željku Komšiću. Dugo su jedan pred drugim glumili drugarstvo i ljubaznost, ali više tako nije išlo.
Zlatko je prvi sa olakšanjem javno othuknuo, kao da mu je pao veliki kamen sa srca. Nakon sjednice stranačkoga rukovodstva, on je u utorak prosuo prigodne krokodilske suze i ganutljivo poslao Komšića u SDP-ovsku prošlost, ispraćajući ga sa verbalnim žalom i nazivajući ga prijateljem i drugom.
SDP ide dalje bez Željka, a Komšić, nakon napuštanja jedne kuće, ipak ostaje u drugoj – u državnom vrhu.
Slučaj je vremenski najsvježiji, Komšić je i dosad najviše pozicionirani funkcioner koji je, tokom javnoga mandata, napustio stranačko krilo koje ga je odljuljalo za tu funkciju. No, sličnosti ovoga sa drugim slučajevima gotovo da su neizbježne.
Prva slična zgoda desila se 1997. godine, kada je, na nagovor i pod pritiskom međunarodne zajednice, Biljana Plavšić izdala i napustila SDS-ovsko jato. U tom trenutku obnašala je dužnost predsjednice Republike Srpske, a glavni joj je zadatak, izdiktiran iz međunarodnih krugova, bio da instalira u premijersku stolicu tada perspektivnog, kobajagi probosanski orijentisanoga Srbina, Milorada Dodika.
Zauzvrat, Biljani je obećana amnestija za zločinačko ponašanje u prethodnim godinama, u šta je ona očigledno povjerovala.
Nakon ekspresnog isključenja iz razljućenoga SDS-a, koji ju je postavio na funkciju predsjednika RS, osnovala je sopstvenu stranku - Srpski narodni savez (SNS) i 28. avgusta 1997. izabrana za njenoga predsjednika.
Ali se ništa ozbiljno iz ovoga vratolomnog aranžmana nije izrodilo. Plavšićeva je postala beznačajna politička ličnost, a ni Dodik se nije dugo zadržao na premijerskoj poziciji. Neuspjeh u izvršenju misije koju su joj povjerili međunarodni krugovi Biljanu je koštao hapšenja i haškoga suđenja.
Svoju kaznu je odležala, ali i danas je veliki štovatelj četničkoga kolovođe Draže Mihajlovića i, općenito, agresivnog velikosrpskog nacionalizma. Dodik je, pak, evoluirao u nakaradu; da pusti bradu i kosu veže u repić, teško da bi se razlikovao od onoga Dabića za koga nekako otkriše da je, ustvari, i glavom i bradom zločinački ratni vođa Republike Srpske.
Sljedeći na listi čuvenih prebjega, takođe sa međunarodnim zadatkom, bio je Jadranko Prlić. Tada na funkciji ministra vanjskih poslova BiH i člana Predsjedništva HDZ, učinio se strancima podesnim da iznutra razvali  nacionalističku Bastilju ovdašnjih Hrvata. Jadranko je u ljeto te predizborne 2000-te godine poletio da posluša, osnovao je i predvodio i neku svoju stranku (Proevropska narodna stranka), ali se vremenom slegla prašina oko njegovoga slučaja, a karijera počela da se topi kao svijeća.
Na kraju, i on je deportiran u Hag, gdje više od decenije čeka da mu se odreže kazna za ratne grijehove. Umjesto HDZ-a, razvalio je sebe.
Slično se proveo i bivši predsjednik HDZ-a Krešimir Zubak, sa izlaskom iz ove i formiranjem svoje stranke Nova hrvatska inicijativa. Sad ga, izgleda, ni tu nema, ali slobodno hoda Sarajevom, jer na savjesti ne nosi nijednu mrtvu glavu.
Za razliku od ovih slučajeva, u koje su bili umiješani strani prsti, u čiste lične, koristoljubive kalkulacije spadaju storije Nedjeljka Despotovića i Mehmeda Žilića. Prvi se, zarad ostanka na funkciji federalnoga ministra, iz građanske GDS prije 14 godina preselio u SDA, a kasnije i u SDP-ov tabor koji mu je omogućio još četiri funkcionerske godine (na ambasadorskoj dužnosti u Berlinu).
Mehmed Žilić, pak, poznat kao „glas prevage“, bio je ključni lik u obaranju tzv. Aprilskoga paketa, koji je 2006. godine u Parlamentu BiH srušen sa samo jednim glasom viška, glasom čovjeka koji je, za tu priliku, iz SDA prebjegao u Silajdžićevu Stranku za BiH. „Wikileaks“ je kasnije objavljivao dokumente u kojim se tvrdilo da se Žilić „činio čovjekom spremnim da bude taj koji će glasati tako ako mu plate".
Valjda je to Žilić tako i uradio, potom se još malo provrtio na dobro plaćenim pozicijama koje su bile u nadležnosti Silajdžićeve stranke, da bi onda nestao u političkoj anonimnosti.
Još su desetine parlamentaraca, općinskih vijećnika i gradonačelnika u međuvremenu mijenjale dresove, da bi opet nedavno uslijedio jedan bombastičan slučaj: SDP je od SDA preotela poznatog „političkog trgovca“ Desnicu Radivojevića. On joj je potreban da u ovome trenutku ipak održava legitiman sastav Federalne vlade (devet odanih protiv osam pobunjenih, uglavnom SDA-ovskih ministara).
Slučaj je dospio do suda, a krajem avgusta će stići i na najvišu instancu u FBiH. U svakom slučaju, iako su ga TV kamere uhvatile kako se sa Lagumdžijom javno ljubi i grli, u Radivojevićevom prebjegu nema ni trunke neke strasti, idejnoga opredjeljenja ili principijelnih političkih motiva. Čovjek, jednostavno, želi da bude u pobjedničkom timu, tamo gdje se dijele visoke plate i koriste zamašne privilegije.
Gdje je, u svemu ovome, mjesto Željka Komšića? Da li je i njega neko nagovorio na izlazak iz SDP-a? Ako jeste, ko je to: međunarodni ili domaći mešetari?
Za odgovor je rano, ali ima naznaka da ni ovdje nije sve baš tako lično, Željkovo, kako se to predstavlja i u prvi mah čini. Stidljivo, ali ne i toliko da se ne osjeti, dao je to naslutiti Zlatko Lagumdžija:
- Jasno je da SDA pokušava rovariti po SDP-u... Pokušavaju sve da učine da oslabe SDP... Ovo se, između ostalog, i dešava zbog toga... da se destabilizira SDP - rekao je Lagumdžija nakon sjednice na kojoj je potvrđen razlaz sa Komšićem.
Ono čega se SDP plaši, a zbog čega je možda i bilo podgurkivanja Komšića iz suparničkih krugova, da napusti Lagumdžiju, nije eventualni strah da bi Željko mogao da formira i predvodi neku drugu, konkurentsku socijaldemokratsku stranačku strukturu. Komšić nije ni političar ni ličnost tog formata. I ako krene tim putem, na izborima bi vidio da onih tristo i nešto hiljada glasova, koje je dobio za Predsjedništvo BiH, nisu baš njegovi. Većinu bi dobio i bilo koji drugi Hrvat kojeg bi poduprla SDP i u to upregnula precizno instruirane bošnjačke glasače.
Komšićeve eventualne veze sa nekim novim „prijateljima“ u SDP-u se plaše isključivo zbog njegovih ingerencija u Predsjedništvu BiH. Udružen sa Izetbegovićevim „NE“, on bi mogao postati prevaga za odbijanje rekonstrukcije Vijeća ministara BiH po principu da Vjekoslav Bevanda podnese ostavku, pa da potom odmah dobije novo mandatarsko zaduženje.
Tog trenutka vidjeće se za koga igra Komšić, ukoliko se prije toga, ipak, ne odluči na podnošenje ostavke i na ovu funkciju, koja je, u suštini, više SDP-ova nego njegova.
Ni ta varijanta raspleta u slučaju Komšić ne može se isključiti. Za razliku od većine ranije pomenutih političkih prebjega, koji su uglavnom, kao kondomi, služili za jednokratnu upotrebu, Komšićev je moralni dignitet neuporedivo viši. Prljavac on u politici nije nikad bio.
PS:
Možda se s tim neće složiti neki poznati, nekadašnji SDP-ovci. Na izlaznim vratima ove stranke upravo Željko je prema njima bio najgrublji, i ne sluteći da će jednom i sam doći u istu situaciju.

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...