20. 07. 2012.

Što ne može rat, može pogan jezik!?

Ne pronađe li se lijek protiv organiziranog raspirivanja mržnje, Bosna i Hercegovina neće imati ozbiljne šanse da dočeka duboku starost

05. 05. 2012.

Tezom o ratu kao nastavku politike drugim sredstvima Karl fon Klauzevic (Carl von Clausewitz) osigurao je sebi prije dvjesto godina mjesto u kući besmrtnika. To što su i drugi osjećali, on je jezgrovito izrazio jednom jedinom rečenicom.
U vojno-političkoj teoriji i praksi povijesni je i značaj sukoba na prostoru bivše Jugoslavije, posebno onoga što se dešavalo u našoj zemlji. Puške ovdje odavno šute, ali politika puca svim kalibrima. Ona se ispostavlja kao dosljedna nastavljačica rata drugim, neoružanim sredstvima.
Patent na ovu vojno-političku koncepciju ravnopravno dijeli grupa akademika i političara koji su u srpskom nacionalnom štabu prije 25 godina skovali veliku zavjeru. Ona je prvo ratnim, a zatim političkim sredstvima trebala da osigura Srbima primat na zapadnom Balkanu.
U korijen spomenute koncepcije, osim vojničke agresivnosti i bezobzirnosti, ugrađen je i jedan sporogoreći štapin. On je unaprijed tempiran da psihološkom detonacijom uništi ono što se ne može barutom i eksplozivom.
Nikad više zajedno - radni je naslov tog poganog i podmuklog plana. Smjerno je provođen već 1992., a provodi se i sada, dvadeset godina poslije.
"Slučaj Dobrovoljačka" samo je najsvježiji primjer koji na to ukazuje. Svrha prigodnog dolaska grupe provokatora iz Republike Srpske, koji su se već navadili da svakog 3. maja usred Sarajeva guraju prst u oko stanovnicima namučenog grada, nije ništa drugo do upravo raspirivanje nacionalne mržnje. Dobro je njima jasno šta se (ni)je tu dešavalo prije dvije decenije, ali im je još jasniji imperativ da se starim ranama nikako ne dopusti da zacijele. Ne dopušta to industrija mržnje, koju je velikosrpska politika davno razradila i programirala da djeluje u dugom vremenskom periodu, uglavnom preko poganog jezika i provokacija tipa one u Dobrovoljačkoj, sve dok netrpeljivost odista ne postane opipljiva i teško promjenjiva činjenica.
Ružno zvuči, ali teško se oteti dojmu da će se te trećemajske "dobrovoljačke" ekskurzije iz Sarajeva vraćati razočarane, neobavljenog posla, sve dok ne dobiju suvenir u vidu makar jedne raskrvavljene glave. Oni se namjerno upućuju kao šetajuća živa meta za Sarajlije tankih nerava, izazovni mamac za incident koji bi politika potom masno naplatila. Do sada u tome nije uspjela, ali ne treba dvaput reći da se to neće dogoditi već naredne godine, da će se stanovnici glavnog grada strpljivo držati za ruke, puštajući samo jeziku da štošta lane, ali se suzdržavajući od grubljega izražavanja svoje pozlijeđenosti.
Industrija mržnje nije u srpskoj politici ni uzgredni ni taktički faktor; njena je namjena strateška. U ljudima je, naprosto, potrebno ubiti svaku volju za zajedničkim životom. Nestane li te volje, tada se i krajnji cilj ispostavlja kao svojevrsna neminovnost, zrela kruška koja otpada sa grane, jer je žuta da žuća biti ne može.
Rat i agresija su, naravno, bili retorta u kojoj je odlučujuće zakuhavana ova vrela kaša. Nisu srpski snajperisti pomno čekali sarajevsku dječicu na svome nišanu, jer su se plašili njihovog vojnog otpora. Ubijanje nejači trebalo je da u glavama njihovih roditelja, rodbine i komšiluka, cijelog grada, pa i bošnjačkog naroda, raspali takvu mržnju prema Srbima koja će u njima zagušiti svaku želju da s tim narodom i ubuduće dišu isti zrak.
Štaviše, ta ratna brutalnost i nečovječnost trebali su da ponukaju sarajevske Bošnjake na odmazdu prema svojim sugrađanima srpske nacionalnosti. Da se to dogodilo, Bosne odavno ne bi bilo ni u pomenu. A nije da u gradu nije dolazilo i do takvih iskušenja i izazova, srećom smirenih i obuzdanih.
Najuporniji radnik u ovoj vrsti prljavog posla danas je prvi čovjek Republike Srpske. Upravo vraćanjem Milorada Dodika u entitetski politički vrh početkom 2006. godine, bilježimo pojačavanje svih pogona industrije mržnje. Predsjednik je, dakako, taj koji prednjači i diktira brzi tempo. Skoro da nema dana a da s Dodikovog jezika ne sleti poneka gadost, čiji je očigledni cilj raspamećivanje Bošnjaka, pokušaj izazivanja takve njihove reakcije koja će, i ne htijući, ubrzati put ka ostvarivanju velikog srpskog cilja - razvaljivanja BiH.
Politička industrija mržnje neštedimice štanca svoje otrove. Ne pronađe li se za nju lijek, Bosna i Hercegovina neće imati ozbiljnije šanse da dočeka duboku starost.

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...