21. 07. 2012.

I nobelovci lažu, zar ne?



Glupo je i pomisliti da pametan čovjek ne može biti nacionalista, bilo da se radi o Andriću ili Ćosiću, Miloševiću ili Dodiku




Kao kamenčić u cipeli, tako i našu javnost već decenijama žuljaju ime i književno djelo Ive Andrića. Taman se spusti zavjesa na neku ovdašnju raspravu o njegovim literarnim podmetanjima Bosni i muslimanima, a neko nas sa strane podbode da se time nanovo pozabavimo.
Ovih dana na to nas je potakao jedan od najtiražnijih njemačkih dnevnih listova, Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).
U svom specijalnom feljtonu FAZ navodi da u Bosni i Hercegovini „nacionalistički predstavnici muslimanskog većinskog stanovništva imaju problema s Andrićevim djelima, kojima predbacuju antitursko usmjerenje“. Autor, međutim, zaključuje, pa i presuđuje da je Andrić „bio previše pametan i talentiran, a da bi kao književnik bio nacionalista“.
Sa tezom da uman čovjek ne može oboljeti od nacionalizma, novinar njemačkoga lista nehotično skreće pažnju na jednu temu koja nam nije nimalo strana. To je pitanje da li su vodeće ličnosti novog srpskog nacionalističkog vala bili stvarni nacionalisti ili, pak, samo karijeristi, politički i intelektualni glumci, interešdžije koje su u određenom momentu shvatile da je nacionalizam dobitna kombinacija za njihove ambicije.
Još prije tridesetak godina, kada je svojim romanom „Nož“ zlokobno zatalasao javno mnjenje, Vuka Draškovića mnogi su olako amnestirali. Kobajagi, tako uspješan novinar, pa još talentiran pisac, nikako ne može biti moralno nakazan da uroni u prljavu vodu nacionalizma.
Ista vrsta rezerve ispoljavana je i prema tandemu Kosta Čavoški - Vojislav Koštunica, tada glasovitim beogradskim intelektualcima, kad su jednom svojom knjigom žestoko zagudili po guslama velikosrpstva. Dobrica Ćosić, već tada narodna veličina bez premca, navođen je kao živi primjer nespojivosti nacionalističkoga primitivizma sa pametnim, vanserijski obrazovanim i umno obdarenim ljudima.
U kolo nacionalne mržnje uskoro je uskočio i sarajevski intelektualac Vojislav Šešelj, zakićen zavidnom odrednicom najmlađeg doktora nauka u dotadašnjoj jugoslovenskoj historiji.
Posebna priča su Slobodan Milošević i Milorad Dodik. Mnogi političari koji su sa Miloševićem sarađivali ili su, čak, trpili od njegove teške ruke, redovito su tvrdili da kod njega nema ni trunke nacionalizma. Karijerizam i slavoljublje tobože su bili pravi pokretači njegove ličnosti, a nacionalizam samo sredstvo kojim se služio u dosezanju osobnih ciljeva.
Slično je i sa Dodikom, koji je u posljednjih šest godina napljuvao puno korito političkih splačina. Ali kažu – sve je to samo maska; pravi Milorad, praktičar i biznismen, sa pravim nacionalizmom se, tobože, ni u putu nije susreo.
Tako je, kobajagi, i sa Ivom Andrićem, na čije nobelovske spise već decenijama mnogi bošnjački intelektualci sumnjičavo vrte glavom. Njemački novinar nije prvi koji je nihove kritike odbacio zaključkom da je Andrić „bio previše pametan i talentiran, a da bi kao književnik bio nacionalista“.
Sa svom svojom pameti i literarnim visinama koje je dosegao, Andrić ipak nije tako nevin. Njegovi kritičari samo su ga čitali previše vruće glave, strasno se ibreteći nad njegovom mišlju, metaforama i stilizacijama likova i vremena kojim se bavio. Iz vida su, međutim, ispuštali ono glavno, ono što se ni lijepom ni ružnom riječi ne da sakriti: činjenice!
U svom djelu, naime, Ivo Andrić grubo i nacionalistički zajapureno krivotvori bosansku historiju kada, na bezbroj mjesta, zapisuje grubu neistinu o tome da su čak sredinom 16. stoljeća ovdje živjeli – Srbi!
Živjeli su hrišćani, dabome, ali se oni Srbima nisu nazivali još skoro tristo godina. Tek tada, pod uticajem čuvenoga Ilije Garašanina i njegovoga spisa „Načertanije“, dakle nakon 1844. godine, u BiH kreću srpske bundžije sa zadatkom da, između ostaloga, ovdašnjim hrišćanima nametnu srpstvo kao veliku nacionalnu šubaru. Sam Garašanin govorio je, na Andrićevu sramotu, o Bošnjacima kao stanovnicima ovih krajeva, pri tome ih razvrstavajući na Bošnjake istočnopravoslavne, rimokatoličke i muhamedanske vjere.
Ni za Garašaninova vijeka, dakle, Srba u BiH još nije bilo ni od korova, a kamoli u Ivinim tri stoljeća starijim hronikama!
Koliko je samo srca svojim nobelovskim lažima, udobno smještenim u obavezne školske lektire, Andrić ovako regrutovao u falange sa vječitim zadatkom da jednom „srpsku zemlju Bosnu“ vrate tamo gdje odvajkada pripada? Koliko su ognja u srpskim mozgovima raspalili i drugi „otmjeni mislioci“ Drašković, Šešelj, Koštunica, Milošević, Ćosić...
To su, nažalost, pravi generali velikosrpske raspamećenosti; sve ostalo je  sitna boranija. Stoga je jako glupavo i pomisliti da pametan čovjek ne može biti nacionalista. Štaviše, upravo takvi, obdareni visokim kvocijentom inteligencije, tvorci su, inspiratori, kolovođe i podstrekači nacionalističke pomame.
Njihova osobna pamet pri tome im nije bila nikakva brana. Štaviše, bilo je to dodatno oružje za prljave bitke koje su vodili u ime vascijeloga srpstva.

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...