20. 07. 2012.

Etnička metla

Popis stanovništva može se pretvoriti u definitivno priznavanje njenih rezultata

17. 01. 2012.

Srpski i hrvatski političari davno su digli ruke od povratka svih na svoje. Sva je prilika da od toga sada odustaju i predvodnici bošnjačkog naroda, ubjedljivo najbrojnijeg na spisku od 2,2 miliona ratnih prognanika.
Ovaj čin biće ozvaničen ako se u djelo provede brisanje člana 48. iz Prijedloga zakona o popisu stanovništva. Tim potezom gumice netragom bi nestao princip po kojem se, pri formiranju vlasti, uvažava etnička struktura iz popisa održanog 1991. godine.
Ako se to dogodi, svaka ideja o daljnjem vraćanju na predratne adrese potpuno bi izumrla. Na krvave stečevine bio bi stavljen i posljednji muhur, pa bi i Srebrenica, simbol zločinačke etničke metle, i zvanično postala vlasništvo svojih krvnika.
U ovom trenutku teško je otkriti zašto bošnjačka politika najednom odustaje od starih stavova. Krajem 2008. godine Sulejman Tihić je poručio Bošnjacima da se ne brinu, jer se on u Prudu dogovorio s Dodikom i Čovićem da novi popis ne utiče na formiranje organa vlasti, sve dok se ne provede novi povratnički projekt. Tada je rečeno da će u njega država uložiti pola milijarde maraka!
Godinu kasnije, međutim, kad su Dodikovi državni poslanici minirali ovaj projekt, i Tihić je povukao svoju prudsku riječ. Zašto joj se vraća tri godine kasnije, kad o novom velikom povratničkom programu nema ni govora?
Prognanici i javnost su zbunjeni. Samo im je jasno da je u pitanju kapitulacija, izdaja i predaja. U njene razloge teško je proniknuti, pogotovo ih nije moguće razumjeti.

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...