20. 07. 2012.

Zločin se (ne) isplati

Da nije Haga, prijedorski Srbi i Toma Nikolić možda bi se opet latili krvave kame

01. 06. 2012.  

Prijedorski Srbi juče su bijelim čaršafima trebali pokriti sopstvene glave. Tako bi barem malo sakrili svoju planetarnu sramotu. Za potpuno iskupljenje, pak, malo bi im bilo i pet života.
Za ove zločine već je, što u Hagu što u Sarajevu, osuđen 21 Prijedorčanin. Kaznu čeka još deset beštija, pa bi se ukupni zatvorski saldo mogao zaokružiti na 400 godina.
To će reći da je za svaku bošnjačku mrtvu glavu, oko četiri hiljade ljudi, krvnicima određen jedan zatvorski mjesec. Malo i da je hajvan u pitanju, a kamoli nejač, starci i drugi insani. Stoga i pitanje: da li se zločin isplati?
Pojedinačnim dželatima, koji trunu po zatvorima, svakako se nije isplatilo. Ali srpskoj politici - jeste. Za pravi sitniš dobili su čistu srpsku livadu po imenu RS. Po njoj se nesrbi traže svijećom. I u Prijedoru su, prije rata brojčano nadmoćni, Bošnjaci danas strpani u mali džep.
Bijele trake juče su, podsjećajući na srpski fašizam u Prijedoru, na rukavu nosile desetine hiljada ljudi. U tom gradu, međutim, vladao je muk.
Činjenica da prijedorska vlast ne osuđuje spomenute zločine, da ne dopušta ni njihovo spominjanje, nije ništa drugo do ponavljanje onoga što je činjeno prije dvadeset godina. Da nije straha od Haga, stiče se dojam da bi tamo opet bile isukane i krvave kame, da se njima dovrši zulum počinjen 1992.
Ništa čudno. Sudeći po izjavama koje daje, tog bi se "posla" rado latio i novi srpski vožd Tomislav Nikolić. Javno ponosan na svoju titulu četničkoga vojvode, on je živo upozorenje da strahu od mrtvih glava ovdje još nije došao kraj.

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...