15. 05. 2013.

Alijina lopata

Sirotanoviću je služila za udarnička pregnuća, a sadašnjim moralnim bijednicima ona je potrebna da što brže natrpaju što više blaga


Otkad je svijeta od tada je i fanatičnih ljudi, do srži posvećenih idejama, nekad izrazito čovječnim, ali ponekad i nazadnim, pa i zločinačkim. Prve svijet obično slavi; drugih se prisjeća sa prezirom.
Alija Sirotanović, rudarska legenda iz Breze, bio je jedna od socijalističkih ikona. Uvjeren da učestvuje u izgradnji pravednijeg društva, izgarao je u onome što ga je dopalo da radi: da kopa ugalj. Tako je postigao slavu veću i od sportskih i estradnih zvijezda.
Svjedoci Alijinih pregnuća bili su mnogi naši stariji čitaoci. Oni dobro znaju da Sirotanovićev bratić Arif govori golu istinu, kada na to ovih dana podsjeća. Znaju i koliko laže nekadašnji načelnik Breze, koji je tvrdio da je Alija Sirotanović „izmišljeni lik“.
Kad znamo da je taj općinski načelnik nosio dres SDA, onda i nema mjesta čuđenju nad tom izjavom. Takvi ljudi, koji su Bosnu i Bošnjake davno ščepali kao plijen koji glođu do posljednje kosti, ne vole ni misliti na posvećenost idejama, na požrtvovanost, na radna i politička pregnuća, na izgradnju sopstvene države.
I SDA-ovci su, doduše, uvijek tražili veću lopatu, kao Sirotanović od Tita. Ali, ne da njome udarnički obnavljaju poharanu zemlju nego da u svoje vreće (Proklete im bile!) što brže natrpaju što više blaga. Stoga će njihova imena u budućnosti biti pominjana sa prezirom i gađenjem.
I socijalizam je, da ne bude zabune, podobro izvarao svoje udarnike i rodoljube. To što je uslijedilo u novoj BiH, u režiji SDA i drugih „narodnih“ stranaka, ipak je prevara, pljačka i grijeh znatno većih razmjera.
(Dnevni avaz)

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...