24. 07. 2012.

Stare sluge u rukama novih gospodara


O društvenom trošku, najgledaniji javni televizijski emiter postao je gromoglasni stranački megafon, prvo u službi Lagumdžijine SDP, a odnedavno pod palicom Tihićeve SDA



Na federalnom TV kanalu slika nikako da se izbistri. Mutna još od samog stvaranja ovoga entitetskog javnog emitera, ona gledalištu neprestano servira manje ili više krivotvoren uvid u zbivanja u zemlji.
Stvarnost, zapravo, za Federalnu televiziju odavno ne postoji kao objektivna činjenica, nego samo kao glina koja se mijesi ovako ili onako, ovisno o političkim i poslovnim interesima krugova koji tom kućom istinski upravljaju.
Veliki zaokret kojem sada svjedočimo, kada je ruka SDP-a uklonjena od režiserskog pulta, a na njeno mjesto došla ruka SDA, samo je posljednji i dosad najgrublji salto koji je FTV izvela. Ona je, naime, u samom startu, oktobra 2001. godine, bila plod vještačkoga začeća, dirigovanog odakle bi drugo nego iz međunarodnih centara moći.
Takva kakva je tom prilikom zamišljena i kako je kadrovski ekipirana, po sistemu promocije profesionalno još nedoraslih, ali stranački nezavisnih rukovodilaca i urednika, ona je trebala da preotme dizgine iz ruku vladajućih (bošnjačkih) nacionalnih stranaka, prije svih SDA. Međutim, cilj se nije iscrpljivao samo u tome. FTV je zamišljena kao glasnogovornica takozvane građanske opcije, kojoj je, preko ove kuće, trebalo raširiti krila.
U tome se i uspjelo, čak i više nego što se očekivalo i tražilo. Federalna televizija bila je neka vrsta organizovane opozicije nacionalnim opcijama koje su dominirale i Bosnom i Hercegovinom i njenim većim entitetom. Njeno izvještavanje bilo je pristrasno, prema vlasti izrazito kritično, a prema opoziciji jako naklono.
U jednom trenutku, vrag je potpuno odnio šalu i FTV je postala puki megafon u rukama Socijaldemokratske partije BiH (SDP). Na krilima njene televizijske propagande, koja se nije iscrpljivala samo u dnevnim informativnim emisijama, već i u drugim programima, konačno su izbori održani u oktobru 2010. godine promovisali ovu stranku u pobjedničku, onu od koje političko kormilarenje u Federaciji, pa i cijeloj BiH, najviše ovisi.
Tada je uslijedio pobjednički ples Lagumdžijine stranke i Federalne televizije. Ona je toliko promovisala interese SDP-a, da to ozbiljan čovjek više nije mogao da gleda. O društvenom trošku, ovaj javni emiter postao je neskrivena stranačka prćija. Sitni uspjesi ove stranke uzdizani su do neba, a njihovi politički rivali srozavani do samoga dna.
Sve je to, u izvedbi rukovodstva kuće, uredničkoga i novinarskoga sastava, rađeno na krajnje primitivan i izrazito navijački način. Iz aviona se vidjelo ko ovim javnim emiterom komanduje. Interesi javnosti i njenog potpunog, objektivnog i pravovremenoga informiranja – za koje svaka porodica plaća RTV taksu – odbačeni su u zapećak. Nijedna privatna televizijska kuća nije toliko naginjala ka interesima svojih miljenika ili partnera, koliko je to prema SDP-u činila „javna“ FTV.
A onda je najednom, prije dva mjeseca, truba Lagumdžijine stranke zamuknula. Činilo se da će, nakon 11 godina, slika na FTV ekranu konačno da se izbistri od stranačkih i klanovskih primjesa.
Nada je, međutim, bila jalova. Drugi manipulatori preuzeli su posao u svoje ruke.
Iza kulisa, vještim aranžmanima sa rukovodstvom RTVFBiH, SDA je ponovo preuzela primat nad uređivačkom politikom i programom ovoga javnoga emitera. Direktor Šabić „prodao“ je dušu novim gazdama, a potom je donji dio piramide, sa nekoliko brzih kadrovskih promjena, shvatio kako sada treba da se radi.
A radi se kao što se radilo i prije: neobjektivno, navijački, sluganski. Samo što su miljenici i protivnici zamijenili mjesta. Sad se forsira SDA i njena politika, a SDP se gazi i gdje ima i gdje nema povoda i razloga. Opet se laže i petlja, opet se neke informacije kriju, opet je javnost dovedena u situaciju da preskače federalno dugme na svom daljinskom upravljaču.
Stanje u ovdašnjem javnom radio-televizijskom prostoru je katastrofalno. Slučaj RTRS-a toliko je beznadežan da bi bilo samo bacanje riječi objašnjavanje koliko je ta kuća pod Dodikovom dirigentskom palicom.
Državni emiter, BHRT, ni organizaciono ni sa gledanošću svojih programa nikako da se stabilizuje, pa i ne predstavlja bitniji jezičac na informativnoj vagi.
Federalna televizija trenutno je najvažnija jer je, prije svega, još uvijek najgledanija TV stanica u BiH, i drugo – jer se jednom zamašnijom društvenom akcijom od nje još i nešto može napraviti, u relativno kratkom roku, ukoliko se ne dopusti da nove političke gazde zagospodare onako i onoliko koliko su to činile prethodne.
Za sluganstvo federalnog TV tima najmanje krivice snosi glavnina njegovoga personalnoga sastava. Kad se rukovodioci kurvaju, na novinarima i urednicima je samo da na novi način naštimaju svoje nišanske sprave. Inače bi, kad bi to odbili, sami bili izloženi ubitačnim rafalima. Posljednjih godina u RTVFBiH sječa neposlušnih je gotovo automatizirana, surova, a nejčešće i protuzakonito provođena. Stoga većina novinarskoga kadra guta knedle i radi onako kako im se naređuje da to čine.
Dobar dio krivice za ovu nemilu priču snosi međunarodna zajednica, odnosno njeni predstavnici koji su 2001. godine dirigovali procesom transformacije nekadašnje Radio-televizije Bosne i Hercegovine, stvarajući od nje tri javna emitera. Neuspjeh koji danas obilježava taj proces, stoga je i neuspjeh tih ljudi i krugova koje su oni predstavljali.
Ne samo zbog toga, objektivno je novi, robusni angažman međunarodne zajednice u ovome domenu jedini koji bi mogao nešto da promijeni nabolje. Domaće stranačke prste treba odmaći od ovoga posla, a povjeriti ga istinskim profesionalcima, da ga rade po vrlo jednostavnim pravilima koja važe za javne emitere u većini drugih evropskih država. Da gledaoci stvarno znaju šta se zbiva, da se ništa ne uljepšava ili unakažava, da se informacije odvoje od komentara, da se voditeljska lica, umjesto sugestivnih grimasa i podvikivanja, vrate u normalni spikerski izgled.
Za ovu vrstu angažmana, međunarodna zajednica ima na raspolaganju sve poluge. Uostalom, dosljedno uređenje javnog radio-televizijskog sistema jedan je od uslova za napredovanje u ispunjavanju zadaća postavljenih iz Brisela. Ono je, po mom sudu, neuporedivo važnije od onoga što se ovdašnjim vlastima neprestano postavlja u raznim ultimatumskim formama: od državne i vojne imovine do popisa stanovništva. Čini mi se da je pročišćavanje TV slike i radio talasa važnije čak i od onoga što treba da donesu promjene u Ustavu i Izbornom zakonu, a što se zbirno naziva „Slučaj Sejdić – Finci“.
To što mediji ne objave, gotovo da je isto kao da se nije ni dogodilo. Također, ako se o onome što se dogodilo javnost informira lažljivo i navijački, onda televizor postaje kutija za manipuliranje, a ne prozor u svijet stvarnih događaja, procesa i informacija o njima.
Svemu ovome jedna je mana: mediji su ovdje  uvijek bili prvi prostor političkoga zagađivanja, ali i posljednji na listi onih za čišćenje. Iz medija se ispaljuju i prvi i posljednji meci u velikim političkim ratovima kakav je ovaj koji se u BiH odvija već dvije decenije.

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...