20. 07. 2012.

Imperija (ne) uzvraća udarac

Nekad su se domaćim političarima pred strancima tresle gaće; danas im njihove riječi na jedno uho ulaze, a na drugo odmah izlaze

03. 12. 2011.

Još jedna sedmica je na izmaku, a državnoj vladi ni traga ni glasa. Time u vodu pada i prognoza po kojoj bismo Vijeće ministara BiH mogli dobiti upravo u ovoj nedjelji.
Navedenu procjenu u "Dnevnom avazu" je u utorak izrekla Doris Pak (Pack), naša stara poznanica koja, u ime Evropskog parlamenta, nadgleda političke procese u BiH.
Gospođa Pak tom prilikom je izričito naglasila da će se "još ove sedmice desiti jedna promjena situacije" te da će šest stranačkih lidera konačno pronaći zajednički jezik. Takvo svoje očekivanje ona je bazirala na činjenici da se iz međunarodnih krugova vrši jak pritisak na domaće političke prvake da brzo dovrše uvezivanje lanca vlasti.
Teško je, naime, ikoga, osim moćnih stranaca, zamisliti u ulozi nekoga ko ovdašnjim liderima može postavljati ultimatume. Samo njih možemo prepoznati u izjavi gospođe Pak da je šestorki "jasno postavljen rok za formiranje državne vlade". Istek tog roka možemo naslutiti iz nastavka izjave:
- Mislim da će čak ove sedmice doći do dogovora o Vijeću ministara - kaže Pak.
Domaća bratija ipak se nije ni opametila ni uplašila. Vijeće ministara BiH i dalje je na čekanju. Šestorka nastavlja prkositi i zdravom razumu i potrebama zemlje i njenih građana, ali i sugestijama, apelima, čak i ultimatumima iz međunarodnih visina.
Za zdravi razum sigurno ih nije briga. Za mišljenje građana i interese zemlje oni, također, ne mare. Pokazuje se, međutim, i nešto što se odavno naslućuje, ali sada poprima potpuno jasnu formu. To je neposluh prema predstavnicima velikih sila, koje su višestruko umiješane u političke procese u našoj zemlji. Nekad svemoćni stranci, na čiji su se povišeni glas svojedobno tresle gaće najvažnijim političkim personama u ovoj zemlji, danas su u poziciji da gledaju kako njihove riječi, savjeti, apeli, pa i prijetnje, odlaze u vjetar.
Upravo njihovi neuspjesi u pospješivanju procesa formiranja državne vlasti pokazuju da se tu nešto krupno promijenilo. Nedavno su, naprimjer, na noge HDZ-ovcima otišla čak dvojica američkih ambasadora, onaj iz Sarajeva i onaj iz Zagreba, kako bi smekšali Čovića i Ljubića. Rezultata nije bilo.
Potom je evropski specijalac Sorensen, pojačan zvaničnikom EU iz Brisela, održao 15-minutnu (za javnost zatvorenu) pridiku čitavoj šestorki, na njihovom okupljanju u Sarajevu. Sve je opet bilo uzaludno.
Napokon je smišljen izlet u Italiju, pa je među pitomim čempresima bosanskim političkim divljacima došapnuto još nešto, što je ličilo na ultimatum, a na osnovu čega je Doris Pak donijela zaključak da će uroditi konačnim liderskim dogovorom.
Potkraj ove "ključne" sedmice vidimo da se i to izjalovilo.
Međunarodna zajednica, velike sile i njihovi predstavnici odavno su, u svojim bosanskim misijama, poboli koplja u trnje. U rukama su zadržali tek iglice kojim povremeno bockaju ovdašnje političke prvake i njihove stranke, uljudno upozoravajući šta bi bilo dobro da se radi u interesu ove zemlje.
Stranci su očigledno smanjili svoj interes za krizu u Bosni i Hercegovini. Ali su računali da njihov autoritet pri tome neće biti značajno okrznut, pogotovo ne nagrižen u mjeri u kojoj se to, kako se pokazuje, dogodilo. Naše političke poglavice počele su da ih doživljavaju kao neku vrstu namještaja koji tu mora da stoji, ali od koga niko nema ni štete ni koristi.
Štaviše, upravo je Doris Pak prva na svojoj koži iskusila koliko bosanski političari, do jučer manji od makovog zrna, mogu biti grubi i bezobrazni kad osjete da zbog toga neće biti ni ukoreni, a kamoli kažnjeni. Milorad Dodik, nekadašnje čedo upravo te međunarodne zajednice, prije nekoliko godina priredio joj je izlive nekulture i nepoštovanja do tada neviđene u našoj diplomatskoj praksi.
Opekao se i nekadašnji visoki predstavnik Miroslav Lajčak, opet s Dodikom. A onda su i drugi (što bi Dodik bio gori od njih!?) shvatili da lav nije što je nekad bio. Svi značajniji političari ovdje su, u kontaktima sa strancima, na lica navukli isprazni osmijeh, unaprijed programirani da njihove riječi na jedno uho primaju, a na drugo odmah puštaju u vjetar.
Vremena u kojima su se ovdašnji lideri discipliniraano postrojavali pred svjetskom diplomatskom kremom očigledno su prošla. Da li bespovratno, možda ćemo vidjeti već ovih dana, kada bi se oni koji su, kako kaže gospođa Pak, šestorki jasno postavili rok za formiranje državne vlade, trebali očitovati o eventualnim posljedicama nepoštivanja tog roka.
Imperija bi mogla uzvratiti udarac onima koji je, očito, ne poštuju. Ali je i druga varijanta, da se preko svega toga šutke pređe, također otvorena. S obzirom na trend koji u svom ponašanju u BiH međunarodna zajednica pokazuje, takav je epilog čak i vjerovatniji.

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...