13. 08. 2013.

Grčka udica

U bržoj gradnji autoputeva ne mogu nam pomoći davljenici, možda veći i od nas samih


Dobrom zetu teško se nadati dok fukara oko kuće oblijeće. Ova stara narodna pouka možda najbolje opisuje sastanak juče održan kod federalnog premijera Nikšića, na kojem su bili gosti iz grčke kompanije AKTOR SA. Oni se nude za partnerstvo u gradnji pojedinih dionica autoceste na Koridoru 5C.
Teško je reći koga u ovom tandemu treba više žaliti: nas ili njih. Nakon mora velikih svjetskih kompanija, koje su nam se godinama nudile za ove poslove, spali smo na firmu bez iole ozbiljnoga pedigrea. I to još iz zemlje koja tone poput sjekire u vodi, koja nema novca ni za sopstveno liječenje, a kamoli za ulaganja u inostranstvu.
Razlog je to zbog kojeg oni koji budu odlučivali o gradnji pomenutih puteva otvore četvore oči. Grčka i njene kompanije su, nažalost, jako srozale svoj poslovni ugled. Gube i na najjačoj karti, turizmu, a pogotovo u drugim oblastima, poput graditeljstva ili finansijskog investiranja, u kojim nikad nisu ni dosegnuli ozbiljnije visine.
Tako smo, eto, spali na davljenike možda veće i od nas samih. U razvijenom svijetu Grke više niko ozbiljno ne doživljava, pa im preostaju jedino zemlje slične našoj. Vidjeli su, na primjeru slovenačkih građevinskih kompanija (poput SCT-a), koje su nas godinama vukle za nos, da ovdje pale i najjeftiniji trikovi. Stoga i oni pokušavaju da zabace svoju udicu.
Princip javno-privatnog partnerstva, koji Federalna vlada vidi kao motor brže izgradnje dobrih puteva, svakako je dobar. I on će nam se, međutim, obiti o glavu ukoliko ti partneri ne budu moćni, novčano i stručno jako dobro potkovani.
U tu kategoriju Grci sigurno ne spadaju.
(Dnevni avaz)

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...