20. 07. 2012.

Ivica i Tomica

Na našu naivnost iz vremena Miloševića i Šešelja, Dačić i Nikolić ne mogu da računaju

29. 06. 2012.

Boris Tadić sigurno se gorko kaje što je, prije četiri godine, utopljeničkoj stranci Ivice Dačića dobacio koalicioni pojas za spasavanje. Zauzvrat je dobio šut u stražnjicu. Savezom s Tomislavom Nikolićem i njegovim "naprednjacima", Miloševićev nasljednik dokopao se premijerske pozicije. Tadić, pak, više ne može da se nada ni važnoj funkciji u sopstvenoj stranci.
Ničim Tadić nije zaslužio da ga žalimo. S druge strane, udruženi Ivica i Tomica razlog su da naše stare brige postanu još veće.
Nikolić je, odmah po preuzimanju predsjedničkoga trona, progovorio starim siktanjem zajapurenoga četničkog vojvode. Počesto nas je, posljednjih godina, vrijeđao i prvi srpski policajac Ivica Dačić. No, čim dosadašnji ministarski zamijeni premijerskim megafonom, vidjećemo mi vrlo brzo da je Tomica za Ivicu obični šegrt. Uostalom, i Šešelj je bio samo marioneta u Miloševićevoj ruci smrti.
Historija ima ružan običaj da se vrti ukrug, pa se u nekom trenutku vrati tamo gdje je već bila. U tom zlom času, kojem se, s Dačićem i Nikolićem, Srbija sada vraća, nama u Bosni nije bilo nimalo lijepo. Lakše neće biti ni tokom ove političke reprize.
Jedna je razlika, međutim, vrlo bitna. Na našu naivnost iz vremena Miloševića i Šešelja, Ivica i Tomica više ne mogu da računaju. Bosanski orah za njihove zube biće još tvrđi, ma koliko oni budu pokušavali da ga razbiju. A da će pokušati, hoće, u to nema nikakve sumnje.

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...