20. 07. 2012.

Galamdžije nikom poniknule

Zašto baš sada, kada imamo razočarane i razljućene građane, nemamo kritički i borbeno potkovane nevladine organizacije

12. 05. 2012.  

U zemlji promašenih investicija, ovoj našoj, jedan od najglasnijih ćoraka ispaljen je iz takozvanog nevladinog sektora. Mislim na razna udruženja, asocijacije, centre i druge organizacije koje su poželjele da se na kritički način umiješaju u kreiranje naše društvene zbilje.
Kada se danas podvuče crta pod njihovo skoro pa dvadesetogodišnje prisustvo u BiH, ocjenom koju ovaj sektor dobiva, ne mogu biti zadovoljni ni oni ni društvo u kojem djeluju.
Mnogi akteri ovog sektora položili su svoj ispit, posebno organizacije koje su pred sebe postavile zadatak humanitarnog djelovanja, obrazovanja stanovništva i zaštite određenih socijalnih, spolnih i dobnih struktura. Među onima koji nisu odmakli daleko od školskog "keca", međutim, nalaze se upravo one organizacije od kojih se najviše očekivalo - one koje su ušle u prostor politike, demokratije, ljudskih prava, građanskog aktivizma i tome slično.
Čitaoci se sjećaju zlatne ere u ovoj vrsti angažmana nevladinih organizacija. Ona je trajala od 2008. do 2010. godine, bolje rečeno do jesenjih izbora koji su tada održani u BiH. Premda njihove akcije ni tada nisu imale ogromnu masovnost, ipak su, u odnosu na ovo što danas imamo, u javnosti bile izuzetno prisutne razne manifestacije sa potpisom CCI-ja, "Dosta", "Grozda", "Akcije građana" i tome slično.
Ponekada se, u tim danima, činilo da su građani, prepušteni na nemilost bezobzirnih političara i njihovih stranaka, dobili svoje istinske javne zastupnike, neku vrstu advokata, ali i učitelja, čak i magneta na koje su se mogle lijepiti razne silnice građanskog nezadovoljstva. Afirmirala se i nekolicina imena - poput Adisa, Nerina, Nermina, Demira, Brane itd. - u kojima je javnost prepoznavala borce za demokratiju, pravdu, poštenje i međusobno poštovanje.
A onda su, kada je spuštena zavjesa na jesenje izbore 2010. godine, i ti ljudi i njihovi NVO-i nikom poniknuli. Njihovih glasova, manifestacija i protestnih akcija najednom je nestalo sa scene.
Ovu veliku promjenu u ponašanju kritičkog dijela NVO-a mnogi su, ne bez razloga, povezali s činjenicom da je izbornu prevagu odnijela jedna stranka - SDP, koja je u tom nevladinom taboru bila omiljena. Pa su se i kritičari društva, u času kada su njihovi favoriti zaposjeli čelna mjesta, povukli dalje od novinskih stubaca i ekrana, pogotovo od gradskih trgova i ulica na kojima su, prije toga, izvikivali nijednoj vlasti prijatne parole.
Njihovom povratku na staze stare slave očito se nije nadati. Oni su svoj posao odradili i povukli se u (ne)zasluženu penziju ili, pak, na stranačke liste i u njihove rukovodeće organe. Čekaju se neki novi klinci koji bi se tog posla poduhvatili s više žara i s više građanske dosljednosti, a naročito neutralnosti.
S tim ćemo, međutim, podobro pričekati. Glavni finansijeri, stranci, u međuvremenu su zavrnuli svoje slavine. Svjesni da su u BiH i na ovome planu obmanuti, srezali su svoje novčane "grantove" na minimum. A pitanje je kada će ih ponovo uvećati, jer su i njihove ocjene rada glavnih nevladinih organizacija u našoj zemlji izrazito negativne.
Nešto slično strancima desilo se i sa medijima u BiH, osobito štampanim. Neki su bukvalno podignuti doniranim međunarodnim novcem da bi - čim su novčane doznake prestale - okrenuli list i postali glasnogovornici upravo onih politika protiv kojih su - objektivnošću, profesionalizmom i finansijskom nezavisnošću - trebali da se bore.
Socijalno-politička i ekonomska situacija u zemlji je takva da je samo pitanje dana kada će krenuti do sada najveći talas građanskog otpora. Dogorjeva do nokata, škrgutanje zubima sve je glasnije, grla se podmazuju za burne proteste i bučne riječi upozorenja neodgovornim i nesposobnim vlastima. Veliko je pitanje, međutim, na šta to može da izađe ukoliko građanska pobuna krene bez odgovarajuće ambalaže, one koju bi joj, u prvom redu, trebale da odjenu nevladine organizacije.
Loše osmišljen i pogrešno kanalisan građanski otpor može nam donijeti i više nevolja nego što ih sada imamo. Otud i žaljenje za činjenicom da baš sada, kada imamo razočarane i razljućene građane, nemamo borbene i kritički potkovane nevladine organizacije. To je još jedna od nevolja koje umanjuju naše šanse da iz svakovrsne krize napravimo barem jedan koračić naprijed.

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...