20. 07. 2012.

I zabrana je iz raja izašla

Zagovornicima mržnje i nasilja, upravo u ime demokratije, treba začepiti usta i vezati ruke prije nego što dođu u priliku da ostvare svoje đavolske namjere

14. 04. 2012.

Hrvatske vlasti su, nakon kraćega premišljanja, ipak donijele odluku o zabrani protestne parade ustaške i evropske desničarsko-nacističke bagre koja se, skupljena s koca i konopca, ovoga vikenda namjeravala šepuriti na centralnom zagrebačkom trgu.
Ovu odluku svakako treba pozdraviti. Da, gospodo, evropski je, i pošteno je, i demokratično je, i u skladu je s istinskim promicanjem ljudskih i građanskih sloboda danas začepiti usta, ograničiti pravo na javno istupanje, pa i vezati ruke - i lancima, što da ne - raznoj bagri koja pokušava da radi upravo protiv ljudi, protiv tolerancije, protiv slobode, protiv demokratije...
Hrvatska odavno ima problema s ostacima ustaške ideologije. U sličnoj nevolji je i BiH, u kojoj su crnokošuljaši nekada čak i vladali, tokom Drugog svjetskog rata, i koji se ni do dana današnjega nisu povukli tamo gdje suštinski pripadaju - na đubrište historije. Njihove perjanice, okupljene u Jurišićevoj Hrvatskoj stranci prava (HSP), ovdje su, štaviše, i do vlasti doprle. Eno ih u platformaškom taboru, u parlamentarnim klupama i vladinim kabinetima.
Za razliku od Hrvatske, mi se prema tim mračnjacima ponašamo pomirljivo, uglađeno, gotovo s poštovanjem, maltene sa simpatijom. A njima, koji su zavrijedili sav prezir svijeta, ni na pamet ne pada da promijene makar naziv centralnoga organa svoje stranke. On se u HSP-u, znamo, zove onako kako se zvao i u Pavelićeva koljačka vremena - Glavni stan! Ne manjkaju ni stari crnokošuljački simboli, vučije glave sa razjapljenim čeljustima.
Sa ustašama je tako. Ni sa četnicima, znamo, nije ništa bolje. Čak je i gore, jer imaju punu podršku režima u Beogradu i Banjoj Luci. I te nakarade gotovo svakodnevno marširaju našim ulicama, šepure se na javnim skupovima, reže i prijete. Kad bi mogli, oni bi svojim kamama sve naše Drine iznova napunili obezglavljenim bosanskim truplima.
Kad gledam taj današnji moralni ološ, koji zajapureno vitla zastavama s mrtvačkim glavama i razjapljenim vučijim čeljustima, namah se sjetim kako se to ispotiha švercovalo u javni život u deceniji koja je prethodila posljednjem velikom krvoproliću. Čim je Tito upokojen u svoju Kuću cvijeća, digle su glavu razne moralne i nacionalne fukare koje su na ovim prostorima poražene u svjetskom obračunu s fašizmom i nacizmom. Ubrzo su prodrli i na ulice, na javne tribine, potom i u medije i političke forume, sve pod firmom demokratije i ljudskih sloboda. Mislilo se u tadašnjem društvu, željnom demokratskih iskoraka, da slobodu cvjetanja treba omogućiti svakoj cvjećki, pa bila ona i smrtonosno opasna.
Neopreznost i "demokratska" bolećivost obili su nam se brzo o glavu: vampiri su nas u tren oka zaskočili i potom nam se još jednom napili krvi do mile volje. Jedva je to nekako u bocu vraćeno, premda nije i čvrstim čepom potpuno zatvoreno. Smrad četničke i ustaške gamadi opet vonja, njihovi pokliči mržnje ponovo bruje i dižu kosu na glavi.
Sve ovo, ustvari, nema nikakve veze ni sa demokratijom ni sa ljudskim pravima i slobodama, pogotovo sa civilizacijskim i evropskim standardima. Sa zloradnicima u demokratskoj Evropi, naime, nema igre ni gledanja kroz prste.
Probajte u Njemačkoj zamahnuti fašističkim zastavama, pa ćete vidjeti svoga boga! Tamo je već šest decenija zabranjeno štampanje Hitlerovih knjiga. Ili da u Francuskoj, kolijevci demokratije, pokušate upriličiti žalopojku na grobu šefa izdajničke vlade iz Drugog svjetskog rata, grdno biste se proveli. I zabrana je, naime, iz raja izašla: njome se civilizirani svijet vječito brani od raznoga šljama.
Da, to je demokratija: zaštita ljudi od zvijeri u ljudskom obličju. Odbrana pitomih od divljih. Razlikovanje slobode od prava na njenu zloupotrebu.
Naši vampiri već su dva puta poraženi: i 1945. i 1995. Pustimo li da se njihovo korijenje ponovo račva, krv će nanovo da šikne. Ozbiljni ljudi, ozbiljna država i društvo stoga su dužni da im otupe rogove, da im uskrate pravo građanstva, da im začepe usta i, ako treba, čak i vežu ruke prije nego što te spodobe dođu u novu priliku da pokušaju ostvariti svoje stare đavolske namjere.

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...