20. 07. 2012.

Budućnost u tabutima?

Političkom igrom i dalje dominiraju nevesele varijante srebreničke sutrašnjice

21. 05. 2012.

Većina političkih stranaka izrazila je načelnu spremnost da pred ovojesenje izbore u Srebrenici uđe u sastav čvrstih nacionalnih blokova. Cilj je povećavanje šansi da se na mjesto prvoga čovjeka ove općine izgura Srbin ili Bošnjak.
Dodik, doduše, još nije siguran da će sve srpske partije na taj način zgusnuti nacionalne redove. I jedinstvo stranačke četvorke koja zastupa bošnjačke interese nije jako kao što je bilo nekoliko dana ranije. Onoga trećeg, pak, eventualnog dijaloga između ovih tabora, pri tome nema ni u slutnji.
Umjesto raspetljavanja, srebreničkom čvoru, očito, prijeti novo mršenje. U igri ostaju sve nevesele varijante sutrašnjice iskasapljenog grada. Prvo, da njime zavladaju nasljednici genocidnih hordi. Drugo, da potomci žrtava, koji tu više ne žive, glasovima iz daljine obezbjeđuju bošnjačku nacionalnu prevagu.
U konačnom raspletu to bi vodilo definitivnom posrbljavanju Srebrenice ili, pak, idejama za njeno teritorijalno preseljenje pod federalne entitetske skute. Bošnjaci bi se digli protiv prve, a Srbi protiv druge mogućnosti.
Jedina varijanta koja bi vodila nekom susretanju, međutim, gotovo da se i ne spominje. To je mogućnost da u Srebrenici skladno žive i jedni i drugi - Srbi koji bi osudili genocid, s jedne, te Bošnjaci koji bi se masovno vraćali i na užasnim uspomenama gradili ljepšu budućnost, s druge strane.
Je li moguće da je ta varijanta već pokopana u Potočarima, među onim silnim tabutima?

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...