13. 03. 2017.

KOJI ĆE ZEC ISTRČATI IZ NIKŠIĆEVOG GRMA?

Federalna policija stegnula je omču oko nekih visokih funkcionera SDP-a. Oko kojih i zašto - moraće brzo da nam kaže 




PIŠE: VLASTIMIR MIJOVIĆ

Čim je jutros objavljena inicijativa predsjednika SDP-a Nermina Nikšića, kojom je zatražio provođenje parlamentarnog nadzora nad zakonitošću rada Federalne uprave policije (FUP) i Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova (FMUP), odmah je bilo jasno da ga je nešto opasno zasvrbjelo. Prošlo je samo nekoliko sati i saznali smo - šta!

U svom ekspresnom odgovoru, rukovodstvo FUP-a obznanilo je da je “u određenom broju istraga koje ova uprava provodi u suradnji s Tužilaštvom Kantona Sarajevo, obuhvaćen jedan broj visokopozicioniranih dužnosnika iz političke stranke Nermina Nikšića”. Konkretizuje se “da je šef SDP-a, prije par dana, na zahtjev Tužilaštva Kantona Sarajevo, davao izjavu u službenim prostorijama ove uprave”.

U svom reagovanju, FUP dodaje da je to mogao “eventualno biti i uzrok Nikšićevog istupanja u javnosti”.

Nakon ovako gromoglasne “razmjene vatre”, vrlo brzo možemo očekivati da iz grma istrči i zec, odnosno da saznamo ko bi i zašto iz SDP-ovih vrhova mogao biti optužen, uhapšen, pa i osuđen. Da nisu sigurni u dokaze koje su prikupili tokom dosadašnje istrage, teško da bi Federalna uprava policije danas uopšte pominjala da ozbiljno “češlja” neke istaknute SDP-ovce.

Još od hapšenja generalnog sekretara SDA Amira Zukića, javnost se pita: Ko je sljedeći? Ako su se istražni organi “drznuli” da pritjeraju uzazid tako visokog funkcionera najmoćnije stranke u Federaciji, onda nikako ne mogu mirno da spavaju važne face iz opozicionih partija, ukoliko imaju ikakvih “oraha” u džepovima.

A što se toga tiče, SDP i njegove perjanice predmet su ozbiljnih sumnjičenja još iz perioda tzv. Alijanse za promjene, otprije 15 godina. Pogotovo je pod lupom nedavna prošlost, vrijeme od 2010. do 2014. godine, kada je Nikšićeva stranka dominirala u svim organima vlasti. Tada je to, zapravo, bila Lagumdžijina partija, a upravo je tadašnji lider, posebno s aferom “Reket”, bio najčešće sumnjičen i kao kolovođa nečasnih radnji u režiji SDP-a.

Još ne znamo na šta su se tačno usmjerili i šta su eventualno već zadokumentovali Tužilaštvo i FUP. No, sudeći po načinu na koji su odbrusili Nikšiću, nešto sigurno jesu i to “nešto” uskoro će nam biti poznato.

Javnost odavno živi u uvjerenju da su sve dosadašnje garniture vlasti pale na ispitu poštenja. Stoga se s pravom i raduje svakom pozivanju na krivičnu odgovornost svih za koje se, bez obzira kojoj stranci pripadaju, osnovano sumnja da su pljačkali državnu imovinu ili su na druge načine zloupotrebljavali svoje funkcije.

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...