27. 06. 2013.

Probni baloni

I Bosna i Srbija još će neko vrijeme drhtati pod makazama svjetskih političkih kartografa


Kolo (ne)sreće začas se okrene. Koliko jučer, Srbija je na političkim kartama kvasala kao krofna. Analitičari, političke provodadžije i mutikaše lijepili su uz nju pola Bosne, trećinu Hrvatske, bezmalo čitavu Makedoniju. Balon velikosrpske države naduvavan je do nebesa.
Danas je, međutim, dobrano ispuhan, a Srbija je splasnula kao probušena guma. Kosovo je „tamo daleko“, a mrda se i Vojvodina. Na internet stranici Google Analytics jučer je postavljena geografska karta Srbije na kojoj je ona prikazana bez Kosova i Vojvodine.
Premijer Dačić je, dabome, ocijenio da je riječ o “skandaloznoj provokaciji”. Političari i mediji vide u tome probni balon kojim se testira srbijanska i međunarodna politika. Konci se mrse na već često viđane  načine.
Ako su oni ikome jako poznati, onda su nama. BiH još samo nije ucrtavana na kartu Kine; pod svakojake turbane su nas smještali. Malo-malo, pa negdje osvanemo podijeljeni po sadašnjoj entitetskoj liniji. Ruski prognozeri vide nas pod slavenskim skutima, dok evropski analitičari kažu da ćemo za desetak godina biti ugurani pod njemačku kapu i u njenu intreresnu sferu.
U ovom zamršenom svijetu, u kojem politički kartografi ni časa ne miruju, sve je moguće. Pa, zar sve do 1991. vodeće sile svijeta nisu uzvikivale da nema ništa od raspada Jugoslavije i mijenjanja državnih granica u Evropi?
Ispalo je drugačije. I opet vri, a ni kuhari ni mi koji kusamo njihove kaše ne možemo biti sigurni kome će dopasti meso, a kome kosti. I mi i Srbija, međusobno jako ovisni, još neko vrijeme vrtjet ćemo se na tom užarenom političkom ražnju svjetske politike.
(Dnevni avaz)

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...