18. 08. 2012.

Nije belo nego - bijelo


Velikosrpska politika podvaljuje nove ublehe o zasebnoj državnosti Republike Srpske: kad bi se napravile i tri srpske države, sve bi one začas završile sa jednom zastavom, jednom himnom i jednom prijestonicom – Beogradom



Balkan je voćka čudnovata: nikako da usahne, ali ni da procvjeta. Još nas trese stoljetna politička kriza započeta 1912. godine, pokretanjem Prvog balkanskog rata.
Za njim su, redovito u srpskoj izvedbi, nadolazile nove krvave plime, za njima oseke i kratkotrajne bonace, ali se balkanske vododerine nikad nisu pretvorile u mirno more. I sad ono skriva ajkule koje razjapljuju svoje gramzive čeljusti.
Sve su ovdašnje krize uglavnom zakuhavane i smišljane u Beogradu, u vječitoj težnji srpskih glavešina da sve pravoslavce iz ovih krajeva udome pod isti krov: jednu državu za sve Srbe.
Sa pokušajem konačnog ostvarenja tog sna u boj je krenula i posljednja, još uvijek aktuelna najezda. Dizgine su bile u rukama Slobodana Miloševića, vizije u glavi Dobrice Ćosića, oružje u magacinima posrbljene JNA, a kame za pasom svakoga ko je htio da namakne i „malo“ ličnoga doprinosa svetom ratu za „Veliku Srbiju“.
Znamo da se taj pokušaj okupljanja svih Srba u jednoj državi razbio kao krčag o stijenu. Milošević nije ostao samo bez komada hrvatske zemlje, prema kojem je svojedobno pružio gramzivu ruku, nego su i Srbi iz tih krajeva ostali bez svojih kućišta. Time je pobrisana zapadna granica velike države u kojoj je, na razvalinama Jugoslavije, trebali da bude smješten „nebeski narod“.
Ni Kosovo, to srce srpstva, kako mu tepaju nacionalisti, nije zadugo podvijalo rep pred Beogradom. I to parče zemlje ubrzo je prekriženo iz grunta fantomske velikosrpske države.
Razbijanje Bosne i Hercegovine također je osujećeno, premda je ovdje ostvaren dio plana: Srbi su u Dejtonu zapišali poveliki komad „svoje“ teritorije, pa na njemu danas gazduju kao stopostotni vlasnici. Štaviše, neprestano mašu prijetnjom o otcjepljenju i državnom osamostaljenju.  
Ova nam se babaroga neprestano ukazuje, čas sa beogradske, čas sa banjalučke strane. Našutali su se bosanske lopte u srpsku avliju i Koštunica i Kalinić, i Ćosić i Kuzmanović, i Dodik i Tadić, da političku siću i ne pominjemo. Utabanom stazom krenuo je i novi srbijanski predsjednik Toma Nikolić, krenuo, pa stao!
Još izraženije je zakočio njegov koalicioni doglavnik Dačić, koji je ovih danas čak i ukorio Dodika zbog nekih njegovih izjava u kojim govori o koordinaciji svoje politike sa beogradskom centralom.
Promjenom koja se uvodi u javni govor nastoji se u velikosrpsku politiku unijeti više lukavstva, pa i strpljenja. Prijeko jeste preče, ali naokolo može biti brže! Pokazalo se, naime, da se komad Bosne ne može ekspresno i otvoreno uknjižiti u grunt Srbije. Zbog tih namjera Beograd se nadobijao packi iz svijeta, a vodeći centri planetarne moći, i kad to otvoreno ne govore, i dalje sumnjiče Srbiju za njene apetite prema našoj zemlji.
Otud i nagla promjena refrena u staroj separatističkoj priči o Republici Srpskoj. Kao po nekoj komandi, i Dodik i Špirić i Vasić i Radmanović počeše svoj entitet nazivati državom! Potpomože ih, sa svoje strane, i predsjednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović, koji je, početkom sedmice, na jednoj press-konferenciji, RS svaki put častio atributom – država!
Ne radi se, dakle, više o tome da Srbija želi da preotme dio Bosne i Hercegovine. Ma kakvi! Nego su Srbi iz Bosne sami namjerili da prave svoju državu, koja Srbiji neće ni pripasti, pogotovo uz njenu pomoć neće nastati.
Tako ispada da su Srbi konačno batalili maštariju o jednom krovu za sve svoje ovobalkanske pripadnike. Eto, može na Balkanu nastati još jedna srpska država – RS! Može se i na sjeveru Kosova, što je, također, dio strategije za skoru budućnost, zakopititi i treća, da podržavi ono Srba što ni po koju cijenu ne priznaju ovisnost o Prištini.
U tom slučaju, nema ni one (pre)velike Srbije. Ali samo za naivne. Jer, kad bi se i po glavi svakoga Srbina napravila po jedna zasebna državica, a ne samo tri, sve bi one, bez zrna sumnje, začas završile sa jednom zastavom, jednom himnom i jednom prijestonicom – Beogradom!
Propagandistička ubleha kojoj svjedočimo osmišljena je samo da zamaskira puteve kojim se stremi ka starom cilju. No, i da je električna gitara u pitanju, a ne škripa primitivnih gusala, instrumenta koji neodoljivo podsjeća na suštinu velikosrpske politike, takt te muzike lako se razaznaje.
I kad se pjeva o „bijelom“, misli se na „belo“. I kad se RS naziva državom, Srbija je luka kojoj taj brod treba da putuje, bez obzira o kakvom kursu govorio kapetan Dodik i njegova momčad sa palube.
Sa ovim se srpskim tlapnjama Balkan intenzivno nosi već sto godina. Čas raspleta se, ipak, nimalo ne bliži. Srbija je davno bosanske pravoslavce pretvorila u bosanske Srbe, potom samo u Srbe, ali da ih prekrsti u Srbijance, e, to već neće ići kao po loju. Kao ni sposobnost današnje BiH, uostalom, da guji u svojim njedrima otkine pogani jezik kojim tako dugo i opasno palaca.

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...