14. 01. 2016.

ZBOGOM PAMETI!

(14. 01. 2016.) Da je u zdravstvu, osim direktorske funkcije, išta drugo zanima, Sebija Izetbegović bi prva objasnila svom mužu i njegovim poslušnicima iz vlasti kakvu glupost čine u namjeri da od moderne bolnice “Abdulah Nakaš” naprave kancelarije za svoje činovnike
Građani Sarajeva svakodnevno, premda u nevelikom broju, protestuju ispred Opće bolnice "Abdulah Nakaš" i potpisuju peticiju protiv ukidanja ove zdravstvene ustanove. Protesti pred nekadašnjom Vojnom bolnicom, jer ju je svojedobno za svoje potrebe podigla tadašnja JNA, traju već četvrti dan, a potaknuti su kroz Facebook grupu "Ne damo našu bolnicu".
Desetine građana stavljalo je svoje potpise, odobravajući i sadržinu transparenata na kojim piše: "Medicinari ostanite u bolnici", "Ne damo našu bolnicu", "Kada nepravda postaje zakon otpor postaje dužnost"...
Namjera vlasti da ukine ovu bolnicu ide u red odluka koje su, u obilju loših, one koje možemo nazvati sumanutim. Mnogi su to doživjeli kao obični hir supruge Bakira Izetbegovića, Sebije, koja je sa mjesta direktora Nakašove bolnice nedavno prebačena za direktoricu najveće bolnice u BiH - UKCS. Time bi njen turban postao još veći, a vladavina SDA nad zdravstvom - i golemim novcem koji kroz njega prolazi - još veća.
Činjenica je da je vlast prešla preko niza zakonskih prepreka pri imenovanju gospođe Sebije. Ona je, uistinu, na novo direktorsko mjesto postavljena nezakonito. No, što se tiče spajanja dvije bolnice, tu nema te vrste prepreka. Vlast koja gazduje dvjema bolnicama slobodno može, ali u interesu građana u čije ime vlada i u zakonitoj proceduri, da sa njima čini što misli da je najbolje. Međutim, problem i jeste u tome: ona pokušava da učini nešto što je van svake pameti, što je glupo, nestručno, bezobrazno, što škodi zdravstvenom sektoru ne samo Sarajevo, nego i BiH. Jer, u ovim bolnicama liječe se i mnogi bolesnici iz drugih kantona, ali i iz Republike Srpske.
Dug je spisak gluposti koje vlast čini inicijativom za ovo spajanje. Istaći ću samo jednu, koja govori da su oni koji to traže, u stvari, neuračunljivi, da ovim potezom bacaju gomilu novca iz ionako tankih budžeta namijenjenih zdravstvu. To je njihova namjera da Nakašovu ili Vojnu bolnicu isele i svo njeno osoblje i medicinski inventar presele na Koševo, gdje se nalazi UKCS.
No, ta bolnica ionako je pretrpana, sa prostornim uslovima koji im ni u trenutnom kapacitetu nisu dovoljni da uredno obavljaju usluge koje trenutno čini bolesnicima. Gdje će i kako biti “strpani” ljudi i oprema iz druge bolnice, to vlast apsolutno ne razmišlja.
Sve i da spajanje ove dvije bolnice može unaprijediti naše bolesno zdravstvo, ono treba biti izvedeno njihovim organizacionim ujednjavanje. Nasuprot onome što se radi, upravo nedovoljno iskorišteni prostor Nakašove/Vojne bolnice trebao bi poslužiti da se u njega usele neke klinike i ambulante iz UKCS. Jer, taj prostor namjenski je, i moderno, pravljen za bolnicu. Nakon rata je renoviran, dvostruko je kvalitetniji od onoga u UKCS. Tako Sebija Izetbegović može biti gazdarica sa još većim “turbanom”, ali ako ima bar trunku rukovoditeljske sposobnosti, bar ona je trebala insistirati na ovakvom spajanju.
Da je zanima išta osim direktorske funkcije, upravo je Sebija trebala svom mužu Bakiru objasniti kakvu glupost čine on i njegovi poslušnici iz vlasti. No, nismo je čuli da tako nešto govori. Njoj je bitno da pod sobom ima više ljudi, nije je nimalo briga kako se može unaprijediti bolesničke usluge koje će se izvoditi pod njenom dirigentskom palicom.
Na jednu glupost pridodala se i druga. Vlast želi da bolnicu oslobođenu od bolesnika i medicinske opreme pretvori u kancelarije! Hej, koliki je to tek trošak, da ne govorimo kolika je grehota razvaljivati moderne bolesničke sobe, operacione sale i drugu infrastrukturu. Otkud za to novac, kad budžeti ionako dišu na škrge?
Sve i da se ovaj potez čini da bi vlade Federacije i Sarajevskog kantona pobjegle iz podstanarskih ureda u kojim se sada nalaze, opet pita ispada skuplja od tepsije. Pored sadašnje bolnice je ogroman slobodni prostor u njenom vlasništvu, na kojem se mogla započeti gradnja namjenskih objekata za organe vlasti.
Ali ne, moćni ne misle mozgom nego isključivo mišićima. Biće onako kako oni hoće, pa koliko košta da košta. I gotovo!
Ovom kabadahijskom ponašanju, ovom rasipništvu i raspamećenoj bahatosti jednom se mora stati ukraj. U suprotnom, doći će dan kad će raspojasana, od pameti operisana vlast narediti i da joj pred spavanje u lavoru peremo noge. Od takvih se nadati i da problem nezaposlenosti jednom “riješe” naredbom da se svi sa tog spiska jednostavno poubijaju. Penzionera će se riješiti tako što će im ukinuti mirovine. Zabraniće sve vidove socijalne pomoći, da bi siromašni što prije skapali od gladi.
Mislite da se šalim, da sam ciničan? Nisam, samo znam da sila kojoj se niko ne suprotstavlja vremenom postaje sve surovija i bezobzirnija. Ovu našu, ako narod nastavi da uzmiče, neko će u budućnosti izučavati u udžbenicima kao primjer najgore tiranije šake gospodara nad masom njenih potlačenih sluga.

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...