16. 01. 2016.

DOK JE NIKOLA I NUSRETA...

...neće zgasnuti ni nada da će odrasli djecu učiti, bez obzira na njihovo nacionalno i vjersko šarenilo, da se mogu i trebaju međusobno družiti kako bi jednom, kad odrastu, mogli uljepšati lice danas rugobne Bosne i Hercegovine (16. 01. 2016.)
Draga djeco, ne dajte da vas mržnja pojede - poruka je koju je u srijedu, gostujući u programu televizije N1, izrekao Bogić Bogićević.
Da ga zdravlje bolje služi, znam da bi, umjesto preko ekrana, Bogić na ovaj način svakodnevno djelovao i među djecom i među odraslima, ukazujući na potrebu međusobnog razumijevanja, zbližavanja, uvažavanja, dijeljenja slasti i nevolje, truda i uživanja u njegovim plodovima.
O onima koji rade drugačije, koji dijele i zavađaju i mladež i njihove roditelje, može se napisati masa tekstova, sa mnogo primjera ružnog odnosa prema vršnjacima, komšiluku, pripadnicima druge vjere ili nacije, čega u BiH danas ima napretek.
No, ima i onih koji i BiH i djeci uistinu žele dobro, pa ih stoga i uče da se vole, da se zbližavaju, da se druže. Jedan od njih je čovjek nesalomive dobre volje, još od svojih igračkih dana - Nikola Nikić iz Modriče. Vjerovatno najpopularniji “Željin” nogometaš u povijesti ovoga kluba, Nikola je danas šef kadetske reprezentacije BiH, neumorni animator sporta i promotor maksime: U zdravom tijelu, zdrav duh!
Dokazao se, na tom planu, i ovih dana. Preko svog prijatelja Pico Gonsalesa, takođe bivšeg fudbalera, uspio je da obezbijedi pozivnicu za djecu sa prostora sjeveroistočne Bosne za učešće na velikom fudbalskom turniru u nogometnoj prijestonici: Barceloni. Možete misliti kakav je to bio doživljaj za tinejdžere iz BiH.
Na turniru su, pod stručnim vođstvom Nikića, skupa igrala djeca iz nekoliko gradova iz Republike Srpske, ali i sa malim igračima s druge strane entitetske crte, iz Gračanice (FBiH). Djeca su boravila u Španiji sedam dana. Vratili su se sretni, uopšte ne govoreći o rezultatima. Divno su se družili, nagledali prelijepog grada, vidjeli su timove iz drugih zemalja u kojim skupa igraju i bijelci i crnci i sivoliki i kosooki. Nikakvim dekretom, pa ni politikom, ti utisci ne mogu im se nikad izbrisati.
Sa ovom regionalnom reprezentacijom kadeta bilo je i pet trenera, ali i jedan političar - Nusret Helić, načelnik općine Gračanica. Osim što je podržao uključivanje “njegove” djece u ovaj tim (što njegove kolege načelnici, iz gradova oba entiteta, najčešće odbijaju, izmišljajući razne razloge), Helić je čak i putovao u Barcelonu. Bio je neprestana podrška i djeci i stručnom vođstvu tog BH tima. Nije žalio ni vremena ni truda. A valjalo se u autobusu truckati hiljadu i po kilometara prema tamo i isto toliko (petnaestak sati) natrag.
Helić nije učinio ono što većina današnjih političara čini, da se provozika službenom limuzinom, da vozača i sebe “počasti” dobrim eurskim dnevnicama, da u Barceloni priredi par derneka i da račun potom podnese općinskom budžetu. Ne, Helić je pravio društvo djeci u autobusu, a sav trošak koji je imao finansirao je iz svog ličnog novčanika!
Jah budale, rekla bi većina njegovih političkih kolega, što zbog “eksponiranja” u širenju “bratstva i jedinstva” među djecom, a jednako tako i zbog propuštanja “dobre” prilike da besplatno vidi Barcelonu i da, pritom, još i neki svežanj eura strpa u džep. Bezbroj puta sam pisao o raznim sličnim putovanjima, koja su čak i izmišljali mnogi načelnici, ministri, predsjednici i drugi iz političke bulumente koja je zasjela ovom narodu na vrat i pije mu krv (odnosno novac) na slamčicu, bez kraja i bez imalo griže savjesti. 
No, svakome njegovo, nekome čast nekome grijeh. Ali, dok ima ljudi poput Nikića i Helića neće zgasnuti ni nada da će odrasli djecu učiti, bez obzira na njihovo nacionalno i vjersko šarenilo, da se mogu i trebaju međusobno družiti kako bi jednom, kad odrastu, mogli uljepšati lice danas rugobne Bosne i Hercegovine. I da k tome, kao Helić, očitaju lekciju političkim krvopijama, koje koriste svaku priliku da o trošku države sebi priređuju razne ekskurzije i bahanalije.
Vraćam se Bogiću i njegovoj poruci s početka teksta, da bih nešto dodao. Da bi djeca stvorila odbrambeni mehanizam prema mržnji i podjelama, trebaju im uzori, oni koji će ih u tome pomagati i poticati. Treba im mnogo Nikola i Nusreta...

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...