25. 01. 2016.

SLUČAJ RADONČIĆ: IZNENAĐENJE ILI LOGIČAN POTEZ PRAVOSUĐA?

Ako se pokaže da se pravosuđe s razlogom obrušilo na Radončića, javnost očekuje da će isto učiniti i prema mnogim drugim "krunisanim" glavama sa džepovima punim "oraha"
*********************************************************************************
Vijest o hapšenju Fahrudina Radončića iznenađujuća je, ali logična. Iznenađujuća je jer je javnost davno prestala da vjeruje kako zakon može udariti i po "krunisanim" glavama. Logična je, jer u aferi "Dautbašić - Šahman" u pritvor nisu mogle dospjeti samo osobe koje su osumnjičene za ometanje rada pravosuđa, a da to izbjegne čovjek koga se sumnjiči da je bio njihov nalogodavac.
Sačekajmo da istraga kaže svoje. No, već samim hapšenjem pokrenut je lanac različitih reakcija. Nezavisni dio javnosti, građani koji brinu svoju brigu u ovim teškim vremenima, pozdravljaju pomenuti čin. Neka se pred pravosuđem rasplete klupko koje se godinama omotava oko Fahrudina Radončića. Ako je bez krivnje, trebao bi biti oslobođen sumnji. Ako ima umiješane prste u prljave poslove, neka plati vlastiti ceh.
I pored naizgled jednostavne situacije, ona je odmah dobila i "zakulisna objašnjenja" koja u ovom hapšenju vide neki veliki scenarij koji je skrojen da bi se naškodilo Bošnjacima. Govore to oni koji vjeruju u dosad ničim konkretno ilustrovanu prelomnu misiju "istorijske bošnjačke koalicije" između SBB i SDA. Srbi su nam, govore takvi, smjestili ovu aferu sa zlom namjerom da razbiju tek uspostavljeno bošnjačko političko jedinstvo. Radončića se, po tim mišljenjima, diskredituje kako bi bilo onemogućeno političko stabilizovanje Federacije, u kojoj je njegova stranka prije tri mjeseca postala ključni činilac, pristajući da veže zastave sa SDA.
I kolikogod ovo ovdje pravosuđe bilo kompromitovamo, a jeste do beskraja, ne preostaje nam ništa drugo nego da sačekamo njihovu riječ. I da vjerujemo, ako se s razlogom obrušilo na Radončića, da će isto učiniti i prema mnogim drugim "krunisanim" glavama koje su, puno prije njega, zaslužile da pred zakonom odgovaraju za krupne sumnje koje se vežu za njihova imena, od Dodika do Izetbegovića i Čovića. Manje "popularne" face da i ne pominjem.

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...