25. 01. 2016.

KOG TIPA SLUŠA - SIPA?

(26. 01. 2016.) Umjesto uopštenih osuda, novinari trebaju od nadležnih organa da traže ime i prezime, potom i odgovornost osobe koja je maskirane i dugim cijevima naoružane specijalce u ponedjeljak poslala da “ukrote” četu Avazovih novinara do zuba naoružanih - olovkama!
*********************************************************************************
Još ćemo morati da sačekamo šta će SIPA i Tužilaštvo kazati o sumnjama protiv Fahrudina Radončića i s kojim eventualnim dokazima će opravdati hapšenje koje je kroz javnost prostrujalo brzinom taneta. Čućemo i šta na sve to kaže Radončić.
No, što se tiče SIPA-e i njenog upada u redakciju “Dnevnog avaza”, čekanju nema mjesta. Oni su, poput najgorih kabadahija, u ponedjeljak bahnuli u prostorije ovog lista i znakovito se “prošetali” među novinarima i urednicima.
Istinski saosjećam sa kolegicama i kolegama kraj kojih su se ukazali namrgođeni i zakrabuljeni specijalci, naoružani kao da su upali u najjopasniji razbojnički brlog, a ne na mjesto s kojeg im se može odgovoriti samo zašiljenim olovkama.
Žao mi je i mladića iz SIPA-e. Njihove maske skrivale su bar neka lica koja su se crvenila od stida. No, naređenje - izvršenje! Rek’o šef da se novinarima utjera “malo” straha u kosti, pa ti hajde ne poslušaj! Eto te sutra s radnom knjižicom u džepu i nogom u dupetu!
Za to što je SIPA juče učinila u “Dnevnom avazu” malo je reći da je akt zastrašivanja novinara i pritiska na medije. To je jedno obično razbojništvo.
Vidim na slici Admira Aljimija, mladog kolegu koji se, kao vrhunski reporter u rubrici Crna hronika, svega nagledao i svakakvih prijetnji naslušao zbog svog pisanja. Vidim da je i njemu neugodno. Ma šta neugodno - vidim da se uplašio.
Kako je tek bilo drugima, koji po cijeli dan samo tamburaju po kompjuterskoj tastaturi, zarađujući gorki novinarski hljeb, mogu samo da zamislim. Nije nimalo prijatno vidjeti te momke iz SIPA-e, pogotovo njihove duge cijevi. Još kad čovjek pomisli da i djeca znaju da se tu, u redakciji, ništa nije moglo ni pronaći ni tražiti o onome za šta je osumnjičen i uhapšen Fahrudin Radončić, jasna je svrha te kaznene ekspedicije.
Neko za ovo mora da odgovara, i javnosti i novinarima i momcima iz SIPA-e koji su morali da učestvuju u ovom brutalnom činu. To je neko, osoba sa imenom i prezimenom, koja im je naložila da učine ono što su učinili. Stoga pozivam kolege novinare da se, umjesto uopštene osude ove nakaradne akcije, ujedine u traženju imena i prezimena dotične persone koja je naredila provođenje jučerašnjeg terora nad jednom redakcijom.
Taj čovjek treba da odgovara za grubo prekoračenje ovlaštenja agencije koja mora da sluša njegove naredbe. Neka se ne brine - neće mu novinari doći u kancelariju sa maskama i puškama. Mi samo tražimo od nadležnih da ga izvuku iz busije u kojoj ordinira, da nam kaže po slovu kog zakona je provedena jučerašnja promenada sile u redakciji “Dnevnog avaza”.
Nadam se da i za takve važi zakon, da ćemo stvarno doznati barem njegovo ime. Pa da se onda makar izvine, prvo izvine specijalcima koje je natjerao da se brukaju, a potom i novinarima, čije je najubojitije oružje olovka, koji su pomislili da kroz njihovu redakciju vodi put ka nekoj krvožednoj kolumbijskoj narko-bandi, kakve love zakrabuljeni mladići u crnim uniformama.
Oni, nažalost, tog ponedjeljka ne bijahu na proputovanju. Maksuz su stigli Avazovcima u "posjetu"!

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...