27. 01. 2016.

AKO RADONČIĆ IZAĐE ČIST, NA NJEGOVO MJESTO TREBA UPUTITI ONE KOJI SU GA STRPALI IZA REŠETAKA

(27. 01. 2016.) Pod ovim naslovom naš najčitaniji portal klix.ba danas je objavio razgovor sa mnom, koji prenosim u cijelosti
*********************************************************************************
Hapšenjem predsjednika SBB-a i bivšeg ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića evidentno je samo to da Radončić ne spada u grupu nedodirljivih, smatra ugledni novinar i analitičar Vlastimir Mijović.

"A takvih, prema kojim pravosuđe ništa ne preduzima, a u svakom poštenom sistemu 'fasovali' bi hiljade godina robije, itekako ima. Njih, međutim, ovo hapšenje nije nimalo uznemirilo", kazao je Mijović. On dodaje da je ovo, prema njegovom sudu, izolovan slučaj koji ne označava nikakav novi, veliki početak u radu našeg pravosuđa. 
"Ono je duboko kompromitovano, pod utjecajem je političkih i poslovnih struktura, pravdu štiti i provodi selektivno, "po babu i po stričevima". Pravosuđe u svakom času zna koga smije dirati, a koga ne smije", rekao je Mijović.
On smatra i da puno toga ide naruku zaključku da tužilaštva i sudovi nisu mjesta na kojim se odlučuje o nečijem progonu nego da se startna tipka pritišće na drugom mjestu, tamo gdje sjede njihovi zakulisni šefovi. 
"A oni, što je za mene značajnije, češće sugerišu kome treba gledati kroz prste i pored toga što su očevidno "ljepljivi", nego što pokreću kampanje prema svojim protivnicima ili sugerišu da nekoga, ako ima jakih indicija i dokaza, ipak treba smjestiti u optuženičku klupu", rekao je Mijović. 
Smatra da je i novinarska profesija veoma kompromitovana, sa rijetkim svijetlim medijskim tačkama, pa tim prije razumije tužioce i sudije koji nisu dio prljave i instrumentalizovane pravosudno-političke halke. Dodaje i da je vjerovati u nepristrasnost našeg današnjeg pravosudnog sistema isto kao vjerovati da će nakon utorka svanuti ponedjeljak, a ne srijeda.
"To pravosuđe već 20 godina goni i sudi mnoge 'krunisane' glave. Na kraju se ogromna većina optuženih izvlači, od Bičakčića do Čovića, vjerovatno kao plod određene zakulisne političke nagodbe. A to što se ponekad, poput Radončićevog hapšenja, učini da nema nedodirljivih, za mene je samo fatamorgana. U slučaju da predsjednik SBB-a bude i osuđen, ako se za sadašnje sumnje pronađu odgovarajući 'orasi' u njegovim džepovima, sumnjam da bi to pokrenulo lavinu. Nemamo mi toliko ćelija koliko poznatih ljudi i političara zaslužuju da budu kandidati da se u njih useli", kazao je Mijović. 
Mijović je prokomentarisao i kakva bi se poruka poslala puštanjem Radončića na slobodu s obzirom na činjenicu da su u BiH i ranije političari hapšeni pa oslobađani. 
"Time bi na lice pravosuđa pala još jedna golema mrlja. Država bi platila Radončiću veliku finansijsku odštetu, iako bi se i time teško oprala ljaga koja je na njega bačena, bez obzira na to što još ne znamo da li s pravom ili ne.
U tom smislu također se treba upitati ima li kod nas nedodirljivih osoba i institucija? Jer, pokazalo se, i kroz dosadašnja sudovanja poznatim ljudima, da oslobađajuće presude nikad nisu bile praćene kažnjavanjem tužilaca koji su podizali klimave optužnice ili sudija koji su žmirili i na neumoljive kompromitujuće činjenice o nekoj osobi", rekao je Mijović. 
On smatra da će zaokret nastati u našem pravosuđu kad budu propisno kažnjeni oni koji čine takve greške. 
"No, to što ih Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) kazni sa deset posto odbitka od jedne mjesečne plate, kako je znalo biti, i nikad rigoroznije, samo je ismijavanje principa odgovornosti. Konkretno, u Radončićevom slučaju, ako on čist izađe van, na mjesto na kojem se sada nalazi trebalo bi uputiti one koji su predložili da ga se strpa među rešetke", stav je Mijovića.
Mijović smatra da izjave političara o montiranju procesa Fahrudinu Radončiću ne predstavljaju pritisak na pravosudne institucije BiH. 
"Ničije prosudbe o ovom i bilo kojem drugom pravosudnom slučaju, ni moje ni one koje iznose stranke i političari, ne smatram nikakvim pritiskom. Nemoguće je ne komentarisati 'spektakle' poput ovog s Radončićem, koji itekako utječu na ukupan život u ovoj zemlji, napose na političku sferu. Pravosuđe nije staklena lopta koju bilo čiji šut može razbiti. Ono po svojoj prirodi djeluje, i u SAD i u Evropi i kod nas, u klimi obilježenoj pravom javnosti da izražava svoje stavove, pogotovo kad mač pravde krene prema poznatim osobama. Snažno pravosuđe, kakvo naše, nažalost, nije, pelcovano je od takvih mišljenja i suduje nepristrasno, po paragrafima, a ne po amtosferi koja se stvara u javnom mnjenju", kazao je Mijović. 
Na pitanje da li bi hapšenje moglo utjecati na koaliciju SBB-a sa SDA, Mijović odgovara da misli da je u toj koaliciji otpočetka bilo više računa nego iskrenosti, da ona ni do Radončićevog hapšenja nije bila nimalo čvrsta i da su razni vjetrovi puhali kroz sve njene prozore. 
"Sad je to već žestok propuh koji tu 'kuću' i ne mora srušiti, ali će ona stalno biti klimava i klizava, ni blizu onome što se očekivalo od 'historijskog bošnjačkog dogovora' Izetbegovića i Radončića, odnosno njihovih stranaka", zaključio je Mijović.

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...