21. 01. 2016.

MOŽEMO LI SAMI ZALUPITI ODŠKRINUTA VRATA TERORIZMA?

(21. 01. 2016.) Bez međunarodne pomoći, naše unutrašnje snage nisu dovoljne za uspješan otpor ekstremistima, pogotovo u slučaju da nam, zatvaranjem svojih granica za sirijske izbjeglice (za šta se pripremaju i Njemačka i Austrija), Evropa "izveze" stotine hiljada izbezumljenih ljudi, među kojim ne manjka ni "sumnjivih lica"
U strahu su velike oči, pa se često zna pretjerati sa oprezom. Jednako je, ako ne i više opasno olako odmahivati rukom na znakove opasnosti, kao da se ništa ne dešava.
Između ove dvije krajnosti skriva se i prava mjera odnosa prema opasnosti od terorizma, koja je poklopila pola svijeta, a i kod nas su joj odškrinuta vrata. Štaviše, jedan od najmoćnijih stranaca u BiH, Jonathan Moore, u srijedu nam je poručio “da će jedan od glavnih izazova za BiH i cijeli svijet biti rastuća prijetnja od širenja nasilnog ekstremizma i radikalizma”. Dodao je Amerikanac da je to i “poseban prioritet” misije OSCE-a, koju on predvodi u našoj zemlji.
Naša vlast pokazuje da je apsolutno svjesna opasnosti i svojih zadataka. Takođe u srijedu, praktično je to demonstrirano na sarajevskom aerodromu. Uhapšena je osoba inicijala M. K. (1986.) iz Velike Kladuše, nakon što je isporučena iz Turske. Učinjeno je to zbog sumnje da je u periodu od novembra 2014. godine do juna 2015. godine na sirijskom ratištu učestvovala u oružanim sukobima na strani IDIL-a.
M. K. nije prvi koji je zbog toga dopao rešetaka. SIPA je sredinom novembra uhapsila 11 lica, a dva mjeseca ranije je u “operaciji Damask” uhapšeno 16 osoba, među njima i Husein Bilal Bosnić, vodeća figura bh. selefija.
No, koliko je “sumnjivih lica” koja su se u BiH vratila krišom, a da niko ne zna ko su i gdje su se pritajili? Da li se oni u tajnosti možda pripremaju za ono o čemu nam IDIL upućuje sve češće prijetnje: da će u BiH sve da pršti od bombi, da će kršćanske krvi biti do koljena, da će “loši” muslimani glavom da plate svoje “zastranjivanje”.
Prva takva prijetnja upućena nam je još prije dvije godine. Pripreme za mogući pokušaj njene realizacije uočene su u učestalom povratku naših državljana sa sirijskog ratišta. Zvono na uzbunu još jače se oglasilo kad je, prošle godine, iz Sirije i Turske ka Evropi krenula milionska masa izbjeglica. Opravdano se sumnjalo da, osim nevoljnika, u toj gomili ima i militantnih radikala i ekstremista, koji su krenuli put Starog kontinenta da tu zametnu krvavi teroristički pir.
Takvih “spavača”, koji će se ušunjati, pritajiti i onda u jednom času negdje napraviti dar-mar, plaši se cijela Evropa. Naravno da je taj strah i kod nas raširen, pogotovo što se ovih dana nameće mogućnost da BiH i “neevropski” komad Balkana postanu utočište za masu izbjeglica koje Njemačka i druge države ne mogu i neće da prime.
Javnost sve glasnije traži da kancelarka Merkel zatvori granice za izbjeglice, i pored medijskih upozorenja kako bi to, između ostalog, “cijeli Balkan dovelo u opasnost”. No, i Austrija užurbano razmatra istu opciju, na šta bečki list “Der Standard” logično zaključuje:
“Ako Njemačka i Austrija zatvore granice, onda će Slovenija, Hrvatska, Srbija, Makedonija, pa čak možda i Bosna i Hercegovina biti dovedene u opasnost da se u njima destabilizuju prilike. Možda bi se očajne izbjeglice okupile i na demonstracijama u glavnim gradovima tih država. Možda će uticajne desnoradikalne stranke, inače neprijateljski nastrojene prema EU, u tim državama doći na vlast...”, procjenjuje komentator pomenutog lista.
BiH je, čini se, spremna za otpor. Vlast je protiv terorista, Islamska zajednica “čisti” takozvane vehabijske džemate, građani tome pružaju punu podršku, mediji su na istom fonu. Spremni jesmo, no - da li smo i sposobni da ostvarimo ono što želimo?
E, to već ne možemo sami. Treba nam velika, stručna i politička međunarodna potpora. Vjerujem da je toga svjestan i moćni Jonathan Moore. Uostalom, čini mi se da su “ulogu koju u tome igraju lokalne zajednice, građani, mediji, vlasti...” - koja je za njega izuzetno važna - pobrojani faktori ovdje već preuzeli. Jesu li i strani?
Jesmo - više puta su nam poručili njihovi zvaničnici. Ako je tako, šanse na uspjeh postaju realne. Jer, samo u kombinaciji ova dva faktora BiH može postati jedna od zemalja na kojim će terorizam i ekstremizam polomiti zube.

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...