26. 01. 2016.

NOVINARI NISU NADLJUDI

(26. 01. 2016.) Povodom mog komentara pod naslovom “Kog tipa sluša SIPA”, na mom Facebook profilu pojavila su se dva zanimljiva i, mislim, dobronamjerna komentara koji, međutim, polaze od pogrešne pretpostavke o novinarima kao nekoj vrsti nadljudi
*********************************************************************************
Povodom navedenog mog komentara, “Suad Drvenica” je poručio: Ja shvatam vašu reakciju i solidarnost prema vašim, bivšim kolegama. Ali ova zgrada (misli na Avazov toranj) je simbol zla Bosne i Hercegovine. Nije Radončić toliko pametan da kreira javno mnjenje kako njemu odgovara, ali su to radili majstori sa dobro zašiljenim olovkama, a Fahro ih je za to dobro odmijenio.”
Nakon toga, “Redzovic Sabahudin Suada” kaže: Ovo je razočaravajući komentar. Mijoviću, nemate podpore u komentarima. Novinarstvo se ne brani na ovakvim primjerima. Ne budite naivni Mijoviću, upravo kao što kaže neko ovdje u komentaru da Radončić radi osmišljeno i namjerno je smjestio svoj biro tamo gdje su mediji, gdje se nadao da tamo neće upasti organi gonjenja... Ovdje se radi o istrazi najtraženijeg dilera Američkog stejt departmenta, i u takvoj istrazi ne postoje izuzeci. Razočarenje veliko, Mijoviću...”
Odgovorio sam na pomenute komentare na svom FB profilu, ovako:
Možete na mojoj web stranici vidjeti nekoliko tekstova u kojim današnje medije i novinarstvo ocjenjujem kao sluganske. Većina medija je pod pritiskom svojih vlasnika, a novinari su pred izborom: ili slušaj ili nosi radnu knjižicu.
Možda kažete - nosi!
Nosio sam je ja više puta, kao i prije dvije godine, pa sam bez zdravstvenog osiguranja i staža. Većina nije spremna na to odricanje, a i sam ponekad pomislim da su oni pametniji, a ja - budala! Sumnjam da biste se mijenjali sa mnom i sa većinom novinara, koji nisu pritisnuti samo gazdama (kao i većina ljudi u bilo kojoj djelatnosti, u kojoj imaju privatnog vlasnika nad glavom) nego, evo, i mahanjem dugim cijevima.
Koliko su gazda već uhapsili i sudili, ali nisu zastrašivali i maltretirali njihove radnike! Ovdje se ne radi o nekom dignitetu novinarske profesije, nego o ugrožavanju ljudskih prava na radnom mjestu, ma koliko profesija kojoj se pripada bila isprofanisana. To se mora razlučiti.
Zna se kako i koliko se mediji i novinari mogu kazniti, maksimalno podržavam utvrđivanje i sankcionisanje naše odgovornosti. No, sa heklerima to nema veze.
I nemojte, molim vas, živjeti u iluzijama o novinarima - to je svjetina kao i svaka druga, živi od svog rada, vrlo teškog i loše plaćenog, bez praktičnog prava izbora. Svi će novinari otići iz prljavog novinarstva onog časa kad i radnici neke fabrike duhana ostave svoj posao, jer "pušenje ubija ljude", a da ne govorim o majstorima čije ruke kuju - oružje!

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...