27. 01. 2016.

ŠTA STVARNO ŽELI BAKIR I.

(27. 01. 2016.) Radončićev slučaj treba da se raspetlja po pravdi i zakonu, bez ovakvog ili onakvog Izetbegovićevog petljanja, nego po strogoj mjeri vrijednosti ili krivotvorenosti dokaza protiv predsjednika SBB-a. Po danas izrečenoj Bakirovoj poruci da čovjeku “od podrške i ugleda” treba omogućiti da se brani sa slobode, sutra bi, ako dopadne u ćuzu za svoje grijehove, specijalni tretman trebalo da dobije i Milorad Dodik, ali - što da ne - i Bakir Izetbegović
*********************************************************************************
Pritisnut “slučajem Radončić”, Sud BiH danas se oglasio gromoglasnim jaukom. U saopćenju javnosti oni poručuju “da sudije Suda Bosne i Hercegovine trenutno rade u teškim uslovima, jer intenzitet pritisaka, koji dolazi sa više strana, počinje prevazilaziti granice podnošljivosti.”
Još taj jauk nije ni dospio do ušiju djelića javnosti, a uslijedio je novi prilog onome na šta oni upozoravaju, naizgled uvrijeđeno i uplašeno. Potpredsjednika SBB-a Mirsada Đonlagića može se i razumjeti što traži da njegov šef odmah bude pušten na slobodu. To smo od njega čuli nakon današnjeg sastanka visokih delegacija SDA i SBB, u zgradi Predsjedništva BiH.
No, mnogo veću težinu ima mišljenje, po smislu jednako Đonlagićevom, koje je iznio Bakir Izetbegović. On kaže “da Radončić zaslužuje, zbog podrške i ugleda koji ima u BiH, da se brani sa slobode”, iako dodaje da je na Sudu da o tome nepristrasno donese svoju odluku.
Svako nešto mešetari u “slučaju Radončić”, ali najviše Bakir Izetbegović. Ne zna čovjek šta da o njemu pomisli; ili je lud ili zbunjen ili naivan? Ili on samo misli da je javnost blesava, da joj može podmetati kojekakve gluposti.
Najprije će biti da je Bakir Izetbegović licemjeran. Čuj ga: neka Sud odluči? Kao da javnost ne zna da on tamo ima svoje ljude, kako može da im naredi i da stoje naglavačke. Kao da je američki diplomata Hill neki bezveznjaković, koji je prošle godine rekao da u pravosuđu sjede mnogi službenici koji su “slijepo odani SDA”.
Hillu vjerujem sto puta više no Izetbegoviću, a nisam nepovjerljiv ni prema onome što sam znam. A znam da Bakir može od Suda BiH da izdejstvuje, makar samo u “slučaju Radončić”, sve što želi i što njemu odgovara.
Pišem ovo dok se Sud još nije oglasio o prijedlogu Tužilaštva BiH da se Radončiću odredi 30-dnevni pritvor, I sudije su, dakle, imale vremena da čuju Izetbegovića. No, njihova odluka uopšte ne mora značiti da ga oni ne slušaju ukoliko, recimo, presude da Radončić treba da ostane u pritvorskoj ćeliji. To bi samo moglo značiti da im je Izetbegović tako naložio. Jedno govori javnosti, a drugo sudijama na koje ima veliki upliv.
U slučaju da Sud pusti šefa SBB-a da se brani sa slobode, to će biti još jači dokaz Izetbegovićevog “kumstva” nad radom pravosuđa. Niko, pa ni Radončić - ako protiv njega postoje čvrsti dokazi, ne smije biti pušten na slobodu samo zato što je, kako kaže Bakir, čovjek od “podrške i ugleda”. Takvi obično ne dospijevaju u zatvoreničku odjeću.
Sutra bi, po tom načelu, ako dopadne u ćuzu za svoje grijehove, specijalni tretman trebalo da dobije i Milorad Dodik, ali - što da ne - i Bakir Izetbegović. Previše je oko njegovog imena prljavštine da bismo mogli pomisliti da zakonski paragrafi jednom neće udariti i po njegovoj glavi.
Stoga je jedino cjelishodno i pravedno da se Radončićev slučaj raspetlja po pravdi i zakonu, bez ovakvog ili onakvog Izetbegovićevog mešetarenja, nego po strogoj mjeri vrijednosti ili krivotvorenosti dokaza protiv predsjednika SBB-a.

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...