11. 01. 2016.

GROM IZ VEDROG NEBA

(11. 01. 2016.) Postoji li mogućnost da u hapšenju Dautbašića, iza kojeg, po Radončiču, stoji lobi koji mu već duži period pokušava montirati “slučaj Keljmendi", umiješane prste ima i Bakir Izetbegović? Pa će zbog toga SBB nastaviti saradnju sa SDA, ali da se šefovi neće baš voljeti
Stara izreka savjetuje da neprijatelja treba držati što bliže sebi. I time su se, sklapajući politički brak, vjerovatno rukovodili Bakir Izetbegović i Fahrudin Radončić, kako bi jedan drugoga bolje držali pod kontrolom.
Odmah su lideri dvije najjače bošnjačke stranke postali nametljivo bliski. Jedino se oko Dubravka Čampare, tužioca u Tužilaštvu BiH, nisu mogli da slože. Radončiću je Čampara smrtni neprijatelj, a Izetbegović tvrdi da na njega nema nikakvog utjecaja, da “on nije čak ni član SDA”, na šta se javnost samo kiselo nasmiješila.
No, s današnjim hapšenjem SBB-ovog kandidata za poziciju državnog ministra (s dejstvom groma iz vedrog neba), čime bi se zaokružila koalicija SDA - SBB, sve se možda otima kontroli. Radončić je ekspresnom brzinom reagovao na hapšenje Bakira Dautbašića i Bilsene Šahman, takođe aktiviste SBB-a, zbog optužbe da su nezakonito pokušavali da utječu na jednog svjedoka na suđenju Naseru Keljmendiju. Šef SBB-a ne odustaje od svog kandidata, a vrlo dvosmisleno može se tumačiti njegova javna poruka “da je SDA velika stranka koja je dobila više glasova od svog predsjednika; da je i SBB moćna stranka i da mi nastavljamo svoju koaliciju nezavisno od ličnih odnosa Bakira Izetbegovića i mene".
Ne nazire li se tu bar trun sumnje da u hapšenju Dautbašića, iza kojeg, po Radončiču, stoji lobi koji mu već duži period pokušava montirati “slučaj Keljmendi", umiješane prste možda ima i Bakir Izetbegović? Pa će zbog toga SBB nastaviti saradnju sa SDA, ali da se šefovi neće baš voljeti.
Izetbegović takođe ne dovodi u pitanje koaliciju. On “đavola” vidi negdje drugdje, kako je izjavio - u krugovima kojim nije drago što se Bošnjaci ujedinjavaju, pa među nih ubacuju sjeme razdora.
Šta god ko rekao, to sjeme ipak je proklijalo. Umjesto popunjavanja državne Vlade, dobili smo novi skandal. Još kad krene “istraga” o tome čiji je “eksponent” tužilac Božo Mihajlović, koji je potpisao nalog za hapšenje Bakira Dautbašića, vrtoglavo političko kolo počeće još brže da se okreće. Pogotovo što se smatra da uhapšeni djelo, koje mu se stavlja na dušu, nije počinio u svoju korist, nego za onoga ko ga predlaže za ministra, kako su neki mediji odmah zaključili.
U svakom slučaju, sve dok sud na Kosovu ne okonča suđenje Naseru Keljmendiju - na kojem će Radončić svjedočiti u martu - javnost i politički kuloari neprestano će o tome da bruje, i pored činjenice da je šef SBB-a od tog suda prošle godine dobio “ferman” da nije na listi osumnjičenika. A to ga je, kroz honorar londonskoj advokatskoj kancelariji - kako je nedavno rekao - koštalo čak 300 hiljada KM!

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...