05. 01. 2016.

ZAKON ZA POLITIČKE MEDVJEDE

(05. 01. 2016.) Narednog utorka slijedi još jedna velika parlamentarna farsa, koju su SNSD i SDS potakli prijedlogom da se vlast i njeni ljudi izuzmu iz primjene kaznenih odredbi o nepoštivanju sudskih odluka

Političari su kod nas nešto poput medvjeda - zaštićena vrsta! To što važi za građane važi, doduše, i za njih, ali se kaznene odredbe koje prijete običnom čovjeku u njihovom slučaju ne primjenjuju. Kad bi se promijenile, pola parlamenata i vlada obijalo bi pragove sudova, a neki bi već, zasluženo, čamili po zatvorima. No, oni su, stavljajući šapu na pravosuđe, za sebe izdejstvovali stalnu amnestiju. Šta god im se stavi na dušu, tužilaštva to ignorišu. Kad bi drugačije radili, mnogi bi tužitelji izgubili posao, a možda bi vrhovna vlast donijela i odluku o ukidanju tužiteljskih organa.
Narednog utorka slijedi vrhunac. Na dnevnom redu Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH će se naći Prijedlog zakona o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, čiji su predlagači zastupnici iz klubova SNSD-a i SDS-a, a kojim je previđeno ukidanje stranih sudija u Ustavnom sudu BiH.
SNSD i SDS traže i ukidanje kazne za nepoštivanje odluka Ustavnog i Suda BiH, odnosno donešenje zakona o izmjeni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine kojim je predviđeno da se iz njega brišu krivična djela kojima se propisuju sankcije za nepoštivanje odluka Ustavnog suda BiH i Suda BiH.
Radi se o odredbi da će se “službena osoba u institucijama Bosne i Hercegovine, institucijama entiteta ili institucijama Brčko distrikta, koja odbije da izvrši konačnu i izvršnu odluku Ustavnog suda BiH, Suda BiH ili Doma za ljudska prava, ili sprečava da se takva odluka izvrši, ili na drugi način onemogućava njeno izvršenje, kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina".
Drugi zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH , SDA-ov ekspert za ustavna i pravna pitanja Šefik Džaferović, kazao je da SDA neće podržati ove prijedloge. No, oćutao je kako će se njegova stranka ponijeti u debati o prijedlogu izmjena Krivičnog zakona BiH.
Pretpostavlja se, s razlogom, da zastupnici iz Republike Srpske žele da mijenjaju pomenuti zakon u strahu od sankcija zbog obilježavanja 9. januara, kao Dana RS-a, koji je oboren odlukom Ustavnog suda BiH. Ako se imalo plaše iste vrste kažnjivog ponašanja, međutim, njima će se pridružiti i zastupnici SDA i HDZ. Oni na duši također nose grijehova iste vrste: nepoštivanje brojnih odluka iste sudske instance, u više od stotinu slučajeva.
Protivustavna retorika srpskih stranaka i njihovih lidera, za razliku od nepoštivanja odluke o statusu grada Mostara ili o nazivu teritorijalnih jedinica (kanton/županija), samo je trenutno aktuelnija, ali u biti se ni po čemu ne razlikuje od ignorancije sudskih odluka od strane bošnjačke i hrvatske političke elite. Stoga bi oni, ako ima logike u parlamentarnim klupama, trebali zdušno da podrže prijedlog SNSD i SDS.
No, ništa od toga neće se dogoditi. Ma koliko to bilo licemjerno, Hrvati će uglavnom ćutati, a Bošnjaci u Parlamentu BiH osuće drvlje i kamenje na Dodika i Bosića, skrivajući svoje grijehove. Već ih čujem kako se zaklinju u pravnu državu i pljuju po onima koji traže “medvjeđi zakon” za funkcionere. Osjećam da će se debata voditi samo o nezakonitom Danu RS, jer to odgovara i jednima i drugima. SNSD i SDS će se prsiti pred svojim narodom, kao njegovi vrli zaštitnici. Oni drugi će, zarad ćara u svojoj nacionalnoj i glasačkoj masi, verbalno pucati po toj srpskoj drskosti. Javnost će dobiti još jednu temu za političku zabavu, još jednu epizodu reality showa u kojem ne znate šta je prirodno, a šta namješteno. Jedino je jasno da je sve to papanski degutantno.
Ne plašim se prognoze i eventualne pogreške u procjeni da će biti puno verbalne vatre u Parlamentu, a da će na kraju prijedlozi iz Banjaluke biti odbijeni. Da li to znači da će tužioci stupiti u akciju i formulirati stotine optužnica na račun političara koji ignorišu odluke Ustavnog suda BiH?
Ne, to samo znači da će sve ostati po starom. Parlament će kobajagi zaključiti da političari ne mogu biti privilegovana kasta, da su pred zakonom svi jednaki. Tražit će da im zbog toga čak i aplaudiramo.
U praksi će, međutim, sve ostati isto. Nikoga tužioci neće prozvati. Tako je to odavno u BiH: zakone imamo za peticu, njihovo provođenje za čistog keca. Uz napomenu da u tome prednjače upravo oni koji bi trebali biti uzor i glavni promoter pravne države - njena vlast!

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...