19. 01. 2016.

TUŽILAČKA LUDA KUĆA

(19. 01. 2016.) Žalosno je, ali tačno da su advokati sposobniji i da više znaju o pravnim poslovima od onih koji za pravdu brinu kao državni tužioci
U BiH su tužilaštva apsolutno nesposobna! U to se uvjeravamo najmanje jednom sedmično, nakon što sudovi odbijaju njihove prijedloge za provođenja mjera pritvora protiv osoba koje su osumnjičene za razne vidove nezakonitog ponašanja.
Nova neslavna epizoda desila se danas u "slučaju Aljukić". Radi se čovjeku koji je, u trenutku hapšenja (15. maja prošle godine), vršio dužnost komesara MUP-a Tuzlanskog kantona. U pritvoru je proveo sedam mjeseci, pod sumnjom za teške malverzacije i zloupotrebe službenog položaja.
No, Samir Aljukić danas je pušten na slobodu nakon što je Ustavni sud FBiH zaključio da je u pritvoru bio nezakonito. Novom odlukom Suda u Tuzli on je oslobođen.
Prošle sedmice viša sudska instanca dovela je pod znak pitanja opravdanost pritvora dvojice aktera "afere Mrkva", sedmicu prije iz pritvora je pušten advokat Balijagić, a u prošloj godini to se desilo još dvadesetak puta, u raznim slučajevima.
Zaključak javnosti je bio da su nam tužilaštva nesposobna, da nezakonuto pritvaraju ljude, da su bahati, da brukaju i državu i pravosuđe. Sve te ocjene zaista mogu da se izreknu. No, bez namjere da amnestiram ijednog tužioca, mislim da se mora ozbiljno razmisliti o mogućem glavnom razlogu zbog kojih se ovakve sramote dešavaju. A to je kadrovska, stručna, tehnička i finansijska osposobljenost naših tužilaštava.
Izgleda da ona nisu ni blizu opremljena i personalno kompletirana za svoje složene zadatke. Svaki bolji advokat, pokazalo se, lako obara njihove tužbe i prijedloge. Jednostavno, advokatski timovi su sposobniji i više znaju o pravnim poslovima od onih koji za pravdu brinu kao državni službenici.
Jedna ovakva analiza hitno nam je potrebna. Nedopustivo je da se olako pređe preko ovoga što se stalno dešava, kada tužilaštva suviše često, umjesto pravde, provode nepravdu i, umjesto da ih štite - upravo oni krše zakone!

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...