10. 01. 2016.

OPORUKA DJEČAKA MAHIRA

(10. 01. 2016.) Zlostavljanje u školi dječaka je odvelo u osjećaj nemoći i samoubistvo. Boljoj sudbini ne može se nadati ni većina građana koji krotko trpe svoje ugnjetače i zlostavljače, koji su nas davno gurnuli pod svoju čizmu 
Vi ste naivni i pojma nemate gdje živite: Ovdje vladaju jaki, moćni, silni - rekao je Mahir Rakovac majci Alisi i poočimu Dubravku. Radi se o dječaku koji je sredinom decembra, u Sarajevu, izvršio samoubistvo, a da nikome nije rekao šta ga je toliko razočaralo, povrijedilo i raspametilo. Kasnije se ispostavilo da je to posljedica sistematskog zlostavljanja i surovog silovanja kojem je bio izložen u Turskoj internacionalnoj školi.
Ne sjećam se kad su reagovanja javnosti bila masovnija. Pravdu za Mahira, kroz grupu na Facebooku, traži preko 66 hiljada njenih trenutnih članova. Policijskim i istražnim organima, kako tvrdi nadležni kantonalni ministar Jusko, utvrđivanje činjenica je prioritetni posao. Obećava se da će, bez obzira što se sumnja na djecu bogatih i moćnih roditelja, istraga ići do kraja, bez gledanja kroz prste.
Bebroj puta je vlast obećavala da će biti uporna i nemilosrdna u istrazi i kažnjavanju počinitelja gnusnih zlodjela, kakvih ovdje odavno ne manjka. Međutim, rijetki su slučajevi kad je na kraju stvarno bilo tako. Neizvjesno je da li je to i sudbina ovog slučaja.
No, hoćemo li barem spoznati ono što je ostalo kao nehotična, ali bolna i surovo tačna oporuka nesrećnog dječaka: Ovdje vladaju jaki, moćni, silni! Razumije li to javnost Bosne i Hercegovine, koju uglavnom čine obespravljeni, zlostavljani, siromašni, na rub pameti dovedeni građani? Shvataju li koliko je to tačna metafora za opšte stanje koje vlada u ovoj zemlji?
Mahirov zaključak odavno je poznat našoj javnosti. U čitavom poraću imamo posla isključivo sa bahatom, nesposobnom, licemjernom, korumpiranom, u lopovluk i kriminal ogrezlom vlašću. Stranačke i porodične veze, nezaježljivi političko-poslovni klanovi i njihovi privatni interesi aposolutno dominiraju, bez obzira kojoj naciji vladari pripadaju i u kom dijelu BiH vladaju. Kud ćete boljeg dokaza od ignorisanja odluka Ustavnog suda BiH, u kojem su podjednako bahata sva tri nacionalna lidera: i Dodik i Izetbegović i Čović. Vlast u BiH je kolovođa bezakonja, sa gomilom protivpravnih odluka iza sebe.
Oni su zaista jaki, moćni i silni. Niko im ništa ne može. Zar ovih dana supruga jednog od članova Predsjedništva BiH nije, kršenjem niza propisa, ekspresno progurana za direktoricu najveće bolnice u BiH? Zar drugi član tog organa nije svog zeta prije par mjeseci uhljebio na čelu jedne državne agencije? Zar onaj čovjek iz Laktaša nije, među hiljadama poljoprivrednika u RS, višemilionski državni poklon-kredit za razvoj voćarstva dodijelio svom sinu - studentu!
Sve vi to, dragi moji, dobro znate. No, ogromna većina ćuti, poginje glavu, pravi se nevješta, miri se sa takvom zlehudom sudbinom.
Dokad će to trajati, ne znam. Na svakome je da sam sebi postavi to pitanje. Sebi sam ga davno postavio i - više se rukovodeći moralnim, građanskim nazorima, a manje novinarskim profesionalizmom - evo decenijama “lajem”, stavljam glavu na panj kritikujući političku bagru. Nije lako, štaviše, jer “imperije” uzvraćaju udarce, i to jako bolne. Znaju to svi koji su barem malo podigli glas protiv bitangi koje su stavile ruku na vlast, na novac, na moć, i koji misle vječito jahati na svojim kukavnim građanima.
Dječak je to spoznao i, s osećajem nemoći, “pobjegao” iz takvog života. Ovako kako ide, slično će završiti i svi ostali građani koji se plaše da svojim ugnjetačima konačno, i organizovano, pokažu zube!
Ako vam je dobro, pa zato ćutite, onda ništa. Neka je sasrećom!

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...