14. 03. 2018.

ŠESTOAPRILSKA NAGRADA: ČETVOROSTRUKI PORAZ SDA

Zaljuljanoj stranci i njenom lideru vjerovatno je najteže palo nagrađivanje prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića, kojeg je Sebija Izetbegović istjerala iz naše najveće bolnice


PIŠE: VLASTIMIR MIJOVIĆ

Gradsko vijeće Grada Sarajeva tajnim glasanjem je odabralo tri pojedinca i tri organizacije kojim će pripasti ovogodišnja Šestoaprilska nagrada, najveće priznanje glavnog grada Bosne i Hercegovine. Imena pobjednika svakako su iznenađujuća, jer je poraženo lobiranje Stranke demokratske akcije da među nagrađene progura svoje miljenike. Pogotovo teško im je palo to što je priznanje dodijeljeno i čovjeku protiv kojeg je SDA upregla sve svoje snage.

Riječ je o prof. dr. Ismetu Gavrankapetanoviću koji je prestižno sarajevsko priznanje dobio u oblasti zdravstva i socijalne zaštite. Dobio je, na tajnom glasanju gradskih vijećnika, više glasova od Udruženja ''Bosanska islamska medicinska asocijacija'' (BIMA). Za tu nevladinu organizaciju iz sveg glasa je navijao gradonačelnik Abdulah Skaka, jer se radi o udruženju koje je osnovao njegov otac, a kojem je sada na čelu gradonačelnikov tetak. Među vijećnicima su to navijanje i kuloarski pritisci protumačeni kao familijarna pristrasnost gradonačelnika Skake.

Osim što su se oduprli grubim pritiscima, gradski vijećnici su odbirom pobjednika u toj kategoriji još više gurnuli prst o oči SDA. Doktor Gavrankapetanović je, naime, postao simbol otpora nestručnom i bahatom vođenju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), kojim rukovodi Sebija Izetbegović, supruga predsjednika SDA i člana Predsjedništva BiH. Time je nedvosmisleno pokazano ko je na većoj cijeni od dvoje ljekara koji mjesecima javno vode oštre polemike.

Rezultat svakako nije po volji SDA, štaviše - može se smatrati ogromnim porazom u vremenu u kojem Bakir Izetbegović potpuno nekritički protežira svoju suprugu nevelikih medicinskih i poslovnih kvaliteta.

Zanimljiv je i rezultat glasanja o kandidatima iz oblasti privrede, gdje su favoriti bili kompanija „Centrotrans-Eurolines“ i Amer Bukvić, malezijski student i generalni direktor BBI banke, glavna uzdanica SDA u ekonomskom sektoru. Bukvić skoro svake godine dobije neku režimsku nagradu, a okitio se i međunarodnim priznanjima koja, međutim, nemaju nikakvu vrijednost, jer se ustvari - kupuju!

Dodjela nagrade „Centrotrans-Eurolinesu“ stoga je veliki poraz  razmaženog Bukvića, ali i njegove stranke i samog koncepta tzv. Islamske ekonomije koju ti krugovi sve više forsiraju u BiH, ponajviše preko Bukvićeve BBI halke.

Kad znamo ovu pozadinu, jasno je zašto su gradski vijećnici odlučivanje morali provesti tajnim glasanjem. Time su zaštitili one vijećnike iz same SDA koji nisu željeli da provedu volju svoje stranke i da nasjednu na lobiranje gradonačelnika Skake i drugih “šaptača”. I to je još jedan, četvrti poraz SDA u procesu dodjele Šestoaprilske nagrade. Pokazalo se da u njoj nisu sve sami slijepi poslušnici koji ruku dižu na mig svojih stranačkih šefova.

SDA će procijeniti koji od ovih poraza joj najteže pada. U svakom slučaju, ovogodišnja Šestoaprilska nagrada grada Sarajeva još jedno je svjedočanstvo da se toj stranci ozbiljno ljulja tlo pod nogama, da jača otpor njenoj strahovladi i familijarnosti na kojoj je zasnovana. Pogotovo je u tome važno, vrijedi ponoviti, što poslušnost takvoj politici očevidno otkazuju i neki njeni predstavnici u vlasti. A oni dobro znaju koliko i šta time rizikuju, jer su svojim glasanjem žestoko naljutili, i politički i privatno, lidera SDA Bakira Izetbegovića.

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...