22. 02. 2016.

HOĆE LI SE I ŠPIRIĆ MALO PROVOZATI U “MARICI”?

Osramoćen u “aferi Audi”, bivši državni premijer došao je napokon na tapet istražitelja. Slab će mu branitelj biti Dodik, koji je odmah potrčao da to proglasi hajkom na SNSD-ove kadrove i “misleće Srbe”



PIŠE: VLASTIMIR MIJOVIĆ

Pravosuđe se vidno trudi da pokaže kako je ozbiljno shvatilo potrebu da se uhvati u koštac sa veoma raširenom korupcijom u BiH. Pri tome nastoje da pokažu kako u tom procesu nema “nedodirljivih” osoba. Među optuženima ima i direktora škola i carinika i policijskih službenika i ljekara, ali i sve više ministara, predsjednika stranaka, parlamentaraca, biznismena...
Pod budnim okom SIPA-e ovih dana je i Nikola Špirić, jedan od političara (SNSD) koji je obavljao osamdeset odsto najznačajnijih funkcija u našoj zemlji. Poznat je i po tome što je promijenio puno stranaka, više od bilo kog drugog političara. Za njega kažu da ga računovodstvo više zanima od politike, da se za političke poslove iznajmljuje kao fudbaleri koji idu iz kluba u klub.
U taj dio njegovog poslovanja, u te brojne stranačke transfere u kojim je, slijedom logike, mogao dobijati i dobre “bakšiše”, istražni organi ne zalaze. Oni su od Tužilaštva dobili signal da pretresu Špirićeve poslove sa nekim državni i privatnim firmama, gdje je moguće da je trgovao svojim političkim utjecajem. Kad se saberu sve te afere, u pitanju su milionski iznosi, od Uprave za indirektno oporezivanje do tvornice Studen-Agran.
I kao što vješti kriminalci padaju na sitnicama, Špirićev lik najviše je u javnosti potamnio u “aferi Audi”. Podsjećamo, on je 2009. godine optužen da je, tada na premijerskoj državnoj funkciji, kupovinom specijalnog vozila budžet državnih institucija oštetio za 86.667 KM.
Ovaj lopovluk izveden je “ašićare”, a odmah su reagovale i nadležne institucije. Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) dostavila je Tužilaštvu BiH na potvrđivanje izvještaj o zloupotrebi službenog položaja i ovlaštenja, odnosno počinjenom krivičnom djelu protiv osam osoba koje se terete za učešće u nezakonitim radnjama oko nabavke automobila Audi Q7 za potrebe predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Nikole Špirića.
Inkriminiran je generalni sekretar Vijeća ministara BiH Zvonimir Kutleš, sve do šefice kabineta predsjedavajućeg Vijeća ministara Gordane Živković, članova tenderske komisije za nabavku Srećka Bursaća (predsjednik), inače savjetnika u kabinetu predsjedavajućeg, te Midhata Kape i Davora Pendžera, te vozača Nikole Špirića. Zbog istih radnji izvještaj o počinjenom krivičnom djelu na potvrđivanje dostavljen je i protiv Sime Brkića, direktora firme Brčko Gas, te Duška Sofrenovića, direktora Trans Jug L d.o.o. iz Donjeg Žabra.
Naime, iz originalnih računa je vidljivo da je filijala kompanije Brčko gas iz Donjeg Žabra automobil Audi Q7 nabavila po cijeni od 133.233 KM, da bi ga isti dan Generalnom sekretarijatu Vijeća ministara BiH prodala za 219.900 KM. Budžet državnih institucija očevidno je “zavrnt” za 86.667 KM.
Nakon ukazivanja na sumnjive navode oko nabavke automobila za potrebe predsjedavajućeg Vijeća ministara Nikole Špirića, Tužilaštvo BiH je tada otvorilo istragu o cijelom slučaju te zatražilo i izuzelo stenograme sa sjednica državne Vlade na kojim se govorilo o ovom pitanju.
I na tome se stalo. Očigledno nije bilo “političke volje” da se famozni Audi garažira u dušu Nikole Špirića. Hoće li to biti sada učinjeno, nakon višegodišnje pauze, kad Špirić više nije zaštićeni premijerski “medvjed”?
Ako budu htjeli, istražioci i tužioi lako će dokazati te mahinacije. Samo neka pogledaju detaljne navode niza medija, koji su nakon toga publikovali brojne i autentične dokazne materijale, i sve će im biti jasno.
Istraga ne znači da će Tužilaštvo podići optužnicu, još manje da će je nadležni sud potvrditi i provesti proces dokazivanja moguće Špirićeve krivice. Starog mutikašu opet mogu amnestirati, iako je i tada i sada bio SNSD-ov čovjek. A njegov šef Dodik danas tvrdi da je Špirićeva krivica samo u tome što je “misleći Srbin” i član njegove stranke.
Nije stvar u tome, gospon Dodik! Ipak je došlo vrijeme da se barem pokuša stati ukraj neviđenoj pljački i zloupotrebama. U njima neće stradati nikakvi “misleći Srbi”, kako tvrdi predsjednik RS i SNSD, jer u ljude obdarene pravim razmišljanjem ne spadaju ni Dodik ni Špirić. Jedino bi mogli neku porciju kazne da dobiju i oni i drugi, i to ne za pripadnost srpskoj naciji nego za neskrivenu bolesnu ljubav ka tuđem, državnom novcu.
Ta ljubav je, nažalost, uhvatila duboko korijenje u svim “profesionalnim” pripadnicima neke nacije i svim njihovim političkim strankama.

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...