11. 02. 2016.

BANKAR IPAK U ZATVORU, DODIK OPET U STRAHU

(11. 02. 2016.) Danas uhašeni vlasnik "Pavlović banke", koji je prvo teretio Milorada Dodika, a potom doživio gubitak "pamćenja", iza rešetaka će se možda ipak ponovo sjetiti kako je šefu Republike Srpske poklonio kredit za kupovinu vile na Dedinju
*********************************************************************************
Policijski službenici SIPA-e danas su lišili slobode vlasnika i osnivača “Pavlović banke” Slobodana Pavlovića (1938.) i nekoliko njegovih nekadašnjih saradnika. Tužilaštvo BiH i policijske agencije tragaju za još nekim osumnjičenim osobama. Sumnja se na krivična djela finansijskog kriminala, vezana za poslovanje navedene banke i njenog vlasnika. U pitanju su, konkretno, pranje novca i malverzacije s kreditima.
Slučaj je sam po sebi zanimljiv, jer se radi o jednom od najbogatijih ljudi u BiH. Dodatno pažnju privlači činjenica da je u decembru 2015. godine Pavlović saslušan u Tužilaštvu BiH povodom kredita koji je u njegovoj banci nekoliko godina ranije podigao Milorad Dodik Nakon toga "vožd" je kupio vilu na Dedinju, u Beogradu.
Nezvanično se prije dva mjeseca govorilo da će Pavlović biti krunski svjedok u optužnici protiv predsjednika RS, jer je “propjevao” o kompletnom aranžmanu. Podsjećamo, na ugovoru o kreditu nalazi se i pečat Vlade RS. Ona je bila svojevrsni žirant gazdi RS-a. No, taj dokument dospio je u posjed državnog Tužilaštva, o čemu je janost davno obavijestio advokat Duško Tomić, koji je u to vrijeme radio za Pavlovića
Smatralo se da je ovim pravda jednom rukom već dohvatila Dodika te da je ostatak, do kažnjavanja, samo stvar tehnike. No, najednom se sve izvrgnulo u drugom smjeru. Dodik se volšebno spasio od opasnog svjedoka. Pavlović se, iz Amerike, hitno stvorio u Bijeljini i obratio novinarima. Kazao je da je Milorad jedan fini gospodin s kojim je bilo milina poslovati!
Javnost je, na čelu sa advokatom Tomićem, bila šokirana, a on nije skrivao da se osjeća izdano, jer je medijima već najavio da Dodika ni dragi bog ne može spasiti od daljeg skrivanja istine o tom njegovom prljavom kreditu.
Promjenu Pavlovićevog iskaza, kojim on amnestira Dodika, mnogi su razumjeli kao rezultat neke ucjene ili druge vrste pritiska kojim je prinudio Pavlovića da ga ne tereti.
U svakom slučaju, time se olabavila klopka za koju se smatralo da će se u nju Dodika najlakše uhvatiti, sve to dokazati i malo ga poslati na izležavanje u neki od "domova" za popravljanje kriminogenih tipova. Najveći dio javnosti time je bio vidno razočaran.
No, evo nenadanog nastavka. Umjesto Mileta, u lisice je juče dospio gospodim bankar. Na duši mu, kako smatra Tužilaštvo, leže grdni hrijehovi za koje bi mogao da plati teškom kaznom. A ne bi platio da je ostao u igri na koju je, izgleda, u početku pristao: da prizna kako se to Dodik opario u njegovoj banci, a da se Pavlović zauzvrat amnestira za vratolomije sa svojom bankom i drugim klijentima. Da je tako učinio, Pavlović bi i sad mirno pio viski u svom omiljenom restoranu, a ne bi duboko disao u tijesnom pritvorskom sobičku.
Neću žuriti sa zaključcima, ali sve mi ovo miriše na to da bi hapšenje Pavlovića moglo bi biti i svojevrsna osveta Tužilaštva, koje je Pavlović obmanuo i iznevjerio svojom promjenom “mišljenja”. Drugo, u suđenju koje bi moglo uslijediti nakon uhićenja, svakako će jedna od spornih tačaka biti i kredit Dodiku. Sa lisicama na rukama, Pavloviću bi se možda moglo vratiti “sjećanje”.
Moglo bi se dogoditi da, u novim okolnostima, bankar ipak pljune kompletnu istinu u oči istražiteljima te da kaže sve ono što se zaista dešavalo sa tom džentlmenskom uslugom predsjedniku RS, koji je u vrijeme podizanja kredita bio šef entitetske vlade.
Ko zna kakav nastavak slijedi. U svakom slučaju, nada u razotkrivanje lopovluka koji se pripisuje Dodiku nanovo se javila, nakon privremenog šoka sa Pavlovićevom promjenom iskaza. Ključ je opet u njegovim rukama, mada s one strane brave ne bi više ostao samo Milorad nego i on sam. Jer, sve i da se nanovo nagodi sa istražiteljima i tužiteljima, teško da mu se, kad je već uhapšen, halali sve što je, eventualno nezakonito, radio u svom poslovanju.
To bi, u stvari, bilo i najpravednije. Da svoj ceh plati Milorad Dodik, koji se na nepropisan način domogao kreditnog novca, a da po ušima bar malo dobije i onaj ko mu je to omogućio. Jer, teško je zamisliti da Pavlović, čineći uslugu velikom Dodiku, nije zauzvrat dobio i nešto za sebe. Usluga za uslugu, milo za drago - a sve po džepu nesrećnih građana i entitetskog budžeta.
Bude li sreće, Dodik i Pavlović skupa će, s one strane zatvorske brave, prebrojavati pare koje su im obojici došle glave.
I na kraju ono naše neizbježno - ako! Pravda će doći na svoje ako zaista ne dijeli ljude na nedodirljive i na one druge, ako i Dodik nema štošta za dalju trgovinu kojom će iskupiti vlastitu krivicu i nastaviti da bude "fini gospodin s kojim je milina poslovati".
Takve k'o fol gospode ovdje je napretek, jer je pravosuđe bezbroj puta pokazalo da zna da optuži, ali da umije i da omane, da samo sebi skoči u usta i da od medvjeda napravi muhu. U ovom slučaju, da Dodiku, i pored eventualnih dokaza krivice, sačuva status poštenjačine koja tuđu marku, a kamoli državnu, ne bi ni pincetom dirnula.

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...