09. 02. 2016.

KOJE LI GLUPOSTI, CARLA BILDTA PROGLASITI ANTI-SRBINOM!

(09. 02. 2016.) Svojim angažmanom u BiH, u prvim poratnim godinama, poznati švedski političar zaradio je da se, u najmanjem, njegovim imenom nazovu neke ulice u Beogradu i Banjaluci
*********************************************************************************
Bivši visoki predstavnik u Bosni Hercegovini Carl Bildt reagovao je na Twitteru na pisanje Dmitryja Babicha, komentatora ruskog propagandističkog servisa Russia Today. 
"Ruski kolumnista proglasio me opakim antisrbinom i antirusom koji kuje zavjere po Balkanu. Pomućeni umovi", napisao je Bildt na Twitteru.
Potpuno se slažem sa Šveđaninom, Taj ruski žurnalista očito nije dobro obaviješten, čim jednog čovjeka koji je svojedobno Srbima izdašno pomagao sad proglašava neprijateljem tog naroda.
Carl Bildt je, tokom svog poratnog angažmana u našoj zemlji, učinio sve da tek sklopljeni Dejtonski sporazum izgubi svaku šansu da se praktično ostvari. Sve što se pod njegovim "visokim predstavljanjem" tada trebalo raditi, bilo je da se Srbe natjera da primjenjuju dejtonsko slovo. No, Bildt je blagonaklono gledao na sve njihove diverzije. S pravom su ga mnogi tada nazivali "skandinavskim Srbinom".
Kad je otišao iz BiH, u ekspresnom roku napisao je podebelu knjigu o svom angažmanu u našoj zemlji. Odmah sam, te 1997. godine, u sarajevskom nedjeljniku "Svijet", prokomentarisao da je Bildt ovdje izgleda boravio samo da bi sakupio materijal za knjiški hvalospjev samome sebi.
Ubrzo su me jedne švedske novine počastile epitetom neznalice, zlonamjernika i nezahvalnika. Toliko se njihov zemljak ovdje svega odricao da je, kako napisa taj neki njihov novinar, zaista sramno da ga se tako ispraća iz zemlje u kojoj je, radeći težak posao, krv propišao. A namučio se i taj novinar iz Štokholma: na mojih desetak rečenica odgovorio je deset puta dužim komentarom:
I sad se taj švedski komentar može naći na internetu. Ko zna, možda uslijedi i novi. Jer ja svoje mišljenje nisam promijenio. Bildt je bio jedan od davitelja mirnodopske BiH, visoki predstavnik koji je tadašnjoj srpskoj politici neprestano gledao kroz prste. Za njih je, u ponečemu, više uradio nego oni sami.
Stoga je zasta nepravedno tog čovjeka nazivati neprijateljem Srba. Vidi se da je to napisao neko ko slabo poznaje zbivanja u našoj zemlji, neki "pomućeni um" i čovjek koji ni sa žurnalizmom nije baš u najboljim odnosima.
Javiću se brzo na Twiteru da "lajkam" Bildtovu izjavu. On "antusrbin" - pa to je glupost nad glupostima. Čovjek je, ako ćemo pravo, zaslužio da se po njemu nazovu ulice i u Beogradu i u Banjaluci!

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...