20. 02. 2016.

KO ĆE UKLONITI POLITIČKO SMEĆE IZ PREDSJEDNIŠTVA?

Odmah ću se priključiti građanima koji, ako neće država i OHR, hitno moraju da “napadnu” zgradu Predsjedništva BiH i iz nje uklone Dragana Čovića i zastavu Herceg-Bosne, kojom nas ponižava i pravi budalama



PIŠE: VLASTIMIR MIJOVIĆ

Agresivni nacionalisti jednom su, prije dvije decenije, ovdje obuzdani. Onog jutra u aprilu 1992., kad se na glavnoj sarajevskoj pošti pojavio našvrljani natpis: Ovo je Srbija! rodoljubna ruka odmah je duhovito i jasno odgovorila: Ovo je pošta, budalo!
I ispadoše budale ti koji su mislili preko noći porobiti BiH i njen glavni grad. Plašim se, međutim, da u novom vremenu, naizgled mirnom, neki drugi mineri Bosne i Hercegovine postaju pobjednici. Budale smo zasad mi koji u epicentru svoje države trpimo neviđeni bezobzluk svog zvaničnog šefa, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Dragana Čovića. U njegovom kabinetu već više od godinu stoji vidno istaknuta zastava tzv. Herceg-Bosne, odmah do barjaka Bosne i Hercegovine.
Možda i Ivanić ima u svojoj sarajevskoj kancelariji zastavu Republike Srpske, ali je dosad nismo vidjeli. No, reporter portala klix.ba uspio je svojom kamerom snimiti kako stoje stvari kod Čovića (vidljivo na priloženom snimku). Ozloglašena zastava službeno nepostojećeg “trećeg entiteta” (koju je Ustavni sud BiH već dva puta označio kao nezakonitu) ravnopravno stoji sa državnom zastavom BiH, dok se Čović ispred njih rukuje sa svojim gostom Sulejmanom Al-Shiddijem (sumnjivim biznismenom u nesumnjivom partnerskom odnosu sa B. Izetbegovićem)..
Sad je još jasnije ono inače vidljivo licemjerje tobožnjeg pobornika državnosti BiH, Dragana Čovića, i njegovo navodno odbacivanje ideje o stvaranju trećeg, ekskluzivno hrvatskog entiteta. Šta će mu, kad ga u praksi već ima: od ove zastave u službenom državničkom kabinetu, preko naziva županija za naše kantone, koji je davno označen kao neustavan, do nesmetanog protoka hrvatske kune kao platežnog sredstva, takođe zakonom zabranjenog, na prostoru pod Čovićevom dirigentskom palicom.
Ostanimo pri zastavi. Zaista se ne sjećam jedne takve političke podvale i takvog kaljanja ugleda naše države. I to od formalnog šefa naše države! Šta tek rade Čovićevi sljedbenici i saradnici?
No, budimo jednostavni. Zašto Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić, Čovićevi sustanari u zgradi nasred Sarajeva, nikad nisu rekli svom kolegu da to “sranje” ukloni? Zašto o tome nisu obavijestili javnost? Zašto nisu Čovića prijavili Tužiteljstvu, zbog neustavnog ponašanja.
Drugo, ako za ovo ponižavanje BiH i neustavno, antidejtonskom ponašanje dosad i nije znao, hoće li visoki predstavnik Valentin Incko već sutra Čoviću naložiti da s tim prekine? U stvari, normalnije bi bilo da ga vrlo kratkom i preciznom odlukom, na šta ima i pravo i dužnost, ukloni iz Predsjedništva BiH, jer se debelo ogriješio o pravila ponašanja na najvišoj funkciji u državi.
Treće, ako niko od pomenutih ne reaguje, s kojim obrazloženjem će policija rastjerati uvrijeđene Bosance i Hercegovce, lojalne svojoj državi, ako sutra krenemo da uklonimo smeće iz Čovićevog kabineta? Ko će nas i s kojim zakonskim i moralnim pravom spriječiti, kad već nadležni organi prstom ne mrdaju, da živim zidom oko zgrade Predsjedništva BiH spriječimo da u nju dalje ulazi Dragan Čović?
Za takvu akciju odmah se prijavljujem. Nadam se da ima još kandidata koji ne pristaju da budu budale koje će hrvatski predstavnik u našem državnom vrhu magarčiti poput onih debila koji su 1992. poštu “pretvorili” u Srbiju.
Pozivam, ujedno, i najviše funkcionere i političare da se sklone iz bedema kojim bi policija pokušala da nas spriječi. Mislim, prije svih, na Bakira Izetbegovića, Fahrudina Radončića, Mladena Ivanića i Milorada Dodika, koji Čovića kuju u zvijezde, koji s njim blisko sarađuju i na taj način i sami postaju saučesnici u njegovom bezobrazluku i nezakonitom ponašanju. Sa smećem iz pomenutog kabineta, mogli bi i oni da budu počišćeni!
Neka ne dolaze ni SDP-ovci. Oni su sarađivali sa još većom bagrom, sljedbenicima ustaša iz Hrvatske stranke prava (HSP), koji bi u Predsjedništvo BiH, da ih je tamo dopalo mjesto, unijeli i Pavelićevu sliku i zastavu zločinačke NDH.
Više puta sam pisao o šefu HDZ-a kao političaru vrijednom svakog prezira, mutivodi i kameleonu, iskonskom neprijatelju nezavisne, jedinstvene Bosne i Hercegovine, dvoličnjaku koji jedno govori, a drugo radi. Znam da sve o njemu znaju i pomenuti političari iz drugih naroda. Jesu li oni išta bolji od njega, ako tolerišu takvu njegovu politiku?
Mislim da nisu. Ali imaju šansu za popravni, mogu da se pridruže masi koja treba da dođe u centar Sarajeva i da, ako neće država i OHR, svojim rukama skupa uklonimo smeće iz Predsjedništva BiH.
U poređenju s tom zgradom, ona sarajevska pošta je beznačajan objekat.

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...