28. 02. 2016.

RADONČIĆ ILI ZVIZDIĆ?

Ukoliko šef SBB-a uistinu za sebe traži Zvizdićevu poziciju u Vijeću ministara BiH, on će narediti svojim stranačkim ljudima da blokiraju i saradnju sa SDA u Federaciji i kantonima, čime bi koalicija postala samo mrtvo slovo na papiru



PIŠE: VLASTIMIR MIJOVIĆ

Smjena u vrhu Vijeća ministara BiH ipak je moguća, iako sama ideja djeluje više fantastično nego realno. Po tim najavama, umjesto Denisa Zvizdića, na čelo državne vlade zasjeo bi Fahrudin Radončić!
Da se ne radi o praznoj priči potvrdilo je, za N1 televiziju, i “više izvora iz Stranke demokratske akcije”. Oni su kazali da lider SBB-a od Bakira Izetbegovića traži tu političku funkciju. Isti izvori navode da se na taj način Radončić želi revanširati Izetbegoviću zbog sudskog procesa koji se vodi protiv njega.
Danas je posredna potvrda da se tu nešto ipak “kuha” stigla i iz SBB-a.
- Nismo zadovoljni stanjem na državnom nivou, Zvizdić ne radi dobro!
Ovo je za TV OBN rekao Mirsad Đonlagić, koji trenutno figurira kao glavna ličnost u SBB-u, dok je Radončić pod zvaničnom optužnicom..
Neke želje očito su prisutne. No, podijeljena su mišljenja da li je Bakir Izetbegović spreman da se odrekne Zvizdića kako bi udovoljio Radončiću. U kuloarima se, doduše, već duže priča kako Zvizdić i Izetbegović nisu u dobrim odnosima, a nagađa se i da Izetbegović strahuje od nekih mogućih Radončićevih revanšističkih poteza, zbog čega bi mogao i da pristane na ovakav "spektakl".
Ova varijanta je, međutim, apsolutno obeshrabrujuća za javnost. Jer, sve i da se Izetbegović i Radončić dogovore o smjeni na vrhu Vijeća ministara, to znači da bi ono dugo djelovalo samo formalno. Radončić je u kućnom pritvoru i iz takve pozicije sigurno nije u stanju da obavlja državničku dužnost, i kad bi je dobio.
Drugo, ako između koalicionih partnera postoje ove vrste ucjenjivanja, to je znak da ta koalicija ne može djelovati ni na drugim nivoima. Ukoliko želi Zvizdićevu poziciju, Radončić će narediti svojim stranačkim ljudima da blokiraju i saradnju sa SDA u Federaciji i kantonima.
A to sve, na kraju, znači da od ozbiljnog političkog posla u ovoj državi još nema ništa, da ona ima samo formalnu, ali ne i stvarnu vlast.

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...