04. 02. 2016.

IZ MEKTIĆEVIH USTA U BOŽIJE UŠI

(04. 02. 2016.) “Krenulo je, hapšenja će i dalje biti”, poklič je koji se s državnog vrha, ironijom sudbine, nanovo gromko začuo preko leđa Fahrudina Radončića, bivšeg državnog ministra sigurnosti koji je, tokom svog mandata, svakodnevno pozivao upravo na “odlučnu borbu protiv kriminala i korupcije”
*********************************************************************************
Svašta nešto kod nas kreće, ali nikako da uhvati korijenje koje se više ne da iščupati. Borba protiv korupcije, na primjer. Na riječima je ona već sto puta dobijena; u praksi, nikad nije ozbiljno ni počela.
Dok je obavljao dužnost državnog ministra sigurnosti, od novembra 2012. do aprila 2014., korupcija i organizovani kriminal bili su najčešće riječi koje je u javnosti izgovarao Fahrudin Radončić. Svakodnevno je usklikivao da je borba s tim zlom prioritet broj 1, da će zakon zaviriti u džepove opasno namnožene bratije koja, za svoj ćar, državu rasprodaje kao babovinu. Trguje se zaposlenjem, tenderskim pobjedama, pravosudnim postupcima, svačim što paru može smjestiti u novčanik onoga ko, u ime vlasti, ima kojekakve nadležnosti i pravo na konačne odluke.
Počinjala je ta bitka, po Radonićevim riječima, više puta, počinjala da se zadugo ne okonča, sve dok zasluženu kaznu ne dobiju barem oni koji su najviše zagrabili. No, ostade sve na riječima: za Radončićevog ministarskog vakta korupcijskoj hobotnici ni repić nije sasječen, a kamoli glava.
Ironijom sudbine, taj stari poklič: “Krenulo je, hapšenja će i dalje biti”, nanovo se gromko oglasio u javnosti upravo preko leđa pomenutog Fahrudina Radončića. Najava-obećanje u srijedu je stiglo od njegovog nasljednika na funkciji državnog ministra sigurnosti, Dragana Mektića. U Parlamentu BiH je povišenim glasom rekao da nezaustavljivo kreće “odlučna borba protiv kriminala i korupcije”.
Mektić je ovom bombastilnom izjavom, umjesto ushićenja javnosti, od građana izmamio samo gorki osmijeh u stilu: Jes’-jes’, aha! Naslušali smo se mi takvih fermana, ali se ničega najavljenog nismo nagledali. Zaposlenje u državnoj službi i dalje se prodaje za svežanj eura, na višemilionski vrijednim tenderima pobjeđuju oni koji nude bolje “uslove” onima koji o tome odlučuju, a ne kvalitetniji ili jeftiniji rad. Ispade da se i u diplomatiju, za šta terete Radončića, ali i Izetbegovića (koji je zasad samo svjedok), ide po sistemu “usluga za uslugu”.
Kaže Mektić da je džaba onima koji ga provociraju i pritišću, on odustati neće. Tako je, ministre! Krenite, istrajavajte, pojačavajte, pa kud puklo da puklo! I ne gledajte čija je “tikva” u pitanju. Kad već kažete da znate za afere “koje su opštepoznate”, na kojim su, uzgred, istražitelji već puno uradili, dajte nam odmah bar jednu. Potrudite se da predsjednik SBB-a, ako zaslužuje, dobije odgovarajuću kaznu, kao i oni čija imena očekujemo da nam kažete, a za koje znate da su im dđepovi puni oraha.
Neće Vam se tada, gospodine ministre, spočitavati da se kola lome samo na Radončiću. Dodajte u ćuzu, odmah, bar još neko poznato ime i prezime. I pazite ministre, rekli ste da znate mnoge kojim zakon mora da pokuca na vrata. Nećemo zaboraviti tu Vašu poruku!
Šta će biti, ne mogu da odgovorim. Vuk će pojesti magarca, to je najviše vjerovatno. Nismo mi od juče. I prije Mektića i Radončića razni ljudi iz vlasti razmetali su se najavama početka “sječe korupcijskih knezova”. Pa ispade - ćorak!
Izvinjam se na nepovjerenju, gospodine ministre, ali ne vjerujem ni Vama. Razuvjerite me! Ako to uspijete, sam ću sebi opaliti žestok šamar zbog sumnji koje prema Vama izražavam, na leđima ću Vas nositi dokle hoćete. Toliko nas je u ovoj zemlji, koji želimo vidjeti taj toliko potrebni razračun sa namnoženom bagrom, da Vas možemo, za tili čas, odnijeti i do Havaja. Tamo ćemo vas ostaviti, o našem trošku, koliko god želite. I do kraja života, ako treba, da uživate u tom rajskom ambijentu. Samo nam nemojte reći: Žao mi je, krenulo pa stalo!
I još jednom oprostite na nepovjerenju, ako mislite da je vlast, kojoj pripadate, ičim zaslužila da njena obećanja i dalje doživljavamo zdravo-za-gotovo, da to postane razlog za opštenarodno slavlje zbog konačnog početka obračuna sa krvopijama i korupcijsko-kriminalnom bandom. Njima je još jedino preostaje da na doboš stave i našu pocrnjelu kožu. Ali ne od havajskog sunca nego od muke što nas, na pravdi boga, evo već dvije decenije deru k’o zečeve.

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...