08. 02. 2016.

PRAVOSUDNA BRZINA DOBRA JE ZA "AFERU RADONČIĆ"

(08. 02. 2016.) Za brzinu u podizanju optužnice protiv Fahrudina Radončića pravosuđe treba dobiti podršku. No, sudski proces ne smije biti brzoplet i površan, trebaju govoriti uvjerljivi dokazi, a ne ničija dobra ili loša politička volja
*********************************************************************************
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Fahrudina Radončića, Bakira Dautbašića, Bilsene Šahman i Zijada Hadžijahića, koji se terete za najmanje četiri krivična djela. Radončićev advokat Asim Crnalić odmah je reagovao, pronalazeći i u tom činu jedan od dokaza za tezu o montiranom, politički motivisanom sudskom procesu.
“Mislim da je ovo jedan pravosudni rekord, i po vremenu vođenja istrage i po vremenu podizanja optužnice. To, samo po sebi, izaziva sumnju”, rekao je Crnalić.
Javnost je ipak pozitivno reagovala na ovu brzinu, izuzev onih koji su mislili da optužnica nikad neće ni biti podignuta, da je to sve politička igra sa kratkim rokom trajanja. No, izgleda da nije. Stoga mislim da je vrlo pozitivno to što se, stvarno u rekordnom roku, Tužilaštvo odlučilo na podizanje optužnice protiv predsjednika SBB-a.
Bilo bi dobro, u skladu s tim, da i prvo sudsko ročište uslijedi s jednakom brzinom. Ova afera uistinu jako opterećuje političku i opštu klimu u BiH, posebno u Federaciji i među Bošnjacima. Vrlo je primjetno da krugovi i mediji bliski Radončiću ponajviše govore o tome kako je sve ovo smišljeno kako bi se razbilo bošnjačko političko jedinstvo koje je, navodno, zabetonirano koalicijom SDA - SBB.
Za brzinu s kojom djeluje, mislim da pravosuđe treba dobiti podršku. No, ujedno treba izraziti i nadu da samo sudovanje neće biti brzopleto i površno, da će govoriti dokazi, a ne ničija dobra ili loša politička volja, da će pobijediti pravda, a ne krivda. S tim što, nažalost, već sada možemo zaključiti da na kraju, bilo kakva da bude presuda, svi neće biti zadovoljni.
Ako Radončić i njegovi “saradnici” budu osuđeni, njihove teze o montiranom procesu neće nestati iz javnosti. Takođe, ako budu oslobođeni, dijelu javnosti i medija biće to još jedan “dokaz” da sudovi imaju posebne aršine prema visokim političarima.
Takva je današnja BiH. Niko više u pravdu i pravosuđe suštinski ne vjeruje.

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...