01. 02. 2016.

SJAŠI MILORADE DA MLADEN UZJAŠE!

(01. 02. 2016.) Ako vidite razliku između Dodikove i Bosićeve politike, prosvijetlite me: ja je ne vidim!
*********************************************************************************
Kad Dodiku stignu na naplatu brojni prljavi cehovi koje je napravio tokom desetogodišnje neprekinute vladavine Republikom Srpskom, i podmetanja nego Bosni i Hercegovini gdje god i kad god bi stigao, mnogi će se silno obradovati. Možda se, tim povodom, u dijelu Federacije u kojem brojčano dominraju Bošnjaci, proglasi i neradni dan - toliko se ljudima Dodik ogadio.
Kad god da se to desi, međutim, otriježnjene će biti bolno. Vidjećemo da su se, kako sam u posljednjih godinu dana više puta pisao, promijenili samo ime i maniri čovjeka koji stoji na čelu srpskog separatističkog pokreta. Umjesto Dodikove galame i poganog jezika, dobićemo nekoga ko će onako hinjski, ispotiha, “biranim” riječima da govori jedno te isto. I ne samo da govori, nego da Srbe, poput saobraćajca, usmjerava cestom koja vodi ka Srbiji.
Tako je to sa velikosrpskim projektom: cilj je i dalje isti, samo se poslovođe i izvođači radova mijenjaju.
A red će uskoro doći na Mladena Bosića i njegovu Srpsku demokratsku stranku (SDS), trenutno upakovanu u tzv. Savez za promjene, koji je dio vladajuće koalicije na državnom nivou. Čemu se od njega nadati vidljivo je iz onoga što je danas rekao u Istočnom Sarajevu. Ako u tome vidite iole primjetnu suštinsku razliku između Dodikove i Bosićeve politike, prosvijetlite me: ja je ne vidim!
Evo šta danas Mladen reče:
- Ustavni sud BiH sebi je "pucao u nogu" u vezi sa odlukom o Danu Republike Srpske, jer se doveo u situaciju da donese odluku koja neće biti provedena.
- Podržaću inicijativu o sprovođenju referenduma o Danu Republike Srpske!
- Sasvim je izvjesno kakav će biti ishod referenduma, da će se veliki procenat građana izjasniti "za", jer nije nepoznata volja građana kada je riječ o Danu Republike Srpske.
- Ono što radi međunarodna zajednica, ne doprinosi smirivanju situacije u BiH. 
- Ovakav Ustavni sud BiH samo doprinosi proizvođenju novih kriza i mi moramo ući u period i fazu dogovora na koji način da riješimo Ustavni sud koji ne bi bio izvor svađa...
- Inicijativa lidera SDA Bakira Izetbegovića za ukidanjem Dana Republike Srpske nije donijela dobro nikom u BiH, pa ni Bošnjacima koje žive u Srpskoj.
Ista meta, isto odstojanje - to će biti nakon Dodika, sa ovakvim njegovim nasljednicima. Biće ono staro o Kurti i Murti, ali u varijanti: Sjaši Milorade da Mladen uzjaše! Međunacionalni i međunetnitetski odnosi neće se nakon toga ni za milimetar promijeniti, RS će nastaviti putem koji su im pokazali još Ćosić i Milošević, a krvlju nevinih ljudi obilježili Karadžić i Mladić.
Ako je nekome utjeha što će Dodikov raspojasani, pogani jezik zamijeniti Bosićev unjkavi, hinjski, neka se tješi! Razloga za veselje u svakom slučaju neće biti.

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...