15. 02. 2016.

BINGO LISTIĆ JE KUPLJEN, ŠTA ĆE REĆI BUBANJ?

(15. 02. 2016.) U naslovu jedne njemačke novine: Podijeljena BiH želi u podijeljenu EU, sažeta je ključna (bez)vrijednost današnjeg "istorijskog" čina
*********************************************************************************
Euforičnim pokličima, s jedne, i sumnjičavim pokretima glave, s druge strane, dočekan je trenutak kada je Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, predao našu zvaničnu Aplikaciju za članstvo u EU. Euforični su bili političari, poput čovjeka koji za jedan euro kupi Bingo listić i već samim tim počinje da se ponaša kao neko kome pripada basnoslovna premija. Skeptični su građani i analitičari, koji su svjesni da je obavljen samo jedan formalni čin, iza kojeg slijede godine neizvjesnosti.
Čović je izrazio nadu da će BiH dobiti kandidatski status već naredne godine. Evropski zvaničnici odmah su tu godinu pretvorilo u “nekoliko”. Ako bude po tome koliko nam je trebalo za predaju Aplikacije, onda su to desetine godina. U najboljem slučaju, možemo biti sretni ako kandidatski status, a potom i članstvo u EU, dobijemo prije isteka jedne decenije.
Građanima to izgleda kao čitava vječnost. Uz to, strahuju da bi to mogao biti i put u - prazno! Evropska unija znatno je labilnija nego što je bila, na primjer, prije tri-četiri godine. Čak i njeni zvaničnici i lideri država-članica sve češće izražavaju bojazan da se temelji EU ljuljaju. Povodom izbjegličke krize na površini su isplivale njene brojne slabosti i unutrašnje nesuglasice.
Svi koji cijene dostignuća koja je EU dosad postigla, žele da ona opstane. Međutim, realisti zaključuju da će biti potrebno mnogo snage, volje i političkog jedinstva da bi se ta zajednica sačuvala, stabilizovala i dalje ojačala. Danas započetu odiseju Bosne i Hercegovine to čini, uz našu upitnu sposobnost da dostignemo potrebne standarde, još neizvjesnijom.
Najbolje je to izrazio njemački dnevni list Südwest Presse, naslovom: Podijeljena BiH želi u podijeljenu EU! Ovog “istorijskog” 15. februara stanje na "frontu" stvarno je bilo tako. A hoće li i kada doći dan za naslov: Stabilna BiH ušla u stabilnu EU, pokazaće godine koje su pred nama.
Sumnjičavci su zasad u pozamašnoj prednosti nad optimistima.

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...