01. 02. 2016.

SVJETSKI EKSPERTI POBIJAJU TVRDNJE FADILA NOVALIĆA

(01. 02 2016.) Fondacija Heritage i najugledniji poslovni list u svijetu, The Wall Street Journal, netačim ocjenjuju optimističke navode premijera Novalića o ekonomskom napretku u Bosni i Hercegovini 
*********************************************************************************
Naši zvaničnici sve češće ističu da je BiH napravila značajan ekonomski napredak. U tome je najglasniji federalni premijer Fadil Novalić, čije navode sam kritikovao u komentaru objavljenom prije tri dana. Da ne bude da sam čovjeka zlonamjerno uzeo na zub, prenosim ocjene koje su, nakon svojih analiza, donijeli stručnjaci najuglednijeg poslovnog lista u svijetu, njujorškog The Wall Street Journala. i u ekonomskim krugovima jako uvažene The Heritage Foundationa, koji tvrde da priče o napretku nisu tačne. Osim što pobijaju tvrdnje bh. vlasti o napretku, oni ocjenjuju da je ekonomski učinak BiH čak oslabio!
"Nakon nekoliko godina skromnog rasta, ekonomski učinak BiH je oslabio, dijelom zbog usporenja globalne ekonomije, ali ponajviše zbog nedostatka napretka u stvaranju efikasnije administracije i otvorenog tržišta. Država još uvijek kontroliše veliki broj kompanija i privatizacija je praktično zastala", navedeno je u analizi.
Dodaje se da je tržište rada neefikasno i da je u BiH još uvijek iznimno visoka stopa nezaposlenosti, pogotovo među mladima.
"Javni sektor je jedan od glavnih izvora korupcije i prevare u BiH. Vlade u ovoj zemlji potpuno su ignorisale intenzivne pozive na reforme koji su upućeni tokom 2014. godine, a koji su se ticali antikorupcijskog djelovanja u zemlji", istaknuto je u analizi.
Na novoj rang-listi Indeksa ekonomskih sloboda, koju objavljuju The Wall Street Journal i The Heritage Foundation, BiH je zauzela 108. mjesto.
Na prvih pet mjesta su Hong Kong (88,6 bodova), Singapur (87,8 bodova), Novi Zeland (81,6 bodova), Švicarska (81 bod) i Australija (80,3 bodova).
Ekonomska sloboda u pojedinoj zemlji mjeri se na temelju 10 kvantitativnih i kvalitativnih faktora grupisanih u četiri šire kategorije: vladavina prava, veličina države, regulatorna učinkovitost i otvoreno tržište.

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...