30. 08. 2012.

Brat brata više ne zna


Politička kriza u BiH nikad nije bila veća od ove kojoj smo sada svjedoci, a koja bi, u najboljem slučaju, rasplet mogla početi da dobija tek u oktobru, nakon lokalnih izbora


Optimista u Bosni i Hercegovini odavno nema. Sad više nema ni realista. Zapravo, niko više ne može ni sa približnom tačnošću da kaže u kakvom je stanju ova zemlja i njena politika. Ramenima sliježu i u suprotstavljenim taborima. Svi se nadaju da će konačni rezultat velikoga komešanja za njih biti povoljan, ali se ne usuđuju da to i prognoziraju.
To što nije jasno političarima, naravno da je javnosti još nejasnije. Čak se i novinski i drugi analitičari ustručavaju ne samo od prognoza, nego i od dijagnoza trenutnoga stanja.
A stanje je – katastrofa! Sasušeni su voćnjaci i njive, jedva ponešto preživi nezapamćene vreline. No, u političkom životu suša je potpuna: tu se više ni kapi vode ne može da nađe.
Na državnom nivou, jedina aktivnost vlasti su uredne isplate mjesečnih plaća ministrima i parlamentarnim zastupnicima. Sve ostalo stoji: i rekonstrukcija Vijeća ministara i rukovodstava parlamentarnih domova. Dabome, nema ni rasprava o zakonskim prijedlozima koji su proceduralno davno dospjeli do pred usvajanje.
Sudbina državne vlasti nije u nebeskim visinama, odakle drugi, u vidu padavina, očekuju spas. Njena sudbina kroji se po sudovima, tužbenim, žalbenim i sličnim organima.
Isto stanje je i u Federaciji BiH. Vlada praktično ne postoji već dva mjeseca, od prije nekoliko dana Ustavni sud FBiH vratio je na radna mjesta staro rukovodstvo Zastupničkoga doma Parlamenta FBiH, čime su poništene i sve odluke koje su tokom posljednja dva mjeseca u njemu donošene.
Proces nije samo zakočen, nego je čak i vraćen unatrag. Kao kad dijete, iz trećega, vratite u drugi razred osnovne škole. Ali ni tu neće biti kraj.
Sve što je federalni Ustavni sud postigao svojom odlukom, to je da pokaže da se zakonske procedure moraju poštovati. Međutim, kad se gleda suština, njegova odluka o vraćanju Zvizdića i Primorca na čelo Zastupničkoga doma čisti je politički luksuz, novi gubitak vremena.
Njihovi politički protivnici, naime, tvrde da imaju evidentnu parlamentarnu većinu, koja će već na prvoj narednoj sjednici opet pomenutu dvojicu oboriti na patos. Sad će valjda paziti da to učine bez zakonskih kratica, koje su ih koštale blamaže sa pomenutom odlukom Ustavnoga suda. Ukoliko je uopće sigurno da oni imaju tu toliko potrebnu, o kojoj govore, količinu glasova u parlamentarnimn klupama?
Jedino što se sada zna, to je da se ništa ne zna. Što je bilo prije nekoliko mjeseci, sad je mnogo drugačije, a za koji dan, opet, može biti još različitije.
Nekad je Lagumdžija imao čvrste saveznike u Tihiću i Dodiku: danas bi mu se oni rado napili političke krvi. Čović i dva HDZ-a, sa svoje strane, još vagaju: nikako ne daju da naslute kome će se carstvu prikloniti, onome sa Lagumdžijom ili onome bez njega. A od njih će, izgleda, rasplet ponajviše ovisiti. Ukoliko, naravno, neka druga pamet ne krene i kroz Radončićev SBB, koji je, bez svoje krivice, kao lider opozicije, odjednom i sam postao predmetom svrstavanja u redove ove ili one (ne)vladajuće garniture.
Nikad, otkako postoji, BiH nije bila u većoj institucionalnoj krizi. Država je postala peć koja ne grije: formalno je tu, ali se oko nje svi posmrzavaše, kao da i ne postoji. A upravo se sada očekivalo odlučujuće koračanje ka spasonosnim lukama NATO saveza i Evropske unije.
Ako se do njih može stići motorom bez benzina, onda će to uspjeti i BiH!
Bosanska politika opasno se zaplela u sopstvene kučine. Ovo je trenutno zemlja bezvlašća: ispod turbana vlasti nema nikakve glave, nikakvog formalnog autoriteta kakav ima svaka država.
Međutim, kriza nije trenutna i brzo rješiva. Ono što svi iz politike znaju, Dragan Čović i javno je rekao: do sredine oktobra neće se u visokoj politici razmatrati nijedno ozbiljno političko pitanje. Jer, idu izbori, trka kojoj će sve stranke pokloniti sve svoje kapacitete. Tako će na čekanju da ostane i toliko potrebno uspostavljanje vladajućih garnitura i na državnoj i na federalnoj razini.
Jasnom se mnogima čini jedino situacija u Republici Srpskoj. Kobajagi, njoj ide naruku ovako rasklimatana država i krizom i neslogom razjedeni federalni entitet.
Ništa od toga: ako nema državne vlasti, gubitke broji i srpski entitet. A te vlasti neće biti ako ne bude federalne, zapravo ako te dvije strukture ne budu okupljene oko iste osovine. Kolika bi tek politička rašomonijada nastala da, naprimjer, u vladajućoj državnoj koaliciji budu jedne, a u vladajućoj federalnoj garnituri druge stranke sa bošnjačkim nacionalnim predznakom?
Kad analitičar prizna da mu nije jasno u kom pravcu će procesi dalje teći, onda je i to indikator potpunoga haosa u koji je zapala Bosna i Hercegovina. A ja zaista otvoreno priznajem da ni sa trunkom uvjerljivosti ne mogu prstom uprijeti nikuda, niti u jedan pravac mogućeg rješavanja trenutne situacije.
Koliko je to krivica analitičara, a koliko realno stanje politike, u kojoj ni brat brata više ne zna, procijenite sami.

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...