07. 08. 2012.

Ponavljanje (ni)je majka učenja


Nadati se da će nuklearna oružja u budućnosti mirovati, isto je što i tvrditi da je čovjek - razumno biće, taj koji je, bezbroj puta, već pokazao da to nije



Ponavljanje jeste majka učenja, kako su nas učili naši profesori, ali ono je još više usud čovječanstva. Da se uvijek iznova život survava u bezdan, da se čovjek izmeće u životinju, da se mukotrpno građeno u času pretvara u paramparčad.
Sve što ne valja bezbroj puta se nanovo dogodi, pa nas povijest, malo-malo, podsjeti na samu sebe. To što se događa, kad malo bolje rastabirimo enciklopedije, već se nekad dešavalo, u manjoj ili većoj vjeri.
Uplašen tim ponavljanjima i svjestan da čovjekova vučija ćud nikako da se pripitomi, prosječan stanovnik planete gotovo hladnokrvno čeka da odgleda stare filmove strave i užasa, poput onih koji su se prikazivali potkraj Drugog svjetskog rata u Hirošimi i Nagasakiju. Sa svim svojim svjetlosnim i zvučnim efektima, Holivud ipak nije u stanju da filmuje takav krš kakav su priredile američke atomske bombe bačene na dva velika japanska grada. Ali su ljudi u stanju da zamisle i ovovremenu reprizu, da je čak i očekuju.
Ubjedljivom većinom od preko 79 postotaka, čitaoci internet portala „Dnevnog avaza“ pozitivno su odgovorili na anketno pitanje: Mogu li se ponovo desiti nuklearni napadi poput onih na Hirošimu i Nagasaki?
Jesmo mi odavno postali nepopravljivi pesimisti, svakoga se zla plašimo, očekujemo ga, pa i prizivamo, ali – kako se ova nebeska kugla luđački okreće – svakoj se neprilici nadati. Što se tiče tih ubitačnih atoma, zna se da Izrael nije težak na okidaču. Iran također, jer samo naivni vjeruju da oni nemaju ono što tvrde da nemaju. A tu su i Indija i Pakistan, stara zlopamtila svih svojih višedecenijskih razmirica.
Stari nuklearni „asovi“ još su uvjereniji u svoju moć. Kina, Rusija, Amerika, Francuska... mogu cijelu zemlju spržiti da joj ni traga ne ostane, i to po nekoliko puta. Griješe, međutim, što misle da u ovoj utakmici ulogu igra broj golova. Jedna bomba u mreži, naime, dovoljna je da ocrni svaku zemlju, pa više nije bitno koliko puta i koliki udio od stanovništva te zemlje.
Pomenutim odgovorom „Avazovi“ čitaoci pokazali su zrelost u procjeni stvarnoga stanja u svijetu i nepostojanja granica do kojih bi se u međudržavnim sukobima moglo ići. Svijet je prosto na rubu velike eksplozije, samo je pitanje trenutka kada će do nje doći, u kojem obimu i kojim intenzitetom. Nadati se da će pritom mirovati najubojitija oružja, isto je što i tvrditi da je čovjek - razumno biće!
Bezbroj puta dosad, u najozbiljnijim stvarima, pokazao je da to nije.
Ćaknuti su stanovnici ove planete. Eto, neki su i do Marsa doprijeli, i po Mjesecu su prohodali, ali još nisu naučili da hodaju po svojoj sopstvenoj zemlji. Drugima kopaju jame, a pokasno shvataju da pri tome u ponor pada i bar jedna njihova noga.     
U moru njegovih velikih sposobnosti, čovjek je najmanje razvio onu da uči iz svoje prošlosti. Ponajmanje tim umijećem vladaju političari. Oni, naime, uvijek misle da pobjednička strana nepogrješivo pripada baš njima.
I u tome se gorko prevare! Dovoljan je i najkraći leksikon da to ilustruje, velikih enciklopedija da se i ne hvatamo.

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...