20. 08. 2012.

Cijena političkog zastoja


Kad stane fabrika vlasti, onda se prosipa i mlijeko, baca se krompir, kukuruz; pokazuje se da to nije bezazlena igra visoke politike koja ne dotiče one sa dna
Ratari i stočari surovo se uvjeravaju kako nesreća nikad ne dolazi sama. Iznevjerila su nebesa, koja kišu prolivaju na kašičicu; izdala je i vlast, koja radi napreskok.
Petnaest mjeseci trajalo je kompletiranje državnoga vrha. Potom se malo začeprkalo po zatečenim problemima. No, ubrzo je vlast opet sklopila fascikle i, evo, čeka sudove da kažu ko je vlast, a ko nije.
I dok naše taljige ne miču s mjesta, drugi vozovi tutnje li tutnje. U onom hrvatskom, kako stoje stvari, više neće biti našega mlijeka i krompira.
Zbog kašnjenja sa usklađivanjem propisa, od 1. januara naši mljekari ne mogu računati sa plasmanom u susjednu zemlju. Samo „Mlijekoprodukt“ iz Bosanske Dubice može da prospe 50 miliona litara mlijeka. Koliko će ostati neprodatoga krompira i kukuruza, nije preporučljivo ni računati – boli glava!
Uzrok ove katastrofe je nerad vlasti, nedonošenje propisa kojim smo se morali uskladiti sa međunarodnim pravilima igre. A nismo, jer državni parlament kasni sa donošenjem stotinjak neophodnih zakona. Posljedice su očigledne: kad stane fabrika vlasti, hrđa se hvata svuda naokolo.
Cijena zastoja, koji je miniranjem nove koalicione većine izazvala SDA, nije, dakle, nikakva bezazlena igra visoke politike. Zastoj plaća narod, i to u čistim markama:  prosipanjem mlijeka, bacanjem krompira, tanjim novčanikom i praznijim stomakom.
Krizu prave gore, i pri tome se fino zabavljaju. Ispaštamo mi dolje, i – ko nas šiša!

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...