04. 08. 2012.

Olimpijske visine i nizine


Ni Kini se, a pogotovo nama, ne isplati poticanje sportista koji će svojim uspjesima, tobože, bolje od bilo čega drugoga pronositi slavu svoje zemlje po svijetu


Šiven Je, 16-godišnja kineska plivačica, zapanjila je svijet olimpijskim zlatom u utrci na 400 metara mješovitim stilom. Neke je oduševila svojom brzinom, većom čak i od pobjednika u muškoj konkurenciji. Drugi su se, pak, zgrozili nad rezultatom djevojčice, koja je nadmašila i mušku ajkulu iz Amerike.
Nije šala - žena brža od muškarca, i to u vrhunskom svjetskom plivanju! Ne znam da se u ovoj oblasti ikada išta senzacionalnije dogodilo.
U prvi mah i Kina se, njena domovina, sva uspravila u nacionalnom ponosu. A onda su vidjeli da svako zlato baš i ne sija. Čudovišni rezultat male Šiven Je dao je krila pričama o torturi kojoj su sportski nadarena djeca izložena u ovoj i mnogim drugim zemljama svijeta. One žele da njihovim rezultatima zadive planetu i da tako, tobože, poprave politički, ekonomski i svaki drugi imidž svoje države. Na ta, mala vrata ponajviše se guraju jadni i bijedni, zemlje i zemljice u kojima nedostaje i hljeba, o višem standardu da se i ne govori - od Kube, Kenije, Etiopije, Sjeverne Koreje...
I u tome je, ipak, Kina ispred drugih. Malo prije Olimpijskih igara objavljeno je, naprimjer, da je svoj prvi takmičarski nastup tamo imala plivačica stara svega 21 mjesec. Joj, kad ona navrši sedmu godinu, što će poharati svjetske bazene!
Dio ove priče je, na svoj način, i selektor hrvatske rukometne reprezentacije Slavko Goluža. Olimpijska pobjeda njegovih mladića nad kolegama iz Srbije podsjetila ga je, kako reče, na film "Oluja", zapravo na istoimenu akciju kojom je Tuđman 1995. iz Hrvatske pomeo i srpske pobunjenike i vojnike, ali i desetine hiljada mirnih građana.
I Goluža je postigao javni efekt. Naljutio je Srbe, oduševio svoje uspaljene zemljake, a skrenuo je pažnju i znamenite Anđeline Đoli. Ona se, doduše, zgrozila nad njegovom neumjesnom usporedbom, ali i to u današnjem naopakom svijetu ima papreno visoku cijenu. Svaka reklama je dobra, posebno ona negativna - još prije četiri decenije dalekovidno je zaključivao tvorac tabloidnog novinarstva tadašnje Jugoslavije, rahmetli kolega Džavid Husić.
Ima i nas u tekućoj olimpijskoj gužvi. Ensar Hajder u svom prvom nastupu bio je - posljednji! Mnogi su se nad tim zgrozili i postavili pitanje zašto Bosna i Hercegovina ne ulaže više u sport. Zašto se ovako brukamo na svjetskim takmičenjima?
Neka mi oproste na izrazu, ali ovako rezonuju samo budale. Sport nije stvoren samo za prvake i, drugo, jadna je država koja misli da njen međunarodni rejting mnogo ovisi o uspjesima na polju šou biznisa, privredne grane u koju spada i sport.
Lijepo je jedino kad se oboje spoji - talentirani natjecatelji i dobri rezultati. Ali, bez sile i hile, bez prijetnji i primoravanja, bez specijalnih državnih budžeta i fondova iz kojih, kao, treba finansirati momke i djevojke koji će nam naprečac uglanjcavati svjetsko ime.
To su bolesni koncepti i nezdrave ambicije. Ko smo to mi pa da nam u dužnost spada da se prsimo po najvećim svjetskim arenama? Toliko koliko nas je, možemo biti sretni da jednom u deset godina neko bljesne, pojedinačno ili timski, pa da napravi neki evropski ili svjetski uzlet.
Nasilu nam nešto tako ne treba. Pogotovo ne s državnim ulaganjima u nadarene mlade sportiste, koji će potom, kobajagi, biti najbolji ambasadori naše zemlje u svijetu, kako se to obično kaže. Sport je odavno biznis i, u svojoj vrhunskoj izvedbi, treba sam sebe da finansira. Koristi koje od toga ima država, veoma su upitne i vjerovatno nedostatne da bismo u njih ulagali, pogotovo u vrijeme kada nismo u stanju ni bogalju kupiti protezu ili kolica.
Eto, Jugoslavija je prije dvije decenije bila prava sportska sila. I šta je zauzvrat požnjela - da nestane u krvavim ratovima i agresijama, koje će, pri tome, biti potpomognute od tog istog svijeta u kojem se, blagodareći sportu, navodno postizalo globalno uvažavanje te države?
Sport je zabava pa ga ne treba drugačije ni doživljavati, pogotovo mu ne pridavati državničke značajke. Sjećam se, recimo, Egipćanina El-Redija, koji je, upravo na Olimpijskim igrama u Sarajevu, prvi put predstavio svoju zemlju u skijanju. U okolnim bjelašničkim selima bilo je momaka koji su stazom za spust klizili brže od njega, ali on je dobio status olimpijca, jer svako to zna, u Egiptu baš i nema snijega.
Sin bogatih roditelja, koji je, studirajući u Sjedinjenim Američkim Državama, naučio i da skija, priredio je sebi jednu lijepu avanturu u olimpijskom Sarajevu. Bio je to simpatičan štos i - ništa više. On je nastavio život u anonimnosti, a Egipat je ostao to što jeste - siromašna i nestabilna zemlja.
Ovo što se danas u sportu dešava, čemu svjedoče i londonske Olimpijske igre, na koje su mnogi stigli direktno iz apoteke, ispraćeni velikim obećanjima šefova svojih država, ni sa zbiljom ni sa šalom nema nikakve veze. To je nešto između, nešto što jedan mjesec treba pratiti, a potom, kako obično i biva, ostaviti zaboravu i prašnjavim sportskim arhivama.

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...